PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627599}

Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

The Hunger Games: Catching Fire
2013
7,3 295 tys. ocen
7,3 10 1 294787
6,6 58 krytyków
Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia

Cały czas chodzi mi po głowie jedna rzecz. Panem leży na ruinach Ameryki Północnej. Czyli
dzisiejsze USA i Kanada. Akcja toczy sie tylko tam i nie ma wzmianki o innych kontynentach. Gdy w
Ameryce jest Panem, to co jest np. w Europie, Australii, czy Afryce ? Z tego co pamiętam, to państwo
Panem powstało po tych wszystkich wojnach, które być może miały miejsce w naszych czasach. Czy
to oznacza, żeprzez te wojny 80% ludności na ziemii wyginęło ? Azostały chociaż ruiny po takich miastach jak np.
Nowy Jork, czy Los Angeles ? Nie wiem.... proszę odpowiedzcie mi ! ;)) może macie jakieś tezy na ten temat :)

dastan3000

w książce nie ma o tym słowa poza tym że wszelkie walki doprowadziły do zdziesiątkowania ludzi. Zasadniczo to nie ma nic dziwnego w tym że w książce nie ma o tym słowa - wkońcu akcja toczy się z perspektywy Katniss na ludzie w dystryktach są całkowicie izolowanii, nie znają innych dystryktów, nie znają Kapitolu więc co mówić o reszcie świata, w dodatku są całkowicie uzależnieni od propagandy władz. Choć z drugiej strony SPOILER 13 DYSTRYKT jako ten wolny mógłby się skontaktować i sprzymierzyć z resztą świata przeciwko okrutnej władzy gdyby taki świat istniał. No chyba że demokracja kompletnie zanikła i ludzie na innych kontynentacj również są narodami zniewolonymi. Wydaje mi się że to można sobie samemu dopowiedzieć jak każdy chce, choć jak zaczyna się nadmiernie nam dym mysleć wkrada się masa znaków zapytania

julcia2805

To oznacza, że np. w Europie są ludzie, jest ich bardzo mało i są zaawansowani technologicznie. Panem jest pewnie krajem z którym Ci z Europy nie chcą utrzymywać kontaktów, bo to odizolowane państwo. Coś takiego jak np. Korea Północna. Ale w takim razie w całej Ameryce Północnej i Południowej nie ma innego państwa prócz Panem. W Afryce pewnie są jakieś resztki ludności trzeciego świata, któa wkrótce wyginie, a w Europie coś co jest podobne do Panem, ale zupełnie inaczej się rozwija i inna jest tam moda i zwyczje. Może coś takiego. Ale skoro być może były jeszcze jakieś państwa na innych kontynentach, to czemu w ogóle nie protestowali skoro znając życie wiedzieli co dzieje się w Panem ? :)

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Ja bym nie zakładała, że wiedzieli, co się dzieje w Panem, bo ono było mega zamkniętym gettem.

morsmordree

A jak by tak zagrozili Panem wojną ? Pewnie ludność tego kraju była głupia i okłamywana....

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Trochę się pogubiłam, ludność Panem była głupia i okłamywana? Okłamywana tak, ale z głupotą się nie zgodzę. Dlaczego inne kraje miałyby grozić Panem wojną?

morsmordree

Z różnych powodów. Może mniej więcej wiedzieli co dzieje się w Panem, a poza tym to Panem nie było dużym krajem. Więc mogliby je zaatakować.

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Panem było olbrzymim krajem, naprawdę czytałeś książkę?

morsmordree

Czytałem i to dużo razy. Może coś przeoczyłem. No bo kierowałem się ilością mieszkańców tych dystryktów. Ale ktoś w komentarzach niżej mnie uświadomił, że może było duże. Ale ludzi było mało z różnych powodów. Np. głodu itp.

dastan3000

Nie było duże?? Można sobie wyobrazić tego wielkość biorąc pod uwagę podróż Katniss i Peeta pociągiem do Kapitolu. W książce było że podróżują ze średnią prędkością 400 km/h a do kapitolu dotrą kolejnego dnia

julcia2805

Na to nie zwróciłem uwagi ! :) To trochę wyjaśnia. Czyli możemy powiedzieć, że Panem miało wielkość coś jak całe USA kawałek Kanady i kawałek Meksyku :)

julcia2805

Mam nadzieję że autorka książki wyjawi kiedyś te tajemnice ^^

dastan3000

Podejrzewam, że oprócz Panem nie istniało nic, inaczej autorka w jakiś sposób by to wykorzystała. Zresztą, przecież mamy areny, których musiało być siedemdziesiąt ileś, o ile pamiętam z książki, więc to sporo terenu, a to znaczy, że musiały być gdzieś rozmieszczone. Aren nie burzono, bo po każdych igrzyskach ludzie mogli je odwiedzać. Nie budowano ich też w dystryktach. Więc tam, gdzie budowano areny, na pewno nie istnieli inni ludzie, były to miejsca opuszczone. Wątpię, żeby ktokolwiek inny przeżył te katastrofy ekologiczne i zbudował imperium jakkolwiek rozwinięte poza Panem. Jeżeli już, to może, ale naprawdę może pojedyncze jednostki.

Trzeba też pamiętać, że świat stworzony przez Collins jest bardzo prosty. Jeżeli nic nie wspomniała o innych państwach, to znaczy, że takowych po prostu nie było.

dastan3000

Panem jest ogromne. Zajmuje obszar Ameryki Półnosnej, więc USA + Kanada, co się pokrywa z ciekawą grafiką: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://24.media.tumblr.com/tumblr_lxajanufAs1 r1thcdo1_1280.jpg&imgrefurl=http://www.tumblr.com/tagged/panem%2520map?language% 3Dpl_PL&h=891&w=1166&sz=303&tbnid=zKvN6O8-AC_vUM:&tbnh=93&tbnw=122&zoom=1&usg=__ U2KTCR6Yn02ru16KokCuIAP-TfQ=&docid=vJAAEhJeVxz4wM&sa=X&ei=MM-QUZinMafh4QSu_4GwDQ &ved=0CDEQ9QEwAA&dur=422

co do Europy... jak czytałam, to wydawało mi się, że Katniss ze 2 może 3 razy wspominała o "całym świecie", ale dla ludności Panem prawdopodobnie całym światem było ich państwo. A nawet gdyby coś innego istniało, to Kapitol zachowałby te informacje dla siebie. Ludzie mogliby chceić uciekać. Nie wiem jakim sposobem przepłynęliby ocean, ale pogdybać zawsze można xp

girl_with_tattoo

:D Dzięki Ci za tą grafikę :D Na prawdę ciekawe. Nie wiedziałem, że dystrykty są tak rozmieszczone... ale skoro dystrykt 12 był taki biedny i było w nim tak mało ludzi, to dlaczego jego powierzchnia jest tak wielka ? :)

dastan3000

nie wiem czy grafika się pokrywa z książką, czy jest po prostu zrobiona "na wyczucie"
fakt, w 12 Dystryckie było mało ludzi (8 tys? dobrze pamiętam?) ale był to najbiedniejszy Dystrykt jak [SPOILER] Katniss zobaczyła ludność 11 Dystryktu, to okazało się ich tak dużo, że zastanawiała się, czy robią wstępne losowania trybutów, bo wszystkie dzieci nie zmieściłyby się na placu. Więc pewnie róznie to było.
Katniss nie chciała mieć od początku dzieci, bo bała się, że zostaną wylosowane i wg miałyby bardzo ciężkie życie, może inni myśleli tak samo? Sami głodowali, czym zatem mogliby wykarmić dzieci?

girl_with_tattoo

W sumie to możliwe :) Kapitol też jest bardzo duży :) W książce i filmie pokazywano chyba tylko jego centrum :) No bo jak w filmie oni widzieli z daleka ten Kapitol, to to na pewno nie był cały Kapitol... no nie ? :)

dastan3000

No pewnie :)
Ale z drugiej strony, jakby tak sie zastanowić, to w książce jest napisane, że Panem powstało na obszarze Ameryki Płn. Ale nie jest powiedziane, na jakiej jej części. Może faktycznie jednak tak duże nie jest?

girl_with_tattoo

Możliwe. Kiedyś myślałem że nazwa Panem wzięła się od tego kanału Panamskiego... i myślałem że tam leży Panem... Ale w końcu to tak jak by granica między Ameryką Południową. Dlatego już nie wiem ;)

girl_with_tattoo

A tu mam jeszcze inną mapę Panem.

http://www.hggirlonfire.com/wp-content/uploads/2011/07/panem_et_circenses_by_kia h_san-d31rp20.jpg

dastan3000

o kurcze, to tu już całkiem inaczej. Hmm, może przed premierą twórcy się postarają coś stworzyć, co się pokrywa z prawdą

girl_with_tattoo

ja myśle że twórcy nie będą sobie zawracać głowy takimi rzeczami jak mapa Panem bo przy takich mapach pojawia się masa pytań na które w książce nie ma odpowiedzi więc nie będą sami siebie w kąt zaganiać.

dastan3000

"Dystrykty są otoczone wokół Panem jak pierścienie" mniej więcej cytat z książki :)

ocenił(a) film na 9
girl_with_tattoo

A mnie się wydaje w ogóle, że to niemożliwe, żeby dystrykty były 1) tak wielkie 2) tak porozrzucane numerami. Wyobraźcie sobie- sam dystrykt 12, który jest tu- nie oszukujmy się, większy od Polski i te wszystkie dzieci i rodziny miałyby się zejść na reapings zajęłoby im to dni albo tygodnie a nie kilkadziesiąt czy ileś tam minut marszu. Już nie mówiąc o dystrykcie 11 czy 4 czy jeszcze innym. Dla mnie to niemożliwe, żeby Panem leżał na całej wielkości USA, tylko na wydzielonym terytorium, które nie zostało zniszczone przez wojny.

justynawycz

to jest dobry argument... to mamy w takim razie różne informacje...

Panem jest małe, bo:
1. mieszkańcy przemieszczają się dosyć szybko
2. jest mało ludności

Panem jest duże, bo:
1. Podróż do Kapitolu (lub Dystryktów) zajmuje dożo czasu
2. ludności jest mało, bo panuje głód

Może Panem jako tako jest duże, ale Dystrykty małe i oddalone od siebie? Nie ma w sumie w książce info o granicach, obok Dwunastki szerzą się lasy

girl_with_tattoo

Osobiście uważam tak samo. Panem jest zapewne wielkim państwem posiadającym rozległe tereny jednakże, obszary zamieszkałe przez ludzi (dystrykty i Kapitol) są niewielkie. A co z terenami niezaludnionymi? Tak jak ktoś wyżej wspomniał na nich zapewne budowane są areny.

girl_with_tattoo

granic bezpośrednich takich jak są w teraźniejszości nie ma że żyją sobie obok siebie bo jadąc z 12 do 11 najpierw pokonywali godzinami rzadkie lasy, potem łąki a dopiero potem natrafili na równiny i w końcu na pola obsiewane przez mieszkańców dystryktu 11 :)

ocenił(a) film na 7
dastan3000

Tak w ogole to po co rozmyslanie czy istniała Europa itd? To wszystko fikcja więc to bez sensu. Małe/ duze Panem, istnieli inni ludzie czy nie istnieli, Europa Afryka, jak tak to czemu nie pomogli. Historia Collins ma obrany scenariusz XD
Chyba ze ktoś planuje napisac własna ksiązke badz kilka :P i szuka pomysłu i chce sie oprzec na Collins :P

A co do tej pomocy to dlaczego podczas wojny Polakom tez nikt nie pomogł ? A mamy pewność ze istnieli XP

dzasia09

To taka ciekawość fana :)

dastan3000

Trochę na temat i rozwijając myśl ;)
Panem powstało po długoletnich wojnach a poziom wód znacznie się podniósł, więc wnioskować można że na pewno część kontynentów nie istnieje gdyż została zalana, część wyludniona przez pewne choroby, suszę (efekt cieplarniany) dziura ozonowa itd. Także bardzo możliwe że po pierwsze obszar po dawnej Ameryce północnej jest znacznie mniejszy + to że bardzo możliwe jest że nie istnieją już inne grupy ludzi albo są na tyle daleko od siebie że o sobie nic nie wiedzą.
Bo np, to ze poruszają się "poduszkowcami" a nie samolotami, odrzutowcami itd, jest wytłumaczony w książce, że kiedyś były inne formy. To że żyją ludzie bardzo inteligentni którzy tworzą super nowoczesne komputery, bronie, areny, kamery itd. nie znaczy że są one produkowane ;) a nie są ze względu an to że środowisko jest i tak super zanieczyszczone a matka ziemia więcej nowoczesności może już nie znieść :)