8,0 454 tys. ocen
8,0 10 1 454492
6,6 90   krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

użytkownik usunięty

I co się w końcu stało z Ziemią? Film świetny, tylko jedno mnie wkurza, bo nie zostało
dopowiedziane co sie w końcu stało z naszą planetą. Pozostają domysły...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 9

Prawdopodobnie stało się to co mogło się stać, zgodnie z prawem Murphiego, ludzie zaczęli ją opuszczać, tlenu było coraz mniej, aż w końcu, przynajmniej dla życia jakie znamy, stała się martwa, głównie z powodu braku tlenu, i na pewno jest nadal na niej życie, planeta jest nienaruszana, może nawet za jakiś czas będzie można na nią wrócić, gdy śnieć zniczy już wszystko i być może sama zdechnie z tego powodu, ale zajmie to bardzo dużo czasu.

Ogólnie mam wrażenie, że te niedopowiedzenia są celową decyzją Nolana, sądzę, że zrobił dobrze.

użytkownik usunięty
Programista_filmweb

Tak się właśnie domyślałem.

W sumie świetny pomysł z tą śniecią.

ocenił(a) film na 10
Programista_filmweb

"Prawdopodobnie stało się to co mogło się stać, zgodnie z prawem Murphiego, ludzie zaczęli ją opuszczać" co ma jedno do drugiego? Nie na tym polega tzw "prawo Murphy'ego"

Stało się to o czym mówił Brand, pokolenie Murph było ostatnim, które umrze na Ziemi.

ocenił(a) film na 6
rosiuxd

Ale Nolan tworząc tak długo film (2h 49min!) miał dostatecznie dużo czasu, żeby te wszystkie niuanse rozwiązać. Nie wiadomo co się stało z ludźmi na ziemi - czy wszyscy zostali przeniesieni, czy jednak umarli, nie wiadomo tak do końca co odkryła Murph, oprócz tego, że zaczęła wrzeszczeć EUREKA i rzucać w ludzi kartkami (nie wspominając już o tym, że ojciec przekazał jej mechanikę kwantową ALFABETEM MORSE'A, co jest totalną bzdurą, bo to jest zwyczajnie durne). Nie wiadomo skąd nagle ten stworzony świat się wziął na orbicie Saturna itp itd...

ocenił(a) film na 10
monkeybusiness

To nie jest dokument tylko film sci-fi. Mógł jej przekazać jakieś równanie, rozwiązanie.

ocenił(a) film na 6
Datecs

Jestem w stanie to zrozumieć, że to film sci-fi i wiem co to mechanika kwantowa, na tej podstawie mogę stwierdzić, że niemożliwe jest wysłanie wzorów ani równań alfabetem Morse'a! Tu nie chodzi o to, że przedstawili jakiś wymyślony nadajnik i nim Cooper przesłał Murph mechanikę kwantową, tylko właśnie o to, że znając możliwości alfabetu Morse'a uważam, że nie ma takiej możliwości, żeby tego dokonać.

ocenił(a) film na 9
rosiuxd

To ma wspólnego, że stało się to co miało się stać i dlatego ludzie zaczęli opuszczać ziemię, zgodnie z tym co powiedziano w filmie i to jest według filmu prawo Murphyego.

ocenił(a) film na 10

pewnie zasoby ziemskie zostały zlikwidowane do cna i pewnie życie na ziemi zaczęło przypominać życie np. astronauty w bazie kosmicznej na Księżycu.