Jak myślicie , jakie mogą być ograniczenia wiekowe ? Ja po obejrzeniu zwiastuna stawiam , że znowu będzie to 12+ , chociaż chciałabym , aby film był 15+ . Szczególnie widać to po scenie zastrzelenia mieszkańca 11 i biczowaniu Gale. Nie pokazali tam prawie nic , wiemy , że zastrzelono faceta , ale tego nie widzimy , a scena , gdzie biczują Gale w książce była opisana jako drastyczna ( krew ,brak skóry na plecach Gale'a i krwawy ślad na twarzy Katniss) , podczas gdy tutaj na plecach Gale'a nie ma żadnych śladów , nie mówiąc już nic o twarzy Katniss. A wy jak sądzicie , od ilu lat będzie film?
Z pewnością 12+, nie więcej. Choć myślę, że na "Kosogłosa" będą wpuszczać 15+, no bo co jak co, ale było tam pełno drastycznych scen, chociażby to, że (bodajże) Boggs'owi odrywa nogi...
Zdziwisz się. Gdy W Pierścieniu Ognia zarobi pewnie z 800mln-1mld, to myślisz że puszczą ograniczenie wiekowe 15+?
Ja obstawiałabym 15+ ("Kosogłos"), ale wszystko możliwe...
Chociaż wątpię, przecież w "Kosogłosie" jest dużo brutalnych rzeczy, krew, bomby, latające części ciała, martwe osoby... No, ale dla kasy zrobią pewnie wiele. Poczekamy, zobaczymy.
Jeśli czytałaś "Kosogłosa" i "Igrzyska" to porównaj sobie. W pierwszej części wcale nie jest tak bardzo brutalnie, w porównaniu do trzeciej.
czytałam wszystkie części i to po kilka razy. W kosogłosie jest najwięcej walki bo w pierwszych dwóch częściach ta walka pokazana jest tylko na arenie. Tak jak nie ukazywali brutalnych scen w pierszej części (choć mogli bo igrzyska można było pokazać bardziej krwawo i brutalnie niż to zrobili) to jednak zdecydowała obniżona kategoria wiekowa i nie ma sie co oszukiwać że z Kosogłosem bedzie inaczej.
Dokładnie przedwczoraj oglądałam Igrzyska Śmierci na Canal+ i ku mojemu zaskoczeniu w rogu był znaczek OD 16 LAT...
Podejrzewam, że W Pierścieniu Ognia zrobią 12+, ponieważ książka nie była tak strasznie drastyczna. Aczkolwiek liczę, że Kosogłos będzie 15+, chciałabym, żeby był on zekranizowany ze szczegółami. Nie mogą w filmie dla młodych osób pokazać czaszek, po których Katniss deptała, gdy odwiedziła Dwunasty Dystrykt, pourywane nogi Boggs'a, zmiechy rozszarpujące Finnicka, bomba, które spadają na dzieci w Kapitolu, to wszystko było przerażające, więc wątpię, żeby film był od 12 lat, ale ktoś słusznie do góry zauważył, że teraz wszystko robi się dla kasy, więc nie zdziwiłabym się, gdyby z brutalnej książki zrobili bajeczkę dla dzieci.
PS. To, że w zwiastunie nie pokazali jak ginie mężczyzna z Jedenastki to nie znaczy, ze w filmie tego nie będzie, chociaż pewnie nie będzie, bo w książce zamknęli przed nosem Katniss drzwi, także nie zobaczyła jego śmierci, podejrzewam, że w ekranizacji będzie tak samo...