Mnie film zaskakuje. Może dlatego że jest to jedna z moich pierwszych kor sensacji. Nie bardzo jest dla mnie jasne jak matka doszła do tego kto jest porywaczem. Wszystko zakrecone jest jak świński ogon :D Tłumaczenie nie jest za dobrze zrobione, moze gdyby było lepsze kilka kwestii byłoby dla mnie jasnejszych. Gra Jeong-hwa Eom zachwyca, jej spojrzenie kiedy podnosi nóż sprawiło że przeszył mnie dreszcz - cudowna!
[SPOILERY]
Porywacz zostawił w knajpie parasol podczas ucieczki, a na nim było logo jego banku. Takie parasole dostało tylko kilku najlepszych klientów. Matka przekupiła pracownicę banku, żeby dostać listę tych klientów i sprawdzała wszystkich po kolei. Aż zanalazła :)
Mnie dziwi, że policjanci nie dumali nad tym, co się stało z okupem przerzuconym za mur, skoro mieli dziadka za sprawcę. No i że dziewczynka po wszystkim nie wygadała, że dziadek pezecież jej nie porwał (chociaż to częsty motyw w filmach, zakładają, że dzieci da się zabajerować), tylko jakaś kobieta.
Tak czy inaczej - thriller z najwyższej półki.
[SPOILERY] No tak, tylko mnie chodzi o to że skąd wiedziała że ten to jest akurat ten. Oglądąłam film dawno ale pamietam że spojrzała na kalendarz i tam była jakaą data zaznaczona (data przedawnienia?) i potym się domysliła wczesniej oglądąła jakieś zdjęcia dzieckiem na wózku...
Z tą dziewczynką/dziadkiem to Myślę że celowo scenarzysta ukrył ten fakt - bardziej chodziło o to żeby widza wprowadzić w błąd
Tak, z tego co pamiętam nie znalazła w mieszkaniu nic podejrzanego, dopóki nie zobaczyła zaznaczonej daty na kalendarzu - to nie mógł być zbieg okoliczności.
Z dziewczynką chodziło mi o to, że po powrocie do domu dowiedziałaby się, że dziadek siedzi i broniłaby go jako niewinnego. Policji by to nie wystarczyło, ale rodzice byliby "confused" ;)
Widzę w Twoim profilu, że oglądasz wiele kina azjatyckiego. Polecisz jakieś thrillery lub kryminały tego typu? Podobał mi się jeszcze "Infernall Affairs", "Daisy" i "Akmareul boatda".
Children - będzie chyba najbardziej zbliżony klimatem do tego filmu
The Scent - mi się ten film nie podobał, ale może...
Sookmyeong - będzie Ci się podobać, dla mnie rewelacja
Słodko-gorzkie życie - klasyka
Secretly Greatly, Krwawy karnawał - dramato-kryminały
White Nights - trudno stwierdzić czy więcej tu kryminału czy dramatu
Fourth Period Murder Mystery - typowy kryminał, mało ambitny, ale dość ciekawa fabuła (na love-drama)