Jestem świeżo po projekcji i cóż mogę powiedzieć, chyba tylko "łał" ;)
Jak dla mnie rewelacja!
Polecam, choć wiem, że niewielu się ten film spodoba..
Jeżeli ktoś nie potrafi parzyć na film głębiej, to mu się pewnie nie spodoba. Jak dla mnie ten film jest naprawde dobry, tylko niejednoznaczny i żeby zrozumiec jego przekaz, trzeba sie trochę wysilić.
Juz nie swiruj takiego intelektualisty. Sens filmu jest podany na tacy jesli ktos mial pojecie jak wygladala komuna i lewacka mysl filozoficzna na czym polega to nie bedzie mial problemu z sensem filmu. Problem polega na tym ze film to nie jest teatr ani video ksiazka tylko film ma wlasny jezyk na ktory sie potrafi tlumaczyc albo nie. Jesli nie to wychodzi taki potworek, ktory merytorycznie ma jakas tresc, czasem ma jakis dialog ale to nie sluchowisko tylko no wlasnie. Trzeba znac definicje filmu jako calosci a takich rezyserow jest niewielu. Jak dla mnie nie jest to udana produkcja a szkoda bo mogla by byc. Jest to taka kupa dla hipsterow zeby mogli sie jarac takimi ciezkostrawnymi dzielami na czele z fanami bERGMANA ktory kreci zamulaste zakalce ktorych sie nie da ogladac ale jakas waska grupa intelektualistow okrzyknela to arcydzielem i kazdy kto sie nie zgadza z automatu jest uznany za debila wiec ludzie sie boja nazwac jego filmy shitem zeby nie wyjsc na debili co czyni ich wiekszymi debilami.
Film jest bardzo charakterystyczny i wielu ludziom moze sie ta forma reżyserii niepodobać-dla mnie genialny.Pozdrawiam.