8,0 454 tys. ocen
8,0 10 1 454492
6,6 90   krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

użytkownik usunięty

Najlepsze hard sf od czasów Moon. Mało czasu minęło, ale też mało się sf kręciło przez lata. Takich
filmów hard sf mi brakuje. Bez magii i miecza tylko nawiązania do nauki, kosmos i historia. Bez
takich filmów zostałby mi tylko Test Pilota Pirxa. Znakomita robota.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10

Dokładnie, bez obcych, laserów, transformersów, laseczek, etc

ocenił(a) film na 9

Ja bym rzekł, że najlepsze SF od czasów "Kontaktu". "Moon" jest dobry, choć jakoś specjalnie mi się nie podobał, ale to są dwa zupełnie różne filmy. Nolan jak zwykle pokazuje postacie, które mają więcej odcieni szarości niż czerni albo bieli, do tego opiera się na teoriach naukowych i ciekawie przekłada je na ekran, a właśnie tego od czasów "Kontaktu" chyba w SF nie było, a przynajmniej nie pamiętam (jeśli powstały takie filmy w tym okresie, to proszę o tytuły, ale chodzi właśnie o teorie naukowe pokazane na ekranie). P.S. O teorii względności i innych dotyczących kosmosu mam bardzo ogólne pojęcie, więc nie dopatrzyłem się żadnych luk. Czytałem też opinie ludzi, którzy twierdzą, że wiedzą o tym więcej, i też nie mają się do czego przyczepić. Aczkolwiek z chęcią poczytam krytyczne komentarze oparte na wiedzy o kosmosie.

użytkownik usunięty
kinomanpl

Masz rację z "kontaktem". Są podobieństwa. Też są pewne podobieństwa z Odyseją Kubricka. Oczywiste, że Moon jest inny. Mnie chodziło o ducha hard sf, który w obu filmach jest obecny moim zdaniem. No i "Moon" powstał tuż przed "Interstellar", a "Kontak" sporo wcześniej.

ocenił(a) film na 10

a Oblivion?

użytkownik usunięty
MichaelTerran

Nie widziałem. Nie mam zdania.