De bästa åren, to proszę Państwa szwedzki tytuł,- a może norweski, nie mam pewności - pewnego znanego dzieła filmowego. Film dostał nawet siedem Oskarów, a jego reżyserem, jest nie kto inny, jak sam Billy Wilder. Jakim cudem szwedzki tytuł podbił serca akademii, stanie się może jasne, gdy się go obejrzy.
Jakim cudem szwedzki, a może norweski tytuł podbił serca administratorów filmwebu, tego już nie wiem. Taki widnieje w każdym razie na stronie filmu, a konkretnie na plakacie, który ów film reprezentuje. Nie wiem jakie reguły sterują mechanizmem selekcji plakatów, ale te które to czynią do tej pory należałoby poddać rewizji. Moja propozycja jest taka: głosujmy. Oddajmy los plakatów filmowych w ręce użytkowników! Szanse, że tytuł widoczny na plakacie stanie się bliższy jego właściwemu miejscu w konkretnej kulturowej topografii z pewnością wtedy wzrosną. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że plakat jest integralną częścią filmu, która determinuje silne skojarzenia i buduje wizerunek dziela w masowym odbiorze. Ów szwedzki plakat, który figuruje pod tytułem "The Best Years of Our Lives", jest cenną ciekawostką, ale, w moim odbiorze - nie reprezentuje filmu w naszych kulturowych realiach. Głosujmy, albo niechże przynajmniej każda, pojedyncza reprezentacja plakatu wykazuje w miarę możliwości, zgodność językową z krajem pochodzenia.