PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614165}
7,3 142 tys. ocen
7,3 10 1 142207
7,1 70 krytyków
Operacja Argo
powrót do forum filmu Operacja Argo

Ben Affeck wygral critics choice, Zlotego globa, dostal nagrody Gildii rezyserow i producentow a tymczasem nie zostal nominowany do oscara za rezyserie. Takiej sytuacji jeszcze nie bylo.

bibunio89

jesli jeszcze za tydzien Affeck dostanie nagrode BAFTA to sytuacja bedzie juz calkowicie kuriozalna i historyczna

ocenił(a) film na 7
bibunio89

A u mnie Akademia ma właśnie plusa za nienominowanie Afflecka. IMO odwalił "tylko" dobrą robotę i tych czterech z pięciu nominowanych do Oscara reżyserów, których filmy widzałem (został mi Russel) wygrywa z nim w cuglach na tym polu. Tarantino zresztą też.

Sqrchybyk

lepszy od Hanakego hahahahhahaha

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

Dokładnie, ci co pieja że to taka historyczna chwila niech spojrzą kto w ogóle został nominowany za reżyserie. Affleck nie miał z nimi szans, rozumiecie?

Dapeter

ale czlowieku to nie chodzi o to ze ktos na forum sobie ubzdural ze jest to historyczna chwila. Takie sa po prostu fakty. A jesli uwazasz ze jest inaczej to wskaz mi inną sytuacje kiedy zwyciezca critics choice, zlotego globa i Gildi rezyserow nie dostal nominacji do oscara

ocenił(a) film na 7
najlepszy89

Historyczne to, owszem, jest, biorąc pod uwagę statystyki tych nagród, ale kuriozalne - to już zależy od gustu. IMO kuriozalne są właśnie te nagrody dla Afflecka.

ocenił(a) film na 5
bibunio89

Nieprawda. Była taka sytuacja, a przynajmniej podobna z Apollo 13

M0RiARTY

nie wprowadzaj ludzi w bład. bibunio89 ma racje ze pierwszy raz dochodzi do takiej sytuacji. Przeciez rezyser Apollo 13 nie wygral ani Zlotego globa ani critics choice i nie byl nominowany do BAFTA

ocenił(a) film na 5
najlepszy89

Tak, z tym że ani Bafta ani Złote Globy nie mają nic wspólnego z Oscarami i nie są jej wyznacznikami. Dlatego napisałem 'podobna'. Najważniejsze że zdobył Złoty Laur, DGA a i tak nie był nominowany.

M0RiARTY

no dobrze to jaka nagroda jest wiekszym prognostykiem przed oscarami to juz inna sprawa. Nie zmienia to jednak faktu ze bibunio89 ma racje

M0RiARTY

ale tu nic nie było podobnego, Apollo nie miało ani nominacji reżyserskiej ani nie wygrało oscara za najlepszy film, ani bafty ani gg, a Argo zbiera wszelkie nagrody, więc nie co to za porównanie, bo nie rozumiem?
Szkoda mi Afflecka, wykonał świetną robotę, jego film jest dobry, po prostu dobry i się nie dziwię, że ma tyle pozytywnych recenzji.

ocenił(a) film na 5
Milennn

Apollo 13 zdobyło nagrody od Amerykańskiego stowarzyszenia producentów, tak jak i reżyserów a nie dostało nominacji do oscara za reżyserke. Taka sama sytuacja z Argo- już rozumiesz porównanie?

M0RiARTY

po prostu zaden film bez nominacji za rezyserie nie mial wczesniej tak mocnej pozycji przed gala rozdania oscarów jak teraz Argo. Rzeczywiscie jest to wyjatkowa sytuacja bo po ogloszeniu nominacji do oscarów Argo wygralo doslownie wszystko. Ciekawe jak teraz zachowa sie Akademia

M0RiARTY

Rozumiem już, ale z Argo jest jeszcze trochę inaczej, bo już zdobyło uznanie nie tylko Amerykanskiego stowarzyszenia rezyserów, o ktorym piszesz w kontekście Apollo 13, ale ma także i SAG awards i 2 złote globy, więc dostało jeszcze więcej wyróżnień niż Apollo