PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=705627}
5,7 34 tys. ocen
5,7 10 1 34237
4,4 20 krytyków
Piła: Dziedzictwo
powrót do forum filmu Piła: Dziedzictwo

Już po seansie.
Pomysł na fabułę na plus. Prosto, ale ok.
Bohaterowie pierwszego i drugiego planu bardzo fajni - imo bez wyjątku.
Pułapki mogą być, umiarkowanie krwawo, chciałbym więcej. Efekty pułapek - wizualne - bardzo fajne, krew wygląda jak krew, a od brzydkiego ryja jednej z ofiar ( kto oglądał ten wie o co cho) może się nie dobrze zrobić. Ja osobiście liczyłem na więcej.
Kramer wraca, .... ale nie wraca. Znów gra czasem od twórców. I dobrze, po co budzić zmarłych.
Ale największym minusem jak dla mnie jest naciagana końcówka. Finał - nie ten od story z Buckethead - ten twist, że Doktorek/byly żołnierz to uczeń Kramera.... nie kupiłem tego w ogóle. Zacznijmy od tego, że w ogóle trudno od nowa coś wymyślić, bo ani Hoffman, ani Gordon, ani nikt inny się nie pojawił. Oprócz retrospekcji z Johnem starych twarzy brak. Dla mnie to na plus, ale potem ciężko jakąś logiczną fabułę stworzyć.
W ósemce do 3/4 było spoko, ale koncowy twist na minus. I końcowa gra - bez emocji, nie kupiłem tego. Słabo wyszło, a osobiście nie uśmiercałbym Hallorana. No i nie wykorzystano potencjału w rudowłosej piękności.
Końcówka zepsuła ten co najwyżej solidny film. Ode mnie 6/10 - mówi to fan całej serii piły. Ale muszę obejrzeć jeszcze raz. Są dobre motywy, pułapki, bohaterowie, fabuła, ale naciągana, beznamiętna końcówka każe mi zmniejszyć ocenę. Wątek poboczny lepszy.

JohnStyles

Czy jeżeli nie oglądałem poprzednich części ogarne fabułę?

ocenił(a) film na 6
Bartek_Sobolewski

Wystarczy świadomość, że John Kramer kiedyś "zabijał" ludzi w wymyślny sposób (pulapki), ale zmarł. Po paru latach ktoś albo go naśladuje, albo Kramer nie zmarł.
W Dziedzictwo nie masz właściwie żadnego nawiązania do poprzednich części.