PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298320}

Od-rodzenie

Gwai wik
2006
6,6 1,7 tys. ocen
6,6 10 1 1685
4,0 2 krytyków
Od-rodzenie
powrót do forum filmu Od-rodzenie

Bardzo podoba mi się pomysł na film. Ale odnoszę wrażenie, że poza wspaniałą realizacją wizualną bracia Pang tym razem niezbyt przyłożyli się do treści. Nie oczekuję Bergmana, ale naprawdę warto byłoby nieco zagęścić atmosferę, a nie tylko skupiać się na oprawie wizualnej. Szkoda... Stracona okazja do zrobienia naprawdę niesamowitego filmu.

NoktowizoR

Mi również podoba się pomysł na film niestety po obejrzeniu trochę się zawiodłam. Z początku zapowiadał się bardzo ciekawie, lecz gdy bohaterka przeniosła się do tego świata rzeczy zapomnianych, film zaczął mnie nudzić.

ocenił(a) film na 8
NoktowizoR

Przyłączam się:
- świetna realizacja,
- super klimat,
- troszkę nudnawy,

ale i tak 8/10 dam.

ocenił(a) film na 5
Zygfryd666

zgadzam sie film na poczatku byl dosc ciekawy i straszył, ale to juz była troche przesada z tym ze bohaterka trafia do jakiegos swiata zapomnianych rzeczy i szczerze to film mnie juz tutaj zaczynał nudzic i czekałem kiedy to sie skonczy i zacznie ten horror ale poza kilkoma scenami na poczatku pod prysznicem to film nie trzymal juz takiego napiecia i strachu a szkoda...bo film naprawde moglby byc swietny jako horror, a nie film fantasy... no ale coz...pozdrawiam...:)

ocenił(a) film na 9
Dann

OJ LUDZIE-JAK CZEPICIE SIĘ JEDNEGO MOTYWU TAK KONIEC.....WEDLUG MNIE FILM BYŁ FENOMENALNY-PIĘKNY. ŚWIETNA SURREALISTYCZNA HISTORIĄ ZE SWIETNYMI EFEKTAMI WIZUALNYMI I ZE SWIETNYM ZAKONCZENIEM...

P.S

WŁAŚNIE KIEDY BOHATERKA TRAFIA DO BASNIOWEGO SWIATA ZACZYNA SIĘ MAGIA!!!!-CAŁY UROK FILMU TKWI W TYM SWIECIE

ocenił(a) film na 8
_suspect_

Pczątek filmu był dość... hmmm... niby mroczny, straszny, ale to jakby już wszystko było...

2 część (fantasy) - wizualnie super, klimat bardzo dobry, ale lekko przynudzali.

No na pewno film oryginalny i warto obejrzeć, ale kurde mam dziwnie mieszane odczucia i moja ocena to właśnie tylko za część wizualną i muzykę (poszukuję soundtracka zresztą, ale nie mogę znaleźć)

ocenił(a) film na 9
Zygfryd666

mnie ten film wzruszył-a u mnie o to nie łatwo-historia jest niesamowita i smutna

spoiler

az za serducho chwyciło kiedy okazuje się, że mała jest corką owej pisarki

muzyka finałowa również świetna-jak załatwisz to proszę o odpowiedz-przeslesz mi nie?;]

NoktowizoR

Nie zgadzam się. Sądze, że głównym założeniem filmu prócz ukazania wspaniałej, onirycznej oprawy audiowizualnej było wywołanie u widza rozmaitych skrajnych emocji, od strachu, melancholii, smutku i płaczu. I to właśnie braciom Pang znakomicie udało się w Od-rodzeniu. Atmosfera miejscami zagęszcza się nawet aż za nadto, a fabuła została skonstruowana w taki sposób, że wiele rzeczy jest do wyłapania dla myślącego widza zanim jeszcze zostaną one wyjaśnione (np. jaskinia z usuniętymi płodami), w związku z tym w film można zagłebić się w dwojaki sposób - analizując wydarzenia lub oglądając biernie (to już zależy od widza, choć końcowy odbiór filmu nie zależnie od tego którą możliwość się wybirze jest podobny) i właśnie dlatego film jest moim zdaniem niesamowity. 10/10