Moim zdaniem kręgle w tym filmie symbolizują kruchość życia. W scenie mniej więcej pod koniec filmu, gdy Natalie składa gaźnik, który dostała od Keitha, wchodzi jej brat i mówi, że chłopak od ciężarówki chce ją zabrać na kręgle. Kiedy już są w samochodzie Keith mówi:
''Czy Duke jest sprawiedliwy?
Czy Europa jest sprawiedliwa?
Mogę nawet nie dotrwać do London w Ontario, czy to jest sprawiedliwe?
Kręgle, oto co dostaję… kręgle.''
Oznacza to, że kręgle symbolizują życie, natomiast kula przeciwność losu – w tym wypadku chorobę. Kula zbija kręgle, czyli choroba kiedy jest w najbardziej zaawansowanym stanie zakańcza życie. Keith jak mówi w scenie na lotnisku, żegnając się z Natalie, że chciałby trochę więcej czasu, niestety nie było to zależne od niego gdyż kula toczy się przez pewien czas, następnie gdy jest już blisko kręgli zbija je, czyli prowadzi do śmierci.
We wcześniejszej scenie Natalie i Keith podrzucają kule różnym osobom. Wg mnie oznacza to, że każdego może spotkać przeciwność losu i źle się skończyć, więc należy się cieszyć życiem póki jeszcze je mamy. Natalie podrzuca kulę także swojemu chłopakowi Raffowi, a gdy z nim zrywa mówi: ''Mam nadzieję, że czekają cię tylko dobre rzeczy, bo niektórym osobom przytrafia się straszne gówno, na Boga mam nadzieję, że tobie to się nie przytrafi.'' (nawiązanie do podrzucania kul)
Myślę, że jest to też sposób ukazania, że Keith był inny od wszystkich, robił rzeczy po swojemu, dlatego też nie poszedł z Natalie po prostu na kręgle, lecz zrobili wspólnie coś, o czym będą pamiętać przez dłuższy czas, coś, co będą wspominać.
A co do samego filmu fenomenalny! Zupełnie nieprzewidywalny. Nie jest mdły i przesłodzony. Większość z nas dopóki nie dowie się, że Keith jest chory zapewne nie rozumie jego postępowania. Pomimo, że w filmie ani razu nie pada 'kocham cię', film oddaje uczucia, bardziej niż inne, głupkowate filmy o miłości. Muzyka po prostu świetna, tworzy pewien nastrój, gra aktorska perfekcyjna. Ma także specyficzne poczucie humoru. I nie zgodze się z komentarzami typu podróba 'Szkoły uczuć'. Ludzie! Przecież to zupełnie inne filmy. Większość z was jak zobaczy chorobę, dwoje ludzi darzących się uczuciem i śmierć mówi ale podróba, przeanalizujcie film jeszcze raz i zastanówcie się nad swoimi komentarzami.
Ale się rozpisałam XD
Film naprawdę warty obejrzenia, gorąco polecam i pozdrawiam ;]
ZABAWA Z KULAMI= Carpe diem ,poprostu zrobili to dla chwili a ,że Keith na to wpadł to myślę, że związek tkwi w....
bowling-kręgle, float bowl-komora pływakowa (element gaźnika)W nim jest kula(pływak) dozuje przpływ paliwa,dzięki nij się silnik nie zakrztusi i pojedziesz:) ;)Keith- stary model furgonetki z gaźnikem był jego hobbym. Planował wycieczkę żółtym furgonem na zjazd starych furgonów. To było jego marzenie.Ponadto szalone rozdawanie kul z imionami wzbudzło interalcje u osób obdarowanych,zmuszło ich do refleksji:) KEITH postąpił tak z Natalie rozbudził w niej refleksje na temat włąsnego życia.On podarował jej gaźnik a ona Sama go skleciła, odpicowała furgonetke i wyruszyła w drogę spełniać własne marzenia i może też Keith'a.