PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241962
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Poza wszelkimi interpretacjami filmu wykreowałem sobie kilka własnych, przez niektórych uważane są one za nieco radykalne.

Przedstawie dwie. Pierwsza polega na tym, że oba światy są fikcyjne, a główna bohaterka znajduje się tak naprawdę w czyśćcu. Faun jest wcieleniem zła (szatanem?), który próbuje zwabić zabłąkaną duszę do podziemnego królestwa (piekła?) poprzez kuszenie jej. Druga opiera się na tym, że drugiej strony może być zupełnie odwrotnie. Faun jest dobry i próbuje wyrwać duszę dziewczynki z czyśćca do nieba, wystawia ją na próby aby stwierdzić, że faktycznie jest ona tego godna.

Zastanawiające jest również to, że wróżki wskazywały dziewczynce zły schowek, czyżby chciały aby jej się nie powiodło? A jeśli tak to dlaczego potem broniły ją przed stworem. Do tego Faun z pozoru dobry w kilku scenach wydaje się być podszyty fałszem. Nie jest on postacią jednoznaczną.

Poza oczywistymi dwoma interpretacjami filmu (świat fantasy albo jest wykreowany przez umysł dziewczynki, która podświadomie ucieka w świat baśni aby uchronić się przed okrucieństwem wojny, albo jest on prawdziwy) spotkałem się z wieloma innymi. Film ma dosyć otwartą strukturę i pozostawia wiele furtek. Są sceny świadczące o tym, że dziewczynka sama to wszystko wymyśla (Faun niewidzialny dla kapitana) oraz mające udowadniać, że świat baśniowy jednak istnieje (leczący korzeń mandragory).

Ciekaw jestem innych pomysłów. Jak inni podeszli do zrozumienia filmu i postaci Fauna (której potenciał nie został chyba do końca wykorzystany).