PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637019}
6,4 176 tys. ocen
6,4 10 1 175507
5,9 61 krytyków
Miasto 44
powrót do forum filmu Miasto 44

kolego to byłoby tak jakbyś leczył dżumę cholerą

ocenił(a) film na 10
Chater

Ameryka szykowala sie do wojny z Niemcami, de facto Amerykanskie jednostki juz walczyly u boku Anglikow, kwestia czasu bylo oficjalne przestapienie do wojny, inaczej Hitler nigdy nie wypowiedzialby im wojny.

MOim skromnym zdaniem to mialo charakter propagandowy, gdyby to USA wypowiedzialo Niemco wojne bo Niemcy by sie przestraszyli, gdy Niemcy to zrobily, motloch myslal ze sa na tyle silny by sprostac USA.

Nawet jak hitler nie dalby rady zajac calego ZSRR to zajmujac wiekszosc Europejskiej czesci moglby narzucic im pokoj i by sobie siedizeli w syberii...

Zreszta wojna miala sie zaczac od Ataku Niemiecn a ZSRR w 1942 r. z terytorium Polski ale brak sojuszu ze strony Polski skomplikowal jego plany.. w zasadzie HItler mogl zajac ZSRR nie toczac wojny z Francja, mozliwe ze po pokonaniu ZSRR Niemcy juz nie wypowiadaly by nikomu wojny, w koncu chodzilo glownie o zapewnienie przestrzeni zyciowej.

Gdyby wszystko toczylo sie po jego mysli to moglby je zajac.. Zreszta Japonia tez mogla by teoretycznie pokoanc USA.

Niemcy wymiekli przed sowietami z powodu zasobow ludzkich.. Armia czerwona miala gorszy sprzet, wyszkolenie.. wszystko, ale ich byly cale hordy.

Nie no, miedzy 1945 a 1956 r. Polsce bylo jak w ZSRR, dopiero pozniej po 1956 r. zniesiono komunizm i zastapiono realnym socjalizmem.

Chruszczow byl idiota (a czego sie spodziewac po Ukraincu...) ale wole juz jego niz Stalina... Stalin moze i trzymal ZSRR w ryzach, ale i tak jakby ciagle rzadzili tacy jak on to pewnie ludnosc wyginela by z glodu.

Stalin rowniez torturowal, Hitler na ogol tlyko gazowal badz rozstrzeliwal.

"I na tym polega ich geniusz! Wygrali wojnę i podpierniczyli technologię. czego chcieć więcej? Oszczędzili dzięki temu wiele lat ciężkiej pracy. To się nazywa zmysł praktyczny. "

Ale oni to zrobili przy okazji

ullmayer

"To, że tu piszemy" po polsku to kolejny cud nad Wisłą. Gdyby Hitler nie napadł na ZSRR, to zgodnie ze wspólnymi, Niemiecko-sowieckimi ustaleniami, Polacy mieli być wymordowani jako naród:

"Niemcy współpracowali z radzieckim NKWD w dziele eksterminacji narodu polskiego. Wyrazem
daleko posuniętej kooperacji były wspólne konferencje Gestapo i NKWD. Pierwsza konferencja
wspólna NKWD i Gestapo miała miejsce w Brześciu nad Bugiem 27 września 1939 roku. Jej
tematem przewodnim były metody zwalczania w zarodku przez obu okupantów konspiracji
niepodległościowej.

II Konferencja NKWD i Gestapo odbyła się pod koniec listopada 1939 roku w Przemyślu. Jej
tematyka została poszerzona o problem wymiany jeńców polskich oraz metodykę eksterminacji
ludności polskiej. W dniu 20 lutego 1940 roku rozpoczęła się w Zakopanem w willi "Pan Tadeusz"
III Metodyczna Konferencja NKWD i Gestapo. Wspólne plany eksterminacyjne konstruowano do 4
kwietnia 1940 roku.

W marcu 1940 kolejna podkonferencja miała miejsce w Krakowie. Nazistowska akcja A-B
polegająca na wymordowaniu polskiej inteligencji została dzięki tym konferencjom skoordynowana
z radziecką akcją rozstrzeliwania jeńców w Katyniu, Twerze i Charkowie oraz więźniów w Bykowni
i Kuropatach pod Mińskiem.

Protokół końcowy III Metodycznej Konferencji Gestapo-NKWD zakładał likwidację ludności polskiej
do roku 1975 poprzez jej wymordowanie i deportacje."

Gdyby nie wysiłek i krew przelana przez polskiego żołnierza na wszystkich frontach, to zapewne Stalin dokończyłby rozpoczęty jeszcze przed Hitlerem plan całkowitej zagłady narodu polskiego. Zbrodnie Rosyjskie (sowieckie) dokonane na narodzie polskim znacznie przekraczają straty armii czerwonej powstałe w wyniku wyzwalanie polskich ziem.

ocenił(a) film na 7
Al_Bundy

Z literatury faktu wynika że Niemcy nawet swoich więźniów w obozach traktowali lepiej niż ruscy w swych łagrach.
Same baraki były czystsze. Wszystko było u Niemców lepiej zorganizowane. Pilnowano nawet by nie doszło do epidemii. Było dobre zaplecze, lekarze, segmenty, nieźle przemyślany układ funkcjonalny.
Ruscy niczym sie nie przejmowali. Syf, fekalia, choroby. Chorzy leżeli obok zdrowych. Jeden srał na drugiego jak był struty.

Niedługo znów możemy wpaść pod czerwonego buciora.

ocenił(a) film na 8
Penguin27

Zależy o jakich obozach mówisz. Jeżeli o koncentracyjnych to uwierz wcale nie było tam lepiej niż u ruskich.

Penguin27

Mówisz pewnie o wkładzie Hauptsturmführera Josefa Mengele do światowego dziedzictwa i jego ciężkiej pracy nad znalezieniem sposobu na genetyczne warunkowanie cech aryjskich u dzieci i zwiększenie ilości ciąż mnogich.

"Josef Mengele w obozie Auschwitz przeprowadzał także eksperymenty pseudomedyczne. Jego głównym celem było znalezienie sposobu na genetyczne warunkowanie cech aryjskich u dzieci i zwiększenie ilości ciąż mnogich. Dlatego też obiektem jego zainteresowań stały się bliźnięta, na których przeprowadzał wszystkie możliwe badania medyczne. Potem oboje bliźniąt było równocześnie zabijanych, aby porównać ich narządy wewnętrzne.

Mengele pracował także nad opracowaniem metody zmiany koloru oczu oraz nad chorobą obecną w obozie cygańskim (romskim) w Birkenau – tzw. zgorzelą policzka (inaczej noma, rak wodny). Interesowały go również różne anomalie biologiczne np. karłowatość. Do swoich eksperymentów ofiary wybierał spośród tysięcy więźniów żydowskich i romskich przywożonych na rampę w Birkenau.

Bliźnięta i inne ofiary jego eksperymentów były przetrzymywane w stosunkowo dobrych warunkach, jednak przeprowadzane eksperymenty były bardzo okrutne. Badania rozpoczynały dokładne pomiary czaszek, uszu, nosów i innych cech zewnętrznych badanych dzieci. Potem były one zabierane do szpitala męskiego, gdzie dokonywano badań anatomicznych. Następnie bliźnięta i karłów poddawano okrutnym badaniom bez znieczulenia. Wykonywano amputacje, punkcje lędźwiowe, wstrzykiwanie tyfusu, umyślne zakażanie ran i inne. "

Penguin27

Czy to oznacza, że Polacy są teraz pod Merkelowym pantofelkiem?

ocenił(a) film na 7
siklawa

Zapytaj o to tych którzy wyjechali do pracy w Niemczech. Oni jakoś nie wypominają im historii. Niemiec płaci godnie. To się liczy. Świat się zmienił. Młodzież nawet nie chce po ukończeniu szkoły szukać pracy w Polsce. Wiedzą że wyjadą na zachód. Innej opcji nie widzą.
Kiedy byłem na bezrobociu zewsząd słyszałem nasycone zdziwieniem pytania "czemu ty jeszcze w Niemczech nie jesteś".
Oni ocalili wiele polskich rodzin od biedny, niewolnictwa i głodu. Zacząłem jeszcze bardziej podziwiać ten naród oglądając "Galileo". Tam nawet sortownia śmieci wygląda jak baza NASA. A jak jest w Polsce? Szkoda pisać.

O historii trzeba pamiętać ale nie można oceniać przez jej pryzmat. Taki bełkot i besztanie nic nie zmieni. Polska nie stanie się nagle potęgą gospodarczą w której to Niemcy będą robić za podnóżki Polaków. Nie zasypią nas miliardami odszkodowań za krzywdy wyrządzone w czasie wojny. Byli są i będą potęgą która dla nas powinna stanowić wzorzec.
Obawiam sie tylko rządów PiS które nastąpią za rok. Jarek pokłóci sie z Merkel, Putinem, Cameronem. To zaszkodzi gospodarce i Polakom którzy dziś w Niemczech (i nie tylko) pracują. Odizoluje nas, sprawi że będziemy mogli liczyć tylko na siebie. Przekładanie nienawiści i rozliczeń ponad dyplomację nas zniszczy.

ocenił(a) film na 7
Penguin27

Dziwne że weterani - ludzie którym wojna odebrała rodziny i zdrowie podchodzą do tych spraw z dystansem i spokojem. Oni mają prawo besztać Niemcy.
Jak słyszę szczeniaka który nigdy żadnej niewoli nie zaznał, który może sobie w każdej chwili kupić przez neta amerykańską szmatę lub sprzęt to mnie krew zalewa. Chyba za dużo wolności i suwerenności nam dano. Nie każdy potrafi to docenić.

Penguin27

Nie kupuję ani amerykańskiego ani tym bardziej niemieckiego badziewia. Dlaczego wyzywasz mnie od "szczeniaka który nigdy żadnej niewoli nie zaznał"? Czyżbyś wiedział więcej niż ja? Gdzie ty widzisz suwerenność Polski? Państwo rządzone przez niemieckie media i marionetkowy rząd pod buciorem Merkel ma być suwerenne?

Podaj mi niemiecki folksdojczu przykład "ludzi którym wojna odebrała rodziny i zdrowie które podchodzą do tych spraw z dystansem i spokojem". Nie ma takich.

ocenił(a) film na 7
siklawa

Takich zdystansowanych staruszków widzę co roku przy okazji różnych rocznic. Czy to powstania warszawskiego czy to Westerplatte, Katyń albo Monte Cassino. Oni po prostu w spokoju czczą pamięć poległych a obok znacznie młodsza prawicowa hołota im przeszkadza czyniąc z tych rocznic pseudo-patriotyczną szopkę nienawiści.

Podaj przykład na to że władają nami niemieckie media.

Penguin27

A widziałeś łzy w oczach ludzi twardych jak skała, powstańców, którzy przetrwali dwa systemy totalitarne, którym Merkel zafundowała plugawy antypolski paszkwil "Nasze matki, nasi ojcowie"?

ocenił(a) film na 7
sztetl

Ten miniserial był stworzony przez niezależnego od rządu filmowca. Co najwyżej został dofinansowany przez angelę. Każdy kraj ceni swoją historię i własne dzieje. Pojechali z AK-wcami ale nie przesadzili.
Nie powiesz mi że nie byliśmy antysemitami. Nadal nimi jesteśmy. Co niby oznaczają te okrzyki na meczach, gwiazdy Dawida na murach, swastyki na synagogach?
To nie ty w niedzielę pisałeś o żydowskich kolonistach i powstaniu przeciwko nim? Mam dobrą pamięć.

Penguin27

Masz jakieś nowe rewelacje Michnika o polskim antysemityzmie? AK-owcy nie byli antysemitami. Jeżeli obywatel polski, żydowskiego pochodzenia, dopuścił się zbrodni to był traktowany jak każda inna narodowość. To, że był żydem nie miało żadnego znaczenia. Może wy Niemcy jesteście antysemitami, ale my Polacy nie.

Swastyki na murach malują sami żydzi. Nie wiedziałeś?

https://www.youtube.com/watch?v=eLt5U7VcHw8

Także uważasz, że będzie musiało wybuchnąć powstanie przeciwko żydowskim kolonizatorom?

Penguin27

Ten współfinansowany przez Merkel antypolski paszkwil jest kolejną niemiecką zbrodnią, dokonaną tym razem na naszej historii. Doceniam, że "każdy kraj ceni swoją historię i własne dzieje". Nie można jednak robić filmów historycznych, całkowicie zmieniających realia tej historii.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Nikt nie zmienił realiów. Polacy lubili zdradzać żydów. Zawsze wkurzało nas to że to Polak robi na żyda a nie odwrotnie.

Penguin27

Co nas wkurzało? Żydowska bieda? Słyszałeś, że "powszechna wśród większości Żydów w II RP bieda powoduje że biedota żydowska podatna jest na agitacje komunistyczną".

Ty masz już urojenia czy po prostu za dużo wypiłeś? A jak niby Polacy mieli zdradzać żydów? To żydzi zdradzili II RP w 1939 i to nie po raz pierwszy. Żydzi stawiali w miastach bramy powitalne zarówno dla Niemców jak i dla Rosjan, powszechnie dezerterowali z polskiej armii, a w końcu mordowali polskich żołnierzy i polską ludność cywilną.

W latach 1939-41 żydzi z Rosjanami (sowietami) zamordowali ponad milion Polaków.

Penguin27

Masz jakieś przykłady czy tylko plujesz na Polaków jak to chorzy z nienawiści Niemcy czynić lubią.

Penguin27

Jeżeli twierdzisz, że "pojechali z AK-wcami ale nie przesadzili" to jesteś taką samą niemiecką świnią jak twórcy i sponsorzy tego filmu.

sztetl

Podobnie jest z Merkel, która doskonale wiedziała o co chodzi.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Przesadzasz.

Niemcy oglądając Miasto 44 mogą powiedzieć że przecież był dobry Schindler.

Penguin27

Nie było dobrych Niemców. Ten nazista zrobił dobry interes, kupując sobie przepustkę do życia w powojennej Europie.

Penguin27

Schindler był nazistą. Nie było dobrych Niemców, a ci którzy byli nazistami, byli po prostu chorym z nienawiści do ludzkości pomiotem, nie zasługującym by o nich wspominać.

ocenił(a) film na 10
Penguin27

W zasadzie co z tego, ze iles tam Polakow to antysemici? Kogo to w sumie obchodzi i co to zmienia?

Penguin27

Merkel odpowiada za antypolski szowinizm zawarty w tym serialu. Nikt mi nie wmówi, że nie wiedziała na co daje pieniądze.

Penguin27

Idioto, przecież wy macie u siebie, podobnie jak Polacy, niemieckie media.

ocenił(a) film na 7
sztetl

U siebie? Myślisz że mieszkam w Niemczech?
Hehehehe;)
Mam rodzinę w Niemczech. Ja mieszkam w Polsce. Może za rok dołączę do niej. Tam zarobie, tu zainwestuję i pomnożę.

Penguin27

O tym właśnie mówię. Niemiecki rząd w Polsce zniszczył polską gospodarkę, a teraz wykształcone za moje (m.in.) pieniądze dzieciaki będą budować niemiecką gospodarkę (lub zachodnią), zamiast budować gospodarkę polską. Taki tam z ciebie Polak jak ze mnie żyd.

ocenił(a) film na 7
sztetl

To podejmij pracę na czarno. Wtedy unikniesz łożenia nie tylko na studentów ale także na budżetówkę.

Penguin27

Nie każdy jest takim zboczonym złodziejem jak ty. Wiem już dlaczego lubisz tych Niemców. Ciągnie swój do swego.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Nie zabronisz młodym studiować i wyjeżdżać.
Keine grenzen:)

Penguin27

Nie chodzi o to by zabraniać tylko by stworzyć warunki do rozwoju gospodarki by nasze dzieciaki pozostały w Polsce. A to koliduję jak widzę z antypolską polityką Niemiec.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Warunki muszą stworzyć we wsi Warszawa.
Młodzi uciekają bo w Polsce mało płacą. A mało płacą bo pracodawca jest obciążany wysokimi kosztami pracy. Efekt jest taki że co otrzymujesz jedynie 67% wynagrodzenia.

Penguin27

O tym właśnie cały czas mówię. To jest właśnie wyrazem antypolskości pajaców z Wiejskiej .

Penguin27

W Polsce mało płacą bo mamy takich niemieckich idiotów jak ty.

Penguin27

A ty czemu chcesz zabraniać?

Penguin27

Polacy nie pracują na czarno tak jak Niemcy.

Penguin27

Już się tutaj tyle nakłamałeś i myślisz, że jeszcze ktoś będzie wierzył w te wynaturzone niemieckie podłe kłamstwa? Już mądrość ludowa na określenie oszustwa wprowadziła nowy wyraz oszwabić od Szwaba czyli Niemca.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Odsyłam cię do art. 256 i 267 KK.
Chronię cie byś się za bardzo nie rozpędził. Nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie kabla.

Penguin27

Jesteś podłą niemiecką szują. Powiedz jak będzie ci mało.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Nie sprowokujesz mnie;)
Ja ci nie grożę a jedynie informuję. Zaprzeczasz sam sobie. Najpierw sam piszesz że nie lubisz żydów a potem masz pretensje to niemieckiego serialu że przedstawił AKowców jako antysemitów. Bądź bardziej konsekwentny.

Penguin27

Sam się nakręcasz i prowokujesz. A gdzie ja napisałem, że nie lubię żydów? Jako katolik szanuję każdego człowieka. Tyle, że nie każdy człowiek szanuje samego siebie. Niemcy nakręcili podobnie antypolski paszkwil w czasach Goebbelsa. To kolejny dowód na to, że Merkel kontynuuje politykę Hitlera.

ocenił(a) film na 7
sztetl

Jeden serial o niczym nie świadczy. Tym bardziej że nie poświęcili nam w nim zbyt dużo czasu.
Gazociąg północny to nie pakt Ribbentrop-Mołotow.

Penguin27

Kolejny paszkwil antypolski i to na poziomie skrajnie antypolskich paszkwili Goebbelsa ma jednoznaczną antypolską wymowę.

sztetl

Tylko niemiecka antypolska świnia jest gotowa robić tak nieprawdziwe paszkwile.

sztetl

Ribbentrop-Mołotow to teraz Merkel-Putin.

ocenił(a) film na 7
sztetl

A to sie okaże kiedy Putin zaleje nas swoimi wojakami. Wątpię że wtedy Niemcy staną po stronie Rosji.

Penguin27

A dlaczego miałby nas zalać. To ustalone przez Merkel i Putina strefy wpływów nie pokrywają się z Linią Curzona?

ocenił(a) film na 7
sztetl

To ustalone przez Stalina i Hitlera. Dawno temu.
Ostatecznie polski tort podzielił w Jałcie Stalin.

Penguin27

A teraz Merkel z Putinem.