PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103918
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Noah 4/10 3D - ujdzie w tłumie biblijnych teleranków. Nie ma to jak w końcu pójść na film Aronofskyego do kina i uświadczyć jego największej klapy - ja to mam k**** szczęście. Film strasznie nierównomierny, źle zmontowany, dialogii pisane na kolanie, uznanie dla pierwszego scenarzysty (tak bo mam wrażenie jakby to conajmniej 2 osoby pisały - właśnie sprawdziłem tak było, pierwszym był Darren A.), który pierwszą godzinę powiedzmy wbił w fotel odbiegając od typowo naiwnej biblijnej legendy, było brutalnie, dziwnie, efekty "poklatkowe" rewelacja, wprowadzenie Seta, Enocha itp bardzo na czasie i świetnie wkomponowane w obce cywilizajce zasiedlające Ziemię, niestety z czasem film daje jasno do zrozumienia, że tutaj - czyt w filmie, bóg jest faktem, a nie źle odczytanymi przybyszami. Kilka scen, momentów, motywów świetnie wykonane i pomyślane, aktorzy zagrali sztampowo, bez rewelacji, J.Connelly była strasznie irytująca, ale nie do aktorów żal tylko do tego co scenariusz pisał. Końcówka - bez komentarza, zbyt holywoodzki, mało Aronofskyego w Aronofskym, nawet C. Mensel dał ciała z muzyką, praktycznie nic nie "zostało w uszach". Film sprawia wrażenie nakręconego szybko, w małej ilości lokacji + scena w studio i tyle, 2,5 godz filmu z czego godz dobra, reszta do kitu. Nie polecam bardzo wierzącym, ten film nie jest zgodny z waszą książką, zawiera dużo materiałów Ew. Enocha ze zwojów z Morza Czarnego, których kościół pozbył się z oficjalnej wersji biblii ;) także tego... trochę tu spoilerów, i tak wszyscy znają tą historię :D żale wylane.

ocenił(a) film na 3
___PREDATOR___

"ten film nie jest zgodny z waszą książką" a jaka jest Wasza książka ?

ocenił(a) film na 7
BINSPOT

biblia nowy testament i stary w okrojonej wersji

ocenił(a) film na 3
___PREDATOR___

Czyli mały Katechizm dla dzieci komunijnych ?

ocenił(a) film na 7
BINSPOT

napisałem wyżej

ocenił(a) film na 7
___PREDATOR___

PS Sceny gdy kamienne upadłe anioły mieliły plugawych ludzi,.... wręcz poetyckie, takich rzeczy się w tym filmie nie spodziewałem :)

___PREDATOR___

Ta scena skojarzyła mi się trochę z Władcą pierścieni, coś między Drzewcami a tymi trollami od orków a rodziną Kamlotków z Niekończącej się opowieści 3;)

ocenił(a) film na 7
alien_2

:D tak do WP większość to porównuje, żal trochę, że tak łatwo ludzie dali im radę :)

___PREDATOR___

Dobrze, bo szybko zniknęli;) Chociaż potem jak Noe zaczął latać po arce z mordą, że będzie zabijał bo Bóg mu kazał to zatęskniłam za kamlotkami:( Rozumiem sens czemu oni zostali wprowadzeni, Noe musiał zbudować naprawdę dużą łódkę, miał ścinać drzewa sam? Dajmy mu pomocników! Zobaczcie co tam było w innych filmach, sklejcie do kupy, nazwijcie upadłym aniołem i pasuje! Wolałabym jednak żeby reżyser i scenarzysta pomyśleli dłużej i wpadli na coś co bardziej pasuje do tej historii. Chciałam zabrać tatę do kina, sądziłam że filmu na podstawie Biblii nie da się spieprzyć, a tutaj takie rozczarowanie. Lepszy chyba był tylko film 300 gdzie chciałam zobaczyć film o walce Spartan, a dostałam smoki czy co tam latało:D Ja rozumiem, że te filmy są na podstawie komiksów i komuś to się podoba, ale mi nie.

ocenił(a) film na 7
alien_2

300 i smoki? może o innym filmie mówisz, tak czy siak to holywood i sieka musi się zgadzać ;) im pewnie to wisi czym nas widzów nakarmią, ale po Aronofskym spodziewałem się czegoś pokroju Źródła, to jest słabe

alien_2

Ja tam widziałam Transformersów :P Golemy poruszały się tak jak tamte roboty.

ocenił(a) film na 7
Anna_Sandstorm

miałem podobnie, wszyscy widzieliśmy i Enty i Transformers i Trole, poprostu twórcy wyszli z założenia, że jeżeli nie będą mieli takich stworków w filmie to będzie klapa :D teraz wszędzie będą takie elementy

___PREDATOR___

Czyli mówiąc w skrócie: nie wykazali się kreatywnością na tym polu ;)

ocenił(a) film na 7
Anna_Sandstorm

niestety