PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376048}

Inkarnacja

Shelter
2010
6,4 48 tys. ocen
6,4 10 1 47801
4,8 10 krytyków
Inkarnacja
powrót do forum filmu Inkarnacja

Film całkiem-całkiem, szczególnie jesli sie go ogląda z przymrużeniem oka. Miewa spore luki w historii (niedopowiedzenia-niedopracowania), ale bywa i klimatycznie, a o to w własnie chodzi w tego typu historiach.
Porównując go z obecnym zalewem badziewia o opętaniach (oczywiście zawsze najlepiej jak takie coś jest na "faktach"), wypada bardzo ponadprzeciętnie.
Inkarnację można porównać do takich filmów jak "White noise" czy "Demon zemsty" (ten ostatni ogladałem kilkanaście lat temu, i tyle samo lat mając, i może po powtórnym seansie stwierdziłbym że to pomyje, ale wtedy całkiem fajnie mi się go oglądało).
Nie jest to oczywiście najlepszy horror (taka jest kategoria i kłócić się z twórcami nie będę) ostatnich lat, ale na pewno wart jest obejrzenia, oczywiście jeśli ktoś lubi niesamowite historie z lekkim dreszczykiem i nie bardzo czepia się luk logicznych w scenariuszu.

ocenił(a) film na 6
przedwieczny

Owszem. Ogląda się z zaciekawieniem pierwszą połowę filmu ale potem robi się z tego nieco naciągany film i mało straszny co w przypadku horroru obniża moją ocenę.
6.5/10 dałem bo jest to atrakcyjne kino na jeden raz , film na którym przynajmniej się nie nudziłem i obejrzałem dobrą grę aktorską.

armarange

Zgadzam się, choć z tym straszeniem to jest różnie. Jest to bardzo indywidualna sprawa. Jednych niepokoi mroczny klimat, innych makabryczne sceny, innych tajemnicza historia itd. Do tego dochodzą jeszcze "osobiste strachy", dla jednych to będzie mroczny las, dla innych opuszczony dom, czy dla jeszcze innych szaleństwo. Nie twierdzę że miałem stracha oglądając "Inkarnację", ale było tam coś takiego, za co lubiłem oglądać horrory (i bać się na nich) mając te kilkanaście lat.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
przedwieczny

Oczywiście jest różnie. Chociaż statystycznie rzecz biorąc ludzi straszą pewne schematy. No mnie zdecydowanie bardziej przestraszył film np Obecnośc niż Inkarnacja, a tematyka dośc podobna bo nadprzyrodzona w obydwu przypadkach ( przy wielu różnicach między fabułami tych filmów )