Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118142
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Coś strasznego dzieje się z polską kinematografią. Wszyscy zachwycają się tym idiotycznym, podkreślam - amerykańskim Oscarem, a tak na prawdę każdy, kto czuje się Polakiem, powinien wstydzić się tego, co pan Pawlikowski "stworzył". Podobnie jak Pasikowski w "Pokłosiu". Pseudo-twórcy, pseudo-aktorzy i pseudo-reżyserzy zachwycają sie tymi "dziełami", które określić mogę mianem tylko jednym - ZDRADA STANU.
Nie doszukuję się w ich promocji spisku, ale zastanawia mnie czym pan Pawlikowski i pan Pasikowski kierowali się kręcąc te upodlające Polaków obrazy. O ignorancję i niewiedzę mogłabym posądzić współczesną młodzież (bez urazy), ale nie ludzi urodzonych w końcu lat pięćdziesiątych, którzy z opowiadań swoich rodziców powinni mieć jakiś pogląd na historię i fakty.
Żeby było jasne - wiem, że jestem Polką, ale nie jestem fanatyczną patriotką, raczej nie oddałabym życia za własny kraj (zwłaszcza, za taki, w jakim dziś żyję (a może jednak?)), ale co innego znać własną historię a co innego sr*ać do własnego gniazda.
Wstyd Polacy. Dla mnie te filmy są filmami robionymi typowo pod żydowsko-amerykański (celowo "żydowski" umieszczam przed "amerykańskim") Hollywood, który zachwyca się każdą historią gnębienia Żydów, niezleżnie od tego kto ich w tych produkcjach gnębi i niezależnie od tego jak to ma się do faktów.
Wstyd Polacy. Czytajmy, oglądajmy i słuchajmy punktu widzenia każdej strony, jeżeli chcemy wyrobić sobie jakąś opinię na dany temat a nie bądźmy idiotami ślepo patrzącymi na "piękny, bogaty amerykański kraj".
Płonne moje nadzieje by ten czas przeminął, bo niestety poziom braku oczytania i naiwność rośnie zamiast maleć.

użytkownik usunięty
dedorka

Też nie jestem patriotą i pisozaurem gotowym na oddanie życia w walce z najeźdźcą ale ten film to taka oczerniająca padaka niestety. Mało w tym wiarygodnej prawdy historycznej, szczegółów a dużo oczerniania, takiego płytkiego oczerniania w otoczce poetyckiej.

ocenił(a) film na 7
dedorka

Smutne jest to, że wielu "postępowych" i "światłych" niby inteligentów uważa, że w tym przypadku wolność artystyczna coś usprawiedliwia. Ile zatem Oscarów otrzyma polski film o grupie żydowskich policjantów w warszawskim getcie, notorycznie kolaborujących z okupantem i dającym się wykorzystywać nawet do traktowanie swoich pobratymców jak śmieci? Nakręćmy. Myślę, że środowisko filmowe będzie zachwycone doniosłością artystyczną autora.

PS. Zgadza się. W sensie politycznym ten film jest zdradą stanu. To określenie właściwie w tym aspekcie. Trzeba być durniem, by tego nie rozumieć na tle faktów z tą produkcją związanych.

ocenił(a) film na 8
dedorka

Przepraszam, czy ja dobrze trafiłem? Ja chciałem porozmawiać o filmie "Ida"...
Tu chyba jest jakaś trybuna do wyżywania się dla "prawdziwych Polaków antysemitów"? Mylę się?...

Standardowa odpowiedź: > Jak zobaczysz w paru filmach Amerykanów gwałcących kobiety, to czy utrwali ci się obraz A. jako gwałcicieli? Chyba nie. Jeśli natomiast będziesz uporczywie zwalczał te filmy, bo pokazują A. - gwałcicieli, więc są antyA., używając przy tym wszelkich pomówień i oskarżeń wobec kobiet w ogóle o całe zło tego świata (w tym oskarżając je o nagminne gwałty na mężczyznach oraz przyłączanie się, w męskich przebraniach, do antyamerykańskich terrorystów), to dopiero wtedy wzbudzisz podejrzenia, że jednak chyba A. to masowi gwałciciele, skoro tak zajadle i takimi metodami "zamiatasz pod dywan" gwałcenie kobiet w Ameryce.
Przedstaw teraz Amerykanów jako Polaków, kobiety jako Żydów, terrorystów jako PRL-owskich oprawców a siebie jako antysemitę (to nie jest sugestia czegokolwiek...), to masz prawie dokładnie odwzorowany dowód, że właśnie antysemici utrwalają obraz Polaków jako morderców żydowskich sąsiadów. <.