Wstyd, że tak mało głosów tutaj.
Obejrzeć koniecznie !!!
Witaj. A możesz podać źródło, z którego go widziałeś? Ostatnio jestem pod wrażeniem "Sprzedawcy marzeń" i chciałbym dotrzeć do innych tytułów Giuseppe Tornatore.
A w takiej zatoce... no tam czasem "pływają" wielkie filmy! Szukam z polską wersją językową. Czytałem, że kiedyś leciał na Ale kino! i myślałem, że może jest gdzieś wersja. To smutne, że świetne filmy czasami są tak trudno dostępne. Na rynku wydawniczym posucha i tylko pojawiają się od lat te same tytuły w innych wydaniach deluxe i special edition. Telewizja też o niektórych filmach zapomniała. Jeżeli chcemy obejrzeć zagraniczny film w polskiej wersji to już takie łatwe nie jest.
Film świetny, aż nie chce się wierzyć, że naprawdę tak było. Facet zupełnie znikąd bez żadnych znajomości zbudował wielkie imperium sterowane z więzienia. Musiał mieć niesamowitą charyzmę, skoro tak łatwo podporządkował sobie ludzi. Tylko odtwórca głównej roli trochę niewyraźny i mocno irytujący motyw muzyczny, który wysłuchany kilka razy wpada w ucho, ale nonstop katowany przez 3 h staje się nieznośny.
Fakt, bardzo dobry film i ciekawa historia o człowieku, który mógłby być premierem albo inną ważną osobą w państwie - inteligencja i geniusz organizacyjny. Klasyczny film o neapolitańskiej kamorze i mechanizmach jej działania. Mafia rośnie w siłę wszędzie tam, gdzie państwo kuleje... "Moim ojcem jest ten, kto mnie żywi". Wysokie bezrobocie, bieda, niezadowolenie społeczne - to bardzo dobry grunt dla zorganizowanej przestępczości. Oprócz tego przysięga, pocałunek śmierci i masa innych symboli oraz tradycji obowiązujących nie tylko w Kamorze, ale również w Ndranghetcie i Cosa Nostrze i wielu innych. Jednakże zauważalna jest jedna reguła - w miarę bogacenia się, leci w dół poszanowanie dla wartości... Ach, mógłbym o tym pisać bez końca bo to imho szalenie ciekawe rzeczy. Ten film to encyklopedia wiedzy o mafii.