Zastanawia mnie, dla widzów w jakim wieku, przeznaczony jest ten film? Sadziłam, że
widzami będą głownie osoby dorosłe, które wychowały sie nie pfk, jednak moje
zdziwienie przyszło gdy postanowiłam pójść na film do kina. Wraz ze mną w sali kinowej
siedziała wycieczka gimnazjalistów, nie do końca zainteresowanych filmem, co
oczywiście nie szczególnie przeszkadzało nauczycielom, którzy zachowywali sie głośniej
niż cała dzieciarnia i tylko pofukiwali zdziwieni od czasu do czasu, gdy z ekranu poleciało
wulgarne slowo. Podejrzewam, że nawet nie "przygotowali sie" i nie sprawdzili na co tak
naprawdę zabierają swoich podopiecznych. W momencie gdy Magik leżał na
chodniku,po skoku z okna jedno z dzieci krzyknęło, ze "magik wyszedł oknem po zakupy"
i cała sala ryknęła śmiechem, a najbardziej opiekunowie. Byłam zażenowana i miałam
ochotę po prostu wyjść. Czekałam na ten film wiele lat, i pfk naprawdę towarzyszyła mi w
wielu trudnych momentach mojego życia, a całą przyjemność z tego, ze w końcu mogłam
ten film zobaczyć zepsuły mi dzieci, które całkowicie go nie rozumiały. Nie mowie tu o
tym, że trzeba być dojrzałym, wychować sie na tym, czy coś, bo go odebrać „właściwie”,
ale nie sadzę, żeby był to film na szkolne wycieczki. Co jest najbardziej denerwujące, to
postawa opiekunów, którzy zamiast pouczyć dzieciaki przed seansem, o kulturze
zachowania w kinie, sami chichotali głośniej od nich.
Szkoda, że ten film nie ma jakiegoś limitu wieku. Ja osobiście nie chciałabym żeby moje
14 letnie dziecko (w takim wieku mniej więcej byli moi „współtowarzysze” w kinie) szło
na taki film i nie wiem, jakim cudem nauczycielom to nie przeszkadzało.
Zdecydowanie żałuje, że wybrałam się na ten film do kina, lepiej było go obejrzeć w
domowym zaciszu.