PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241978
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Niedoróbki

ocenił(a) film na 5

Witam!
Właśnie obejrzałem film i może jeszcze zbyt wcześnie żeby napisać coś sensownego, ale spróbuję.
Początek filmu genialny. Sytuacja bardzo trudna i świetne jest to, że dziewczynka może uciec do innego świata wyobraźni, który może być dla niej szansą na inne życie. Oglądając dalej zacząłem się trochę denerwować. Pomysł z zostawieniem antybiotyków w lesie, trochę kiepski. Nikt nikogo nie gonił, a lekarstwo było im potrzebne. To że wredny faszysta stracił zaufanie do doktora przez to że miał taki sam lek to już strasznie naciągane. Ostatecznie pomysł z otwarciem składziku z zapasami kluczem, to "normalnie masakra". Albo ludzie w 1944 byli kretynami, albo ktoś kto napisał scenariusz cierpiał na brak pomysłów.
Ogólnie pierwszą godziną byłem oczarowany, ale druga już niestety z zegarkiem w ręku.
Film napewno nie dla dzieci (obcinanie nóg i zszywanie policzków). Czy jest to film dla dorosłych też nie wiem. Może go zupełnie nie zrozumiałem. Jeżeli tak to będę wdzięczny za wytłumaczenie, tylko bez walki polityczno-historycznej proszę.

ocenił(a) film na 10
dblue

wiesz co glupie jest troche to co napisales. nie wiem o co bylo nie tal w watku z doktorem czy antybiotykiem. przeciwnie-stworzylo to piekny konspiracyjne klimat. bardzo podobala mi sie scena zabicia doktora. cos mi sie wydaje ze ten twoj temat.nie wiem co masz namysli mówiac film dla doroslych. wyjasnij mi prosze

ocenił(a) film na 5
duende_2

Klimat jest konspiracyjny, ale zwroty akcji naiwne. Scena zabicia doktora faktycznie niezła. Tyle, że czy nie można było wymyślić czegoś innego zamiast tego pretekstu z antybiotykiem ?? Nie będę już poraz kolejny wspominał o kłódce, która jest według mnie jeszcze gorsza. Scena zszywania policzka to też nie najwyższy lot. Po za tym faszysta jest naprawdę niezniszczalny, zaszkodził mu tylko przecięty policzek, a nie nóż w plecach i w ramieniu. Śmieszne też jest to że jak dostał strzał w głowę to zdążył się rozejrzeć i złapać za twarz. Co do "filmu dla dorosłych".
Mówiąc film dla dorosłych mam na myśli to, że dzieci raczej nie były by zainteresowane rzeczywistą częścią filmu, zawierającą dodatkowo kilka krwistych scen. Czy dorośli są zainteresowani baśniowymi stworami i nie zwrócą uwagi na to oczym pisałem powyżej, tego nie wiem.
Po przespanej nocy mogę stwierdzić jednak tak. Nie cały film musi być dobry, żeby zapadł w pamięć. Jak dla mnie pierwsza godzina filmu, poznawanie nowego tajemniczego świata skonfrontowane z czarną rzeczywistością, jest naprawdę genialne. Ciąg dalszy już gorzej.

ocenił(a) film na 10
dblue

a nie podobalo ci sie zakonczenie.ja tak mysle ze zawsze jest dobrze dla filmu jak główny bohater umiera a smierc pograzone w swiecie fantazji ofelii ma szczególny wydzwiek

ocenił(a) film na 5
duende_2

To też faktycznie było super. Tak się zastanowiłem, że chyba za bardzo się spiąłem na tych szczegółach zamiast na całości.

ocenił(a) film na 10
dblue

No to trzeba przyznac akcja z klodka naprawde jest dosyc glupia. Choc mozna to argumentowac checia "cichego" dostania sie do magazynu. Gdyby po prostu rozwalili drzwi lub klodke to ktos na pewno by to uslyszal.

Podobne watpliwosci faktycznie mozna miec co do doktora. O ile domyslenie sie Vidala nie jest moim zdaniem az tak naciagane (bo kto mogl miec w tej okolicy leki poza nim, to byla jakas wioska na odludziu), to bardzo dziwne wydaje sie zostawienie antybiotykow przez partyzantow. Skoro wszyscy zdazyli sie schowac i zabrac prawie wszystkie swoje rzeczy ze soba to mogli wziac i lekarstwa (a chyba nawet przede wszystkim).

Dblue - co do interpretacji to mozesz zajrzec do tematu "Labirynt.." zalozonego przez Nordlanda. Jest tam moja interpretacja, a takze dosyc dluga dyskusja na temat filmu. Zauwazylem tez ciekawa interpretacje w temacie Sebokuca.