PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298320}

Od-rodzenie

Gwai wik
2006
6,6 1,7 tys. ocen
6,6 10 1 1685
4,0 2 krytyków
Od-rodzenie
powrót do forum filmu Od-rodzenie

Ludzie! Czy Wy naprawdę nie zrozumieliście przesłania tego filmu?! Pisarka, wiedziona "wewnętrzną potrzebą" pisze książkę, która zabiera ją do świata równoległego, który nie jest tylko i wyłącznie światem jej wyobraźni. Każde wydarzenie, które ją tam spotyka ma dla niej jakiś sens i kryje głębokie przesłanie. Wszystko dzieje się po to, by mogła z innej perspektywy ocenić swoje życie i to, co uczyniła. Przemilczanie faktów, chowanie ich w głębokich warstwach podświadomości, skierowanie energii na inne tory nic nie daje! Rozwiązanie problemów przychodzi "samo", wraz z pomysłem na nową książkę. Ciąg zdarzeń prowadzi bohaterkę filmu przez długą i bolesną drogę począwszy od uświadomienia problemu, wybaczenia samej sobie aż do pogodzenia się z niemożnością zmiany tego, co już się wydarzyło. Nowa książka staje się więc dla jej Autorki swoistym catharsis - oczyszczeniem. Nie jest to film dla koneserów bania się dla samego bania! Tu trzeba myśleć i odczuwać! Polecam film wszystkim, szczególnie kobietom, zwłaszcza tym, dla których aborcja jest tematem osobistym a nie tylko tym z pierwszych stron gazet...

ocenił(a) film na 10
mawes175

No, masz rację...i co? Ja nie miałem problemu ze zrozumieniem go. Dokładnie tak go odczytałem.

ocenił(a) film na 8
mawes175

Tak, tak masz rację tylko całą teorie burzy końcówka! Ostatnie pare sekund filmu pokazuje że jednak było troszkę innaczej.

ocenił(a) film na 10
alterego_3

Dokładnie - choć zakończenie nie burzy odbioru tego filmu (przynajmniej dla mnie), wynika z niego, że Tsui Ting-Yin była taką samą odrzuconą postacią jak inne w onirycznym świecie w którym się znalazła. Była wytworem wyobraźni pisarki, która identyfikowała się z bohaterką swojej książki. I którą odrzuciła "w kosz", tym samym powołując ją do życia wraz ze swoimi wspomnieniami. Zakończenie jest szokujące i niespodziewane. I moim zdaniem bardzo ciekawe podobnie jak sam film, który jest imo świetny.

mawes175

Masz bardzo dobre odczucia co do filmu! Szacunek !