PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241964
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

słaby

ocenił(a) film na 4

4/10 to moja ocena, nie widzę w tym filmie nic nadzwyczajnego. Spodziewałem sie po zapowiedziach dużo więcej...

ocenił(a) film na 10
mlodyy112

Chyba jesteś jeszcze za mlodyy , żeby zobaczyć cokolwiek ciekawego.

mati_konin

może jest zbyt dojrzały na baśnie, a wiedza historyczna przeszkadza mu w oglądaniu filmów wysławiających gwałcicieli jako wielkich bohaterów?
film ma parę fajnych scen, ale niszczy wszystko lewacki patos (wszyscy, którzy nie uznają Marxa i Keynsa powinni mieć odebrane dzieci; szkoda, że tamto dziecko adoptuje kobieta, a nie para gejów:/).

ocenił(a) film na 8
mldavis

Rzecz w tym, że to nie jest baśń tylko dramat. Świat baśniowy w filmie to świat, do którego uciekało dziecko przed okrutną rzeczywistością gdyż nie potrafiło sobie z nią poradzić. Wszystkie zwiastuny eksponowały właśnie ten wątek baśniowy i autor posta liczył na bajeczkę dla dzieci. A tu nic z tego.

ocenił(a) film na 10
sabaidee

mógł tu zajrzeć przed obejrzeniem tego cudownego filmu.wiedział by że to nie baśń

ocenił(a) film na 8
sabaidee

Dokładnie. Dzieci niech nie zabierają się za oglądanie takich filmów, bo trzeba dobrze znać realia tamtych czasów.
Co do tego, że to nie baśń, nie zgodzę się. O baśni mówimy, kiedy gdzieś, czy to w utworach, czy to w filmach, pojawiaja się postacie fantastyczne. Baśnie Andersena też przepojone były okrucieństwem i uważam, że dzieciom nie powinno się ich czytać.
Aczkolwiek baśń w "Labiryncie..." nie jest nadrzędnym gatunkiem filmu, jest tylko swoistym spoiwem świata realnego i świata Ofelii.

sabaidee

4/10 oznacza, iż ktoś na podstawie trailera liczył na baśń dla dzieci?
to strzelam 4,5/10. powiedzcie, o co mi chodziło:P
nie uważam, że realia tamtych czasów zostały obiektywnie przedstawione, ani w filmie, ani w podręcznikach z których się uczyłem.
Według Hemingwaya (który przecież walczył o Republikę) faszyści to często byli młodzi ludzie, którzy nie mieli w przeciwieństwie do "republikanów" krwi niewinnych ludzi na rękach, a i tak "republikanie" mordowali ich prawie tak beztrosko, jak gwałcili niechętne im dziewczyny (ale o Armii Czerwonej w Polsce też się do dziś nie wspomina).

ocenił(a) film na 8
mlodyy112

mega filozof jak coś takiego czytam to mi się flaki gotują masakra co za typ film fantastyczny mający tylko tło oparte na faszystach a ten o kurwa hehe nie nie ma sensu psuć oczu na takich baranów beee beeeeeee a i 8 dla douga za fauna wymiótł mnie z fotela!