PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 287 tys. ocen
7,5 10 1 286540
7,1 67 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Posłuchajcie CAŁEGO oryginału.
https://www.youtube.com/watch?v=so9yP9Xbpis
Czas trwania, refren.... aż krew mnie zalewa.
Jak plagiat mógł dostać Oskara?

ocenił(a) film na 10
advisory

Let it go to zmieniona, lepsza wdg mnie wersja.

Anonim90

Lepsza czy nie ale jest to ta sama piosenka a skoro nigdzie nie ma napisane , że pierwowzorem był Bjorn to można to nazwać plagiatem , a plagiat powinien być karany a nie nagradzany oskarem - _ -

ocenił(a) film na 10
advisory

Wątpię, żeby to był plagiat, za mało podobne.

advisory

Refren jest bardzo podobny, to fakt. Może to podobieństwo jest czysto przypadkowe, ale sądzę, że ta piosenka nie powinna dostać Oscara.

ocenił(a) film na 10
advisory

Podobny jest tylko refren, bez przesady. Ile jest piosenek, które mają bardzo podobny początek albo coś. Często nawet gdy jadę samochodem słyszę fragment piosenki, po czym okazuje się, że to inny utwór ;)

ocenił(a) film na 10
advisory

Jest co najwyżej podobna.

Zresztą za podkład odpowiada Christophe Beck. a tu już wkraczamy na rejony rządzące się własnym prawem, weźmy np. pod uwagę Hansa Zimmera, którego KAŻDY utwór jest do czegoś podobny, a mino to jest uważany za największego geniusza w tej dziedzinie.

ocenił(a) film na 10
foxbond

Oczywiście tylko "polaczki-cebulaczki" dopatrzyły się plagiatu, na angielskich forach zostało to od razu wyśmiane

ocenił(a) film na 10
foxbond

Dokładnie - niech sobie mówią co chcą, ja akurat TEJ piosenki będę bronił, bo dzięki niej obejrzałem tą wspaniałą animację.

Anonim90

To tak samo jak ja. Faktycznie "Let it go" jest trochę podobne do "Lied für einen besten Freund", ale to wszystko. Na pewno nie jest plagiatem.

ocenił(a) film na 10
Dirinh

"I don't think so. Both chorus' share similarities, but the rest of the song doesn't match the overall harmony and texture of Let it Go. Not enough to claim plagiarism in my mind. I've seen stuff like this all the time come out from the massive output of the music industry. I've taken 7 semesters in music production/music history and there are more than a few times songs between different artists will share slight similarities. I think that is mostly due to the fact that great minds think alike more than them copying each other just to make a quick buck (although that has been known to happen too)."

lub pseudonaukowe wytłumaczenie, dlaczego piosenki bardzo często są podobne:

Yes and no. The problem is that all music has already been written. You find this sort of thing all the time.
There are only 7 notes in tonal music, and in a typical melody any of them can be "swapped" with two or three others in a way that doesn't change the harmonic "meaning" (thus the difference in the second/repeated Let it Go between the Menzel version and the Lovato one -- this one matches the pop song, not the one in the movie).
Accessible melodies likewise have simple rhythms which assign maybe 1-3 relative beats per note and have to begin and end on phrase boundaries (so the first and last ones don't have "lengths" of their own).
Add to that that a hook has only a few notes (this one has six), and you start running out of truly unique combinations.
So pulling out thet math: if you follow the (very hand-wavy) combinatorics above, we get about four possible "chordal meanings" for each of the six notes, and three possible lengths for four of them. And 46 * 34 == ~300000.
So for every million songs produced by a random number generator, about three of them are going to "sound like" Let it Go. Among songs that, y'know, don't suck, that fraction is going to be much higher.

foxbond

A angielskie fora to prawda objawiona? xD

ocenił(a) film na 10
Blaxi

Większa liczba osób z różnych rejonów świata. Bardziej zróżnicowane poglądy, w przeciwieństwie do dość ograniczonej Polski.

foxbond

Ale Ty wiesz, że sama mieszkasz w tej "ograniczonej Polsce" i typowymi "polaczkami cebulaczkami" są Ci, którzy wyzywają od nich innych? ;P

Zresztą w Ameryce panuje psychofania Disneya i Pixara, a oni łykną wszystko co jest z tych wytwórni, niezależnie od tego jak złe by to nie było.
Let it Go jest niezwykle podobne do tej piosenki, a refren jest niemal identyczny. Według mnie ktoś kto się za tym zna powinien zapoznać się bliżej z tą sprawą.

ocenił(a) film na 10
Blaxi

Tak, wiem, że awatar myli, ale do mnie trzeba się zwracać per "on"

Jasne, że mieszkam w "tej" Polsce. Nie siedzę jednak biernie jak większość i narzekam, tylko faktycznie próbuję coś zmienić. Może w przyszłości na posła ;)

foxbond

Właśnie się tak zastanawiałam jaką masz płeć i postanowiłam strzelać. Tym razem mi nie wyszło. ;P

ocenił(a) film na 10
Blaxi

Oj, zdarza się ;)

Powie mi ktoś tylko jak na filmwebie zmienić dane profilowe? tj. imię, nazwisko, datę ur., opis, płeć etc. Ja tam tylko widzę przycisk do edycji awatara i miejsca zamieszkania :P

ocenił(a) film na 8
foxbond

[[strzałeczka obok nicka -> ustawienia]]

A między piosenkami widzę bardzo mało podobieństwa. To bardziej mi wygląda na próbę zareklamowania artysty tanią prowokacją xD Ech, ludzie wszędzie by się chcieli sensacji dopatrywać.

ocenił(a) film na 10
leniwa_cisza

Akurat na tej zakładce wciąż nie mogłem zmieniać ustawień, nie było przycisków edytuj. Konieczna była interwencja supportu.

ocenił(a) film na 10
foxbond

Na youtubie też jest zróżnicowany lud i z każdego zakątka świata a często klepią takie same pierdoły jak u nas;)
Wydaje mi się że zaściankowość poglądów to jednak problem globalny, hyhy.

użytkownik usunięty
advisory

E tam.
Dajcie spokój, mnie to mało przypomina Let It Go. Jest parę podobieństw, owszem, ale nie nazwałabym tego plagiatem, bez przesady.

ocenił(a) film na 8
advisory

cóż, jak się bardzo wsłuchać to parę dźwięków refrenu się pokrywa. Nie rozumiem nazwania całej piosenki plagiatem. Poza tym nie sądzę, żeby piosenka o takim rozgłosie nie została wzdłuż i wszerz sprawdzona. Nie ma żadnych odwołań od twórców, więc nie można mówić o plagiacie.

advisory

Zgadzam się z przedmówcami, ma tylko parę podobieństw. "Let It Go" jest bardziej żywe, energiczne.