PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375629}
8,0 427 tys. ocen
8,0 10 1 426707
6,7 97 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

Bo ja nie mogę sobie na razie przypomnieć ani jednego, a z chęcią bym sobie obejrzał.

ocenił(a) film na 10
wilczekstepowy

Primer/Wynalazek.

macned

Jestem trochę zaskoczony bo nie podejrzewałem tego filmu o to, że to twarde s-f. Teraz na pewno mam motywację aby obejrzeć. ;)

ocenił(a) film na 10
wilczekstepowy

Tak właściwie to sam do końca nie jestem pewien, czy film się do kategorii hard sci-fi zalicza :) Wielu szczegółów technicznych np. tytułowego wynalazku nie ma, za to sam mechanizm działania podróży w czasie przedstawiono dosyć dokładnie i (chyba) bez dziur logicznych. Mimo wszystko ten tytuł mi się skojarzył gdy o filmy zapytałeś, dlatego, że jest to najbardziej realistyczna wizja podróży w czasie jaką widziałem.

Sam film wg mnie jest dobry, ale może być ciężki w odbiorze -- bardzo możliwe, że po pierwszym obejrzeniu w pełni wszystkich zawiłości nie zrozumiesz. No i po takim widowiskowym filmie jak Interstellar może się wydawać biednie zrealizowany (jest to produkcja niskobudżetowa).

ocenił(a) film na 5
wilczekstepowy

Zobacz Man From Earth - niekoniecznie hard-sf, ale komparatywnie warto obejrzeć, żeby zobaczyć, że SF nie wymaga wielkich nakładów finansowych...

mojoakajojo

Widziałem, bardzo ciekawy scenariusz. :)

ocenił(a) film na 9
wilczekstepowy

Polecam "Ukryty Wymiar".

ocenił(a) film na 7
Galu8

Pamiętam jak kiedyś oglądałem ten film na haju, jedyny na którym autentycznie się bałem

Galu8

Nie jestem pewien, ale ten film chyba też kiedyś oglądałem. ;)

wilczekstepowy

Jest jeszcze film SUPERNOVA z 2000 roku. W rolach głównych wystąpili James Spader i Angela Bassett.
Polecam.

nostromo15

Dzięki!

wilczekstepowy

a może Pandorum? Dawno już oglądałem, ale zdaje mi się, że nie był taki zły :D
Ach, przepraszam, dopiero po fakcie przyjrzałem się bliżej znaczeniu wyrażenia "hard sci-fi"... To może w takim razie Ładunek - Cargo?

nie_znam_sie_na_kinie

Dziękuję, ale oglądałem. ;)

ocenił(a) film na 8
wilczekstepowy

Silent Running z1972. Ekologiczne sci-fi. podobnie jak interstellar z motywem wymierania roślin na ziemi

miszatujest

Dzięki za cynk!

ocenił(a) film na 5
wilczekstepowy

Z takich ekologicznych Sci-Fi godna uwagi jest także ‘’Zielona pożywka’’.

http://www.filmweb.pl/film/Zielona+po%C5%BCywka-1973-36318

ocenił(a) film na 7
wilczekstepowy

the right stuff

konstar18

Dzięki. Zapowiada się bardzo ciekawie!

ocenił(a) film na 9
wilczekstepowy

Ten film jest dobry, ale to nie jest sci-fi, tylko dramat na faktach :P Niemniej ja również polecam.

Julia_20

Ooo... to jednak na dziś dzień jestem trochę zawiedziony. Ale faktycznie nawet w opisie filmu jest, że to dramat a nie s-f. Zapewne do obejrzenia ale na później. ;)

ocenił(a) film na 6
wilczekstepowy

Wejdź po prostu w bazę filmów FW i zastosuj filtry - wyeliminuj filmy obejrzane, zaostrzyj kryteria oceny itd.itp. I coś tam Ci wyskoczy

jos_fw

Tak często robię, ale dosyć często to właśnie od widzów można dowiedzieć się o jakiejś perełce.

ocenił(a) film na 6
ocenił(a) film na 5
wilczekstepowy

Tajemnica Andromedy

http://www.filmweb.pl/film/Tajemnica+Andromedy-1971-31495

mstrojny6

Może być fajne. Dzięki za namiary. ;)

wilczekstepowy

Że tak wyjadę z pytaniem - czy jest to hard s-f?

matisleszno

Nie wiem, bo jeszcze nie oglądałem. Dopiero kilkadziesiąt minut temu film mi został polecony. Jak zwykle okaże się w trakcie oglądania.

wilczekstepowy

Wybacz, byłem lekko podchmielony gdy zadawalem to pytanie. Miało być "Co to jest hard s-f?" :)

matisleszno

Hard s-f czasami się określa fantastyką naukową. Kładzie się tam większy, a właściwie zdecydowany nacisk na zgodność faktów ze znaną nam współcześnie nauką. ;) Czasami też hard s-f określa się klasykę gatunku. ;)

wilczekstepowy

Zatem polecam.......Interstellar!
:)

Treehouse

Na pewno pójdę do kina i sprawdzę osobiście. ;)

ocenił(a) film na 9
wilczekstepowy

Sunshine po naszemu "W stronę słońca" Danego Boyla
Dużo dobrego designu sci-fi, może bardziej fi, ale wszystko wygląda naprawdę wiarygodnie. Poza tym znajduję bardzo dużo podobieństw fabularnych do Innerstellar, no ale nie chce zdradzać fabuły, jak obejrzysz na pewno się ze mną zgodzisz.