jestes tego pewny ; P? bo z innych stron wynika ze nie, ze to byl przypadkowy niemiec ktory powoduje ze dziwnym trafem glowny bohater znowu ma szczescie
Tak jestem pewien, że to był Johann. Jeniec w szpitalu którym opiekowali się Powstańcy. W książce też tak jest.
może i w książce tak jest tyle że tu Johann ratował życie broniąc Polaków w szpitalu mówiąc że dobrze go traktowali, to mogło być nawiązanie do książki, tym bardziej że wątpliwe jest to żeby ten sam bohater, jeniec nagle wcieli się w postać wyższego rangą oficera niemieckiego
W kinie nie zwróciłem na to uwagi dopiero tu na forum, ale wydaje mi się, że ten jeniec ze szpitala Johann z Wehrmachtu był młodszy, bez zarostu i miał dłuższe włosy. Ten ze sceny ze Stefanem był starszy i miał krótsze włosy.
"Nadia Lebik opowiadała, że część obsady "Miasta44" to aktorzy z Niemiec. W filmie występują m.in. Max Riemelt i Enno Kalisch. Obaj pojawili się w zrealizowanej pod koniec lipca (a nakręconej w Konstancinie-Jeziornie) scenie w powstańczym szpitalu na Czerniakowie - w końcowej fazie powstania wdzierają się tam Niemcy. Riemelt wcielił się w postać szlachetnego Niemca, który postanawia uchronić przed śmiercią grupę Polaków i ich broni. Decyzja tego Niemca była inspirowana wcześniejszymi wydarzeniami; jemu samemu również bowiem darowano życie - tłumaczyła Lebik"
Dokładnie tak jest zresztą ten Niemiec był z Wehrmachtu z Wachregiment Patz nie z SS. Nazywał się Johann Krauss.
no tak tylko ze mnie nie interesuje niemca ktory ratowal zycie grupie Polaków tylko niemca który strzelił obok stefana, a to nie był Johann...
W obsadzie jest trzech niemieckich aktorów, grają Johanna, oficera z Wedla i Dirlewangerowca w szpitalu na Czerniakowie (po zdjęciu można poznać tego, z którym pertraktował Johann). W obsadzie pojawiają się jeszcze trzej inni Niemcy (Dirlewangerowiec ze szpitala, którego spotkała Biedronka, Niemiec - samobójca oraz zamordowany jeniec - tych grają polscy aktorzy). Nikt więcej nie jest wymieniony, a pojawiają się tak niezauważalne postaci jak "Kobieta w kanałach").
Wniosek - Niemiec, który oszczędził Stefana = Johann ;-)
bardziej mi chodzi o konkret, niż czytanie obsady która nie jest przecież pełna, cofam Cię też do poprzedniego komentarza z cytatem "Nadia Lebik opowiadała, że część obsady "Miasta44" to aktorzy z Niemiec. W filmie występują m.in. Max Riemelt i Enno Kalisch. Obaj pojawili się w zrealizowanej pod koniec lipca (a nakręconej w Konstancinie-Jeziornie) scenie w powstańczym szpitalu na Czerniakowie - w końcowej fazie powstania wdzierają się tam Niemcy. Riemelt wcielił się w postać szlachetnego Niemca, który postanawia uchronić przed śmiercią grupę Polaków i ich broni. Decyzja tego Niemca była inspirowana wcześniejszymi wydarzeniami; jemu samemu również bowiem darowano życie - tłumaczyła Lebik"
nie ma tu wzmianki o niemcu który darował życie stefanowi, a jedynie o niemcu który ratował grupę polaków mówiąc w scenie "polacy dobrze mnie traktowali"
Pani Lebik nie musiała dokładnie ze szczegółami opowiadać fabuły filmu prawda?? Było by to bez sensu.
Poza tym, nie za bardzo udaje mu się uchronić przed śmiercią grupki Polaków.
no tak dlatego muszę poczekać aż film będzie dostępny online i sprawdzić to wizualnie a nie na podstawie domysłów
Niemca na końcu grał prawdopodobnie Marek Bogucki, ale nie jestem pewien. Z Niemców wymienionych w obsadzie jest najbardziej podobny do Niemca z ostatniej sceny - właśnie sobie porównuję.