8,0 455 tys. ocen
8,0 10 1 455402
6,6 91   krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

ocenił(a) film na 9

Film zrobił na mnie duże wrażenie najlepiej zainwestowane 22 złote w tym roku.
Nolan nie zawiódł , dla hobbystów interesujących się wszechświatem i tematyką czarnych dziur fantastyka obowiązkowa.
Obraz Gargantui (wormhole) jest realny i reżyser miał niesamowite pole do popisu,
Bardzo podobało mi się oddanie grawitacji oraz czasoprzestrzeni w pobliżu wormhole’a, zdjęcia niesamowite Van Hoytema (good Job) oddanie tego wszystkiego i realizm połączone z piorunującymi efektami specjalnymi wyciągniętymi na jakość to właśnie to .
Soundtrack Hansa Zimmera w mojej ocenie najlepszy w jego karierze .
W jednej z ostatnich scen „Day one Dark” japa się otworzyła sama .Dokładnie tego oczekuję od filmu.
Aktorzy :
MMC ( ostatnio Himalaje „Witaj w klubie” , „True Detective” ) w tym przypadku również
AH ( uniosła poprzeczkę )
Chastain ( fantastyczna )
TARS ( masakra , w jaki sposób można personifikować robotem )
Nolan potwierdził że nie trzeba rozwijać postaci ażeby stworzyć rewelacyjne kino.
Jestem przekonany że wielokrotnie będę wracał do tej produkcji najbardziej spodobała mi się scena z 5-tym wymiarem – dokładnie tak to sobie wyobrażałem .
Film wzbudził u mnie wiele skrajnych emocji od nudy po euforię i wzruszenie kino ma bawić a zarazem zachwycać pełen ART.
Film w mojej ocenie zasługuje na bardzo mocne 9 trzeba to obejrzeć .
Nawiasem mówiąc czytając recenzję z filmwebu redaktora naczelnego byłem dość sceptycznie nastawiony , oświadczam że już w życiu nie zasugeruję się tak płytkim i didaskalnym podejściem „fachowca” sorry ale jak coś jest dobre to takie jest trzeba określić o jakim poziomie się pisze , dla mnie hobbysty wszechświata każde zdarzenie było bardzo prawdopodobne i nie można nawet pseudo recenzjami spłaszczać dorobków Thorne’a czy Hawkinga (są Einsteinami naszych czasów ) .

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
PR23MO

Naprawde to jest bardzo dobry film. Jak wiekszozsc osob zastanawialem sie czy isc na ten film do kina po przeczytaniu tej bdzurnej recenzji. Bylem i moge powiedziec jedno - to najlepiej wydane pieniadze na kino ostatnich lat!

PR23MO

dobrze wydane 50 zeta! A dorzucę więcej jak będzie okazja! :-)

Poszedłem drugi raz aby: wrócić po szczękę / zostawiłem popkorn w sali / cofnąć w czasie i postawić mnie (z przeszłości) z kolan / wyłowić łyżkę dziegciu*
*niepotrzebne skreślić

Niektóre obrazy** nie dożywają drugiej odsłony lub podczas owej polegają. A tu: deja vu! Popkorn jeszcze ciepły ;-)
Chciałem skonfrontować pierwsze wrażenie z całą masą recenzji oraz opinii z forum, i film nie daje się pokonać! Dla osób z forum, których raził 'realizm' mam jedno zdanie, które mi się nasuwa: "wiedza częściowa jest gorsza niż brak wiedzy" - i przeszkadza w odbiorze dzieła, które dokumentem przecież nie jest.

Jedna uwaga - nie podchodzę do filmu bezkrytycznie, ja też poszedłem na film z nastawieniem, że zobaczę eksplorację nowej Ziemi - że będzie to deja vu opowieści Lema...
Nie dostałem tego, a z pewnością zobrazowanie 'fiaska' misji kosmicznej byłoby wydarzeniem - ewenementem w historii kina na miarę Odysei. A tak jest to bardziej widowisko porównywalne z takimi produkcjami jak Kontakt a ostatnio Atlas Chmur.
I druga uwaga - nie można ująć filmowi że jest bardziej Fiction niż Science. Mimo iż z pewnością tak jest, wnioski po projekcji są realne - taka misja nie ma prawa powodzenia.
Cytując Coopera - "we are not prepared for this..." Przekornie, Interstellar właśnie to pokazał.

**w tym przypadku to obraz i dźwięk - w równej mierze tworzą niesamowite przedstawienie i wciągają w czarną otchłań.