PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124958}

Karnawał dusz

Carnival of Souls
1962
6,5 2,1 tys. ocen
6,5 10 1 2082
6,0 15 krytyków
Karnawał dusz
powrót do forum filmu Karnawał dusz

HErk Harvey zrealizował nietypowy jak na tamte lata film. "Karnawał dusz" to dziś klasyka niszowego horroru.
Zrobiony za małe pieniądze film był swoistym nowum. "Karnawał dusz" to metafizyczny film grozy. Współcześnie byśmy mogli powiedzieć, że znajdziemu tu elementy kina tyopwe dla wielu dzieł Bergmana, Lyncha czy Shamaylana.
Film rozegrany jest w niespiesznym tempiei ciekawie zrealziowany. Atutem jest tutak dobre aktorstwo i nastrojowa muzyka.
Mam tu też kilka awangardowych scen i specyficzną atmosferę.
Wadą obrazu jest fakt, iż zmierza on do (w gruncie rzeczy) oczywistej pointy i chwilami bywa nużący.
"Karnawał dusz" dziś niekogo juz nie przestraszy, ale może zauroczyń nietypową dla tego gatunku formą.
Wypada znać.

Jeden z nielicznych filmow,ktore unikaja tanich chwytow typowych dla gatunku na rzecz stopniowanej atmosfery wyobcowania.

Oniryczny, subtelny, wrecz artystyczny - nieprzypadkowo rezyser wsrod zrodel inspiracji wymienil obrazy Bergmana i Cocteau. Osobiscie dodalbym jeszcze nakrecony 2 lata wczesniej odcinek Twilight Zone zatytulowany "Hitchhiker" o zaskakujaco zbieznej fabule.

Jest to akademicki przyklad tzw. sleepera - w Stanach zyskal popularnosc i uznanie krytykow dopiero w 1989, kiedy to ponownie trafil do kin.

[8/10]

ocenił(a) film na 8
mikele25

film był dla mnie miłym zaskoczeniem - zdecydowanbie powyżej oczekiwań;

dubra

Również jestem mile zaskoczony.Po taniej produkcji z tamtych lat spodziewałem się obrazu czarno-białego,jak nieco póżniejszy "Noc żywych trupów" Romero.Ale klimat i muzyka przemawiały do mnie.Lubię takie filmy.Na pewno kiedyś jeszcze obejrzę.

ocenił(a) film na 7
bumelant

No właśnie. Film jednak dość się zestarzał, ale jeśli już mowa o wieku - obraz powstał przed "Wstrętem" Polańskiego, "Suspirią" Argento czy "Piknikiem pod Wisząca Skałą", a jakby miał w sobie coś z tych filmów. Wydaje się błahy i prosty, może nawet taki jest, ale "głuche sceny" robią jednak wrażenie. Do tego ciekawa oprawa muzyczna.

ocenił(a) film na 6
KingOfWine

Muzyka faktycznie jest rewelacyjna - to muzyka buduje nastrój grozy. Doskonała gra aktorów zrobiła z tego filmu perełkę, momentami film się ciągnie ale ogólne wrażenie 6/10

ocenił(a) film na 8
mikele25

Klasyczny sleeper, przy pierwszym podejsciu usnalem po 10 minutach!

ocenił(a) film na 8
mikele25

Klasyczny sleeper, przy pierwszym podejsciu usnalem po 10 minutach!