7,4 22 tys. ocen
7,4 10 1 21608
7,7 43 krytyków
Nebraska
powrót do forum filmu Nebraska

ocenił(a) film na 9

Wie ktoś gdzie można obejżec po polsku albo przynajmniej kiedy bedzie premiera polska ????

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 7
matonio

no właśnie, też mnie to ciekawi, bo lubię filmy Payne'a i Nebraskę obejrzałbym z wielką ciekawością. Na Filmwebie tylko info na temat premiery światowej, która na dodatek odbyła się 8 miesięcy temu. Nigdzie nie ma informacji na temat ewentualnej premiery polskiej. Czyżby film z Oscarową nominacją został olany przez polskich producentów? Polska premiera dopiero będzie? A może już był w kinach?
Bardzo mnie interesuje odpowiedź na przynajmniej jedno z tych pytań.

ocenił(a) film na 7
hasidek

poprawka, wkradł się błąd: nie polskich "producentów" tylko "dystrybutorów" rzecz jasna:) mea culpa

hasidek

Nie wiem w ogóle jak z ta premierą, wydaje mi się, że film mogłby zostac pokazany na jakimś festiwalu i nie miec jeszcze premiery światowej. To by tłumaczyło fakt, dlaczego na torrentach ani śladu filmu, nawet wersji CAM.

ocenił(a) film na 7
littlejudas

No właśnie. Trochę to dziwne, tym bardziej że podobno był pokazywany na Camerimage. Nie chce mi się wierzyć że go nie pokażą w kinach.

hasidek

Film dostał kilka nominacji do Oscara, a u nas cisza, brak jakiejkolwiek informacji kiedy go będziemy mogli obejrzeć. Czekam z niecierpliwością.

Friendsa

Ja również czekam. Jak mam typować zwycięzcę, skoro nie będę widziała wszystkich filmów? ;/

Friendsa

W Stanach jeszcze większa cisza. Film wyświetlany za Oceanem od ponad dwóch miesięcy, a jeszcze na siebie nie zarobił (do wysokobudżetówek nie należy...).

Ciekawe jestem co ta Akademia wynalazła tym razem. Kolejny "Artysta"?

ocenił(a) film na 9
smakosh

Artysta był filmem całkiem "głośnym" jak na nieme kino , o Nebrasce nie słyszałem ani słowa ... mimo, że to film Payna nominowanego rok czy dwa temu w kilku kategoriach

Dickinson

"Głośnym" dopiero po ogłoszeniu nominacji, wejście w Stanach miał mizerne. Może "Nebraskę" czeka jeszcze drugie życie.

smakosh

Ja "Nebraską" zainteresowałem się przy okazji festiwalu w Cannes. A data premiery światowej, to właśnie data z Cannes.

ocenił(a) film na 8
smakosh

Artysta to w pierwszej kolejności Canneński wynalazek. Gdyby nie nagrody w Cannes nie popłynąłby tak daleko ;)

Friendsa

Mam to samo :( Wszystkie dostępne u nas filmy juz obejrzałem, została Nebraska i Tajemnica Filomeny, nigdzie tego nie ma - ani kina ani Internet :/

ocenił(a) film na 7
dmatecki

Tajemnica Filomeny ma przynajmniej datę polskiej premiery - 21 lutego, widziałem też plakaty w kilku studyjnych kinach (np. krakowskie Kino pod Baranami). Tymczasem Nebraska - ni chu chu.

ocenił(a) film na 8
matonio

Obejrzałem film z przygotowanymi napisami w czasie Camerimage i również nie bardzo rozumiem czemu nie ma wokół niego większego rozgłosu. Być może ze względu na dość skromny budżet nie starczyło pieniędzy na reklamę, bo z całą pewnością nie jest to film nużący widza (w czasie seansu cała sala zanosiła się od śmiechu, jednocześnie oferuje przy tym wiele spokojnych refleksji nad życiem). Praktycznie oferuje te same odczucia co wcześniejsze filmy Payne'a. Myślę że w tym wypadku liczy się ceremonia Oskarowa, gdzie więcej widzów zwróci uwagę na film, tym bardziej że Spadkobiercy byli w ogólnym rozrachunku bardzo kasowym filmem.

matonio

w Wawie będzie w Kinotece jest już w zapowiedziach