PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640018}
5,4 5,9 tys. ocen
5,4 10 1 5899
5,7 14 krytyków
Maniac
powrót do forum filmu Maniac

Prawdziwy MANIAK to MANIAK z 1980 roku http://www.filmweb.pl/film/Maniak-1980-108501
nie zaś ten remake. Tam maniakiem był prawdziwy, realny psychol, który gadał z manekinami,
miał chore wizje i sny, gadął sam do siebie, wył i sapał na każdym kroku, można było odczuć
chorobę jego umysłu na własnej skórze - to był prawdziwy realny maniak. Czułem go, jego
wygląd spasionego odrażającego typa i psycholskie akcje jakie robił.

a tutaj co dostajemy? Elijah Wood, który nijak nie pasuje do wizerunku zdegenerowanego
psychopaty, może i dałoby się z niego zrobić świra, ale napewno nie takiego jakim był ten z filmu
Lustiga, nie czuje tego, nie czuje zeby Wood był odrazającym psycholem, nic z tych rzeczy - dla
mnie to mega sztuczne.

No i najgorsza sprawa, film z "oczu bohatera", obserwujemy akcje w sposób, który mnie totalnie
wymęczył, rozumiem kilka scen ale nie kuźwa 2/3 filmu! jak dla mnie remake beznadziejny
totalnie. Nic pozytywnego w nim nie znalazłem. 1/10.

junior_dos_santos

hmm nie widziałam "Maniaka " z 1980 ale twoje pierwsze słowa mnie zachęciły, więc obejrzę może nawet dzisiaj, co do "Maniaka" z 2012, muszę powiedzieć że mi się bardzo podobał! czemu no cóż, uważam że był dobrze nakręcony, Wood ( nie lubię go taki mały karakan) dobrze zagrał psychola....tylko no właśnie tylko "psychole" są różni, różnie się zachowują, dla mnie on był psychodeliczny, a to jest dla mnie bardziej gorsze, przede wszystkim film trzeba pochwalić za rewelacyjną muzykę, nigdzie nie spotkałam tak fantastycznej muzyki w żadnym chorrorze mało tego uważam że muzyka z horrorów z lat "80" nie dorównuje tej
A co do "oczu bohatera" a poprawnie mówi się że film kręcony jest tzw "kamerą z ręki" to powiem szczerze nie lubię w ogóle tego typu filmów, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu i naprawdę dziwię się że nie doceniłeś muzyki bo jakieś 90% docenia właśnie muzykę, no ale cóż nie każdemu podoba się to samo

Pozdrawiam

Ps piszesz że oceniasz film na 2 a dajesz 1?? no cóż na pewno na tak niską ocenę film nie zasługuję ale skoro tak oceniłeś ten film to jak ocenisz filmy typy

"Martwy krzyk" 2005 czy Droga bez powrotu część 3 4 5 to są dopiero gówna i tandety