PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110779}

Ostrze w ciemności

La Casa con la scala nel buio
1983
5,4 336  ocen
5,4 10 1 336
6,2 4 krytyków
Ostrze w ciemności
powrót do forum filmu Ostrze w ciemności

przede wszystkim rozczarował mnie jako giallo: brak wątku detektywistyczno-kryminalnego i do tego sprawia wrażenie spowolnionego slashera...

na plus: muzyka, fabula,podobał mi sie tez koncept postaci głównego bohatera -kompozytora muzyki do filmów, dobre zdjęcia, kilka bardzo fajnych scen, drugie morderstwo było naprawdę mocne, .. no i co najważniejsze film dwa razy mnie przestraszył, tzn podskoczyłem/drgnąłem [raz porządnie, raz lekko]

minusów jest też sporo: nie podobało mi się zachowanie ofiar podczas ataku mordercy, aktorstwo/ dialogi nierówne, czasem dobre, ale w niektórych scenach wypadały naprawdę nie najlepiej. tragicznie kiczowate ujęcia nożyka podczas pierwszego mordu, takie nienaturalne, teatralne. podobnie było z jeszcze jednym zabójstwem. a najgorsze jest to, że film jest przesadnie wydłużony i momentami nuży.

ogólnie nie jest zły, fani gatunku powinni obejrzeć. daje 6,3/10

ocenił(a) film na 7
kangur_msc_CM

oj oj oj co żem ja napisał. To było jedno z pierwszych gialli jakie widziałem, teraz już wiem, że teatralność, przerysowane morderstwa i średnia gra aktorska należą niejako do nieodłącznych elementów gatunku. I do dziś pamiętam nieźle ten film. i wspominam jako jeden z lepszych, a na pewno najlepsze giallo z lat 80ych jakie widziałem. i ocenę podnoszę do min. 7/10 fanni gatunku powinni obejrzeć

użytkownik usunięty
kangur_msc_CM

Plus chyba jedyne giallo, w którym postać zostaje zamordowana poprzez uduszenie kawałkiem taśmy filmowej. To się dopiero nazywa kino autotematyczne! ;)