Godny polecenia film obyczajowy poruszający temat relacji międzyludzkich, jakie zachodzą pomiędzy pracownikami pewnego włoskiego banku. Bohaterem filmu jest 25-letni Luigi, który zaraz po studiach trafia do pracy w banku. Jego współlokatorem jest niepoprawny marzyciel Dario, którego pragnieniem jest zrobić karierę filmową. W banku pracownicy podzieleni są na 2 grupy, z których jedna to grupa karierowiczów i snobów spotykających się po pracy w pewnym klubie golfowym. Luigi dostaje zaproszenie...
Film jest godny uwagi, mamy tu obraz pracy w korporacji, gdzie każdy myśli tylko o sobie i własnej karierze, mimo że motto całęj grupy to "Wszyscy jesteśmy jedną, wielką rodziną`'. Młody Luigi ma kłopoty z kobietami, jest nieudacznikiem i brak mu pewności siebie. Warto zwrócić uwagę podczas seansu na wszechobecne spojrzenia pracowników, ich ciekawość i wścibskość. Tutaj nic nie da się ukryć, wszystko zostaje w rodzinie jak to mówią.
Pupi Avati był mi znany do tej pory z filmu "Zeder" oraz ze scenariusza do "Macabre". To kolejny film w jego twórczości, który wpadł mi w ręce (z trudnością, ale się udało). Mam nadzieję, że następne które nakręcił będą równie dobre.