6,3 24 tys. ocen
6,3 10 1 24301
Outlander
powrót do forum filmu Outlander

ocenił(a) film na 6

Ode mnie 6/10. Wydaje mi się, że ten film powstał na podstawie "Tropiciela"... Wspólne cechy:

- głowny bohater to obcy, przyjęty przez plemiono/lud;
- władca plemienia/ludu musi wybrać następce;
- pojawia się imię Gunnar;
- ostatecznie następcą króla/władcy zostaje jego córka;
- owa córka ma faceta ze swoich, lecz wybiera przybysza/obcego;
- ostatnia scena filmu ma miejsce nad rzeką;
- największy wróg zostaje zrzucony do tejże rzeki/morza etc;
- scena z ogromnym niedźwiedziem, gdzie zostaje zabity w jaskini;
- głowny bohater Kainan/Duch wiedzą najlepiej kto jest ich przeciwnikiem i jak go pokonać;
- facet córki króla przeciwstawia się pomysłowi głównego bohatera Kainana/Ducha co do wrogów i z tym, co należy zrobić;
- w Outlanderze pojawia się mały chłopiec (Eric) którym poiekuje się Kainan i jest jego ulubieńcem, w Tropicielu pojawia się małą dziewczyna którą opiekuje sie Duch (krótko, gdyż ją zabili)...;
- do walki z wrogiem wyrusza/pozostaje tylko garstka ludzi, reszta wioski ucieka;
- przedmiot świadczący o tym, iż jest się władcą;
- główny bohater pokonuje wszystkich, zostaje w wiosce i jest facetem nowej władczyni.

Powaliło mnie na ziemię to podobieństwo... Outlander sporo stracił u mnie na ocenie...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
emeboue

Hmmm interesujące spostrzeżenia! Ja właśnie włączyłem Outlander'a i na razie wygląda na syf ,ale zobaczę co będzie dalej. Tropiciela bardzo lubię mimo wszystko. Wygląd wikingów jest po prostu zajebisty.

ocenił(a) film na 7
emeboue

Pominę to, że podane przez Ciebie przykłady pasowałyby do ok. 50 innych filmów. Skomentuję tylko co nieco.

"- pojawia się imię Gunnar" - bardzo durny wg mnie punkt, hahaha, nie przyszło Ci do głowy, że do tej pory jest to całkiem popularne imię wśród nordyckich nacji? To tak jakbyś porównał dwa polskie filmy i zwrócił uwagę na wystąpienie w obu imienia Marek;

"- władca plemienia/ludu musi wybrać następce" - hmmmm, rzadko następca wybiera się sam;

"- głowny bohater Kainan/Duch wiedzą najlepiej kto jest ich przeciwnikiem i jak go pokonać" - element występujący chyba w 80% filmów akcji;

"- przedmiot świadczący o tym, iż jest się władcą" - bez jaj, człowieku, już starożytni używali tzw. insygniów władzy;

"- główny bohater pokonuje wszystkich, zostaje w wiosce i jest facetem nowej władczyni" - a tego akurat można się spodziewac po większości produkcji rodem z Hollywoodu.

kondor82

Lepiej sprawdź sobie kiedy zaczęły się zdjęcia do tego filmu, a kiedy wyszedł Tropiciel -_-'

Podobieństwa są, ale nie większe niż między Pocahontas, a Avatarem.... ba! nawet mniejsze.

emeboue

Lepiej sprawdź sobie kiedy zaczęły się zdjęcia do tego filmu, a kiedy wyszedł Tropiciel -_-'

Podobieństwa są, ale nie większe niż między Pocahontas, a Avatarem.... ba! nawet mniejsze.