PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629392}
6,8 76 tys. ocen
6,8 10 1 75610
6,1 33 krytyków
Jack Reacher: Jednym strzałem
powrót do forum filmu Jack Reacher: Jednym strzałem

Witam. Chciałbym zacząć czytać książki o Jacku Reacherze. Czy jest może ktoś zorientowany w tym, czy te książki są ze sobą jakoś powiązane i czy trzeba czytać w chronologicznej kolejności jak się ukazywały na rynku, czy można się z nimi zapoznać w dowolnej kolejności, jak np, z filmami o Jamesie Bondzie?

MateuszS2010

Moim zdaniem spokojnie można czytać w dowolnej kolejności, ja osobiście lubię serię ale nie na tyle żeby przeczytać całość więc zacząłem od 1 a potem jak leci- w zależności od fabuły i ocen w sieci.

ocenił(a) film na 6
Bartus0077

Po kolei (niewielkie spoilery jako argumentacja)

1-poznajemy Reachera i jego charakterystykę, także przez rodzaj narracji
2-w tej części Reacher wspomina wydarzenia z poprzedniej części
3 i 4 - stanowią jedną historię (postaci i ich relacje, elementy z tego uważny czytelnik znajdzie w 5)
5- wyjaśnienie powyżej
6-Reacher wyrusza z miejsca do którego wyruszył w części poprzedniej, bardzo ważne nawiązania do przeszłości
7-nie całkiem integralna z poprzednimi częściami, pisana jak część 1, ale warto przeczytać ją jako następną
8-prequel, wyjaśnia to, co nurtowało czytelników wcześniej
9-Reacherowi wciąż przybywa lat
10-jak wyżej
11-kolejne ciekawe nawiązanie do przeszłości Reachera
12-nowe tereny, wędrówka Reachera trwa tudzież wciąż przybywa mu lat
13-jak wyżej, narracja jak w 1 i 6
14-akcja o innej porze roku, nowy rodzaj Reachera
15-ciąg dalszy historii z poprzedniej książki
16-kolejny prequel z dodatkowymi wyjaśnieniami
17-trzecia część historii rozpoczętej w 14 tomie

Shiloh

a co z 18,19 i 20? cholera jestem po 3 częściach i boję się bo nie czytałem chronologicznie...

ocenił(a) film na 6
maciej_janicki

Wejdź na moje forum (ostrzegam, SPOILERY!!), znajdziesz tam opisy 19 części (dodam, że 18 część to dalsza część historii rozpoczętej w 14 z kolei książce), niedługo zabieram się za czytanie części 20 i napiszę kolejną aktualizację:

http://www.filmweb.pl/user/Shiloh/blog/546867-JACK+REACHER+%28temat+z+aktualizac j%C4%85%29

Shiloh

dzięki, na pewno się przyda ;)

Shiloh

@Shiloh

Można prosić o mały update listy? W wątku na Twoim forum jest bardzo dużo spoilerów, lepiej wzorować się na spisie, który umieściłeś w odpowiedzi na post: Bartus0077 | 10 gru 2013 23:04

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
cuba1986pl

18 - zwieńczenie historii rozpoczętej w 14 książce (ostatecznie od "61 godzin" mijają jakieś 2 miesiące)
19 - nowa historia, najlepsza jak dotąd, rok po wydarzeniach z "Nigdy nie wracaj"
20 - rok po wydarzeniach ze "Sprawy osobistej", znowu najgorsza w serii, słaba fabuła z bezsensownym twistem na koniec
21 - powrót do wojskowej kariery Reachera, a właściwie ostatnich miesięcy jego służby, plasuje się na środku skali

Shiloh

Dzięki wielkie za informacje oraz błyskawiczną odpowiedź!

Pozdrawiam

Shiloh

Cześć

Ponownie prośba o mały update listy - z góry wielkie dzięki za świetną robotę! :)

ocenił(a) film na 6
cuba1986pl

21,5 - zbiór większości opowiadań o Reacherze (i nie tylko), z różnego okresu, od 1999 do 2017, niektóre bardzo dobre, jak "To nie ćwiczenia", "Adres nieznany", pre-wojskowe "Drugi syn i "Wielki skwar", nie o reacherze "Nowa tożsamość Jamesa Penneya") całkiem dobre wojskowe "Czarrna owca", "Male wojny" - sierżant Neagley is back!, poprzez średniaki "Każdy w końcu mówi" (nie o Reacherze), "Wszystkie pokoje zajęte", "Nocne jastrzębie" po raczej słabe "Przychodzi facet do baru (króciuteńkie, a Jack - uwaga - zamawia piwo, choć go nie wypija!) i "Wigilijne tradycje".
22 - mija blisko 14 lat (poprzednio to było moja pomyłka, tutaj Reacherowi wciąż nie stuknęła 50.) - akcja rozpoczyna się na trzy dni po rozstaniu z Michelle Chang (obecnie najlepsza książka)
23 - akcja rozpoczyna się wczesną jesienią 2018 (wiemy to stąd, że Reacher mówi, iż od śmierci jego ojca minęło 30 lat, a ten, jak wiadomo, umarł w 1988 roku), taki przeskok o 8 lat do przodu po prostu poraża, najgorsza jak dotąd, acz przez wielu za oceanem uważana za najlepszą od dawna.

Kolejna w Stanach ukaże się wktótce. Child, zabij w końcu Reachera!

Sam piszę opowiadanie o Reacherze, jak ktoś chce, to po ukończeniu i dostaniu pozwolenia przez Childa chętnie dam do przeczytania.

Shiloh

Ponownie - dzięki wielkie za informacje oraz błyskawiczną odpowiedź! :)

PS Ja chętnie przeczytam, tylko pytanie w której kolejności trzeba będzie to opowiadanie przeczytać, aby zachować chronologię :P

ocenił(a) film na 6
cuba1986pl

Moje opowiadanie rozpoczyna się w dzień po zakończeniu akcji 22 tomu, acz trochę wszystko potrwa, stąd przeczytaj najpierw 23 powieść.

ocenił(a) film na 6
Shiloh

Tydzień po, chciałem napisać