Mechanik

El Maquinista
2004
7,6 144 tys. ocen
7,6 10 1 143627
7,2 38   krytyków
Mechanik
powrót do forum filmu Mechanik

ocenił(a) film na 8

Film nie dla wszystkich, dla mnie doskonały, główna rola dokładnie taka jaka powinna być,
zaskakujący jeżeli ktoś nie czytał recenzji, nieprzesadzony, niezamerykańszczony, super.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
marta7771

dla mnie film przewidywalny i nużący, "tylko" znakomita kreacja Christian Bale

ocenił(a) film na 8
kasela0

Wow, ja jestem dobra w przewidywaniu, ale oglądając to bez czytania recenzji - bo to klucz - to w ogóle nie miałam pojęcia, że będzie takie zakończenie ;)

ocenił(a) film na 8
marta7771

Zgadzam się. Klimat, który został tutaj stworzony jest fenomenalny. Nie psują go żadne głupie i niepotrzebne sceny - jak to bywa w typowo amerykańskich produkcjach. Ja dałem mu 9/10, bo parę rzeczy widziałem gdzieś indziej.

Troublesome

nie czytałam recenzji ;((

ocenił(a) film na 8
marta7771

Zaskakujące jak banalne jest rozwiązanie. Należy pochwalić inspirację Dostojewskim - film jest oparty na solidnym szkielecie "Zbrodni i kary", a zasygnalizowanie w postaci "Idioty" jest rewelacyjne. Chwilami Mechanik do złudzenia przypomina jednak Fight club i ma ten specyficzny klimat Requiem dla snu (matowość kolorów, jarzeniówki, a na bohaterze wisząca byle jaka szmata). To charakterystyczne dla tego filmu - nie ma on właściwie momentu ujścia napięcia - rozwiązanie zagadki wcale nie przynosi widzowi ukojenia, jakby za tą psychozą kryło się coś bardziej mrocznego.