PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688105}
4,5 6,5 tys. ocen
4,5 10 1 6490
1,8 21 krytyków
Obce ciało
powrót do forum filmu Obce ciało

Zastanawiałem się niedawno, dlaczego Zanussi nie bronił Polańskiego w mediach i w ogóle nie
zabierał głosu w tej sprawie. Potem olśniło mnie, że on przecież film nakręcił i to dlatego właśnie
widziałem go ostatnio w kilku programach telewizyjnych (w TVP1, TVP Kultura itd). Promował
"Ciało obce".

Dziś obejrzałem trailer i juz wiem, dlaczego promocja jest tak intensywna. Szykuje się gniot.

A przed chwilą przeczytałem to:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103089,17039255,Zanussi_wyprzedza_recenzje__Obcego_c iala___Ja_wiem.html

"Krytyka straciła rację bytu. Nie ma jej po prostu i nawet nie można czynić jej wyrzutu. Bo ani
widzowie się nią nie kierują, ani nie ma w niej autorytetów".

No tak. Porażce winni dziennikarze i krytycy, nie słaby scenariusz i reżyser.

użytkownik usunięty
chatiflatt

Zanussi bronił Polańskiego!

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7089372,Zanussi_broni_Polanskieg o__30_lat_temu_skorzystal.html

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/skorzystal-z-uslug-nieletniej-prostytut ki,110421.html

ocenił(a) film na 1

To są wypowiedzi z 2009 roku. Ostatnio kiedy wybuchła sprawa na nowo Zanussi nie zabrał w ogóle głosu.

chatiflatt

ale co to ma do rzeczy? Musiał go bronić po raz kolejny wg. ciebie? to jakiś obywatelski obowiązek? Polański ma dobrych prawników , radzi sobie. Za błędy trzeba niestety beknąć.

clavier

chociaż nie twierdzę, że sprawa jest czarno-biała, bo mamuśka-stręczycielka też powinna być sądzona i skazana.

ocenił(a) film na 1
clavier

Przeczytaj moją wypowiedź początkową i wyciągnij poprawne wnioski. Pzdr.

chatiflatt

ehh, nie dam rady ;) pzdr.

chatiflatt

Polański to pedofil. Polska dała ciała, że go nie wydała Amerykanom. Powinien dawno siedzieć.

exley

Amerykanie NIGDY nie wydali swojego obywatela obcemu państwu, wliczając w to kilkunastu hitlerowskich zbrodniarzy. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom ;)

Sqrchybyk

No wiem, dobrze o tym wiem. Ale zdania nie zmienię, że to pedofil i że dawno powinien siedzieć w pierdlu.

exley

Nie karmmy troli, którzy sami bzyknęliby 15-latkę :]

exley

pedofili trzeba skazywać, tyle w temacie- to wstyd, że Polański nie odpowie za swoje czyny

chatiflatt

A w imię czego miał bronić Polańskiego może ktoś w okolicy wie??

ocenił(a) film na 7
chatiflatt

co do poziomu krytyki filmowej w Polsce to w całości zgadzam się z Zanussim. Jej od dawna nie ma. A jaka kiedyś była wystarczy sięgnąć do starych, archiwalnych numerów "Kina" czy "Filmu". Dawne spory p. Kałużyńskiego z żyjącym jeszcze nestorem polskiej krytyki filmowej p. Płażewskim były tego najlepszym dowodem.

ocenił(a) film na 6
pessoaa

No, po dzisiejszej mapie krytyki filmowej snują się głównie konformistycznie usposobione pieski, szczekające według medialno-modowych drogowskazów, rasowe obojniaki bez charakteru, odwagi, światopoglądu (nie licząc tego zapożyczonego z pism młodzieżowych), dumni krzykacze dryfujący po powierzchni branych pod nóż filmów...Efekt jest taki, że tych ludzi nie ma, nie istnieją, albo błąkają się gdzieś po kątach. Ruchome cienie