na oscara zasluguje w kategori za caloksztal film jest dopracowany do szczegolow a najlepsze jest to zakonczenie normalnie nigdy bym nie wpadl a ta muzyka przy koncu normalnie niesamowite. ale i tak jak sie dzieci tego naogladajom to pozniej bedziemy miec polskich psycholuw
Moim zdaniem Piła jest strasznie przekombinowana. Scenarzysta chyba na siłę wymyślał różne motywy i mamy tego ( marny ) efekt. A z każdą częścią jest coraz gorzej.
Ogółem mogę dać najwyżej 4 pkt.
Wcale nie jest "przekombinowana" :/ pozatym co wogóle masz na myśli mówiąc o tym w filmie w ten sposób??
Chodzi mi o mnogość głupkowatych gierek wymyślonych w filmie przez Jigsawa. Co najdziewniejsze, wszystko idzie po jego myśli, a przecież człowiek zawsze może postąpić inaczej, niż on chce.
Po prostu, film traci wiarygodność i momentami przypomina bajeczkę.
Zgadzam się z Tobą. W kolejnej części chyba mordować będzie już sam dyktafon tego kolesia, czy coś. Piła to płytka rzecz.
Bardzo płytka i zasługuje na maliny a nie oscary, bo co jest odkrywczego w rzeźniczym mordowaniu ludzi. Już chyba Siedem jest filmem miliony razy lepszym poprzez fabułe i sam motyw.
MATI60 Ty w każdym razie ta wypowiedzią na "złote usta" to nie zasłużyłeś... Siedem był ok, oglądałam w podstawówce, wtedy mi się podobał hahaha, teraz jakbym go oglądała, raczej by mnie zanudził...
A ty to może sięnie udzielaj bo wystarczy Twoje konto na FW zobaczyć żeby się słabo zrobiło. Siedem był jest i będzie zajebistym filmem o posiada cośtakiego jak FABUŁA i to genialna z świetnymi kreacjami Kevina Spaceya i Morgana Freemana. Bo w Siedem przynajmniej działa wyobraźnia a w Pile cała ta rzeźnia jest podana na tacy, powiedz tak Cię rajcuje koleś obcinający sobie noge że sie przy tym masturbujesz.
Taaaa... odezwał się ten co ma "rewelacyjne" konto na film web poprostu orgazm na miejscu (skoro już zacząłeś drążyć temat związany z sexem)... wiesz co nie zdarzyło mi się masturbować przy tym, ale kurde, POMYŚLE O TYM NASTĘPNYM RAZEM, GDY BĘDĘ OGLĄDAĆ PIŁĘ RAZ JESZCZE (może mnie najdzie ochota) swoją drogą śmieszą mnie te texty odnośnie onanizmu w trakcie "brutalnych scen"... już tyle razy czytałam takie wypowiedzi, ze mam ochotę krzyknąc "NAUCZYĆ GÓWNIARZA TO CHODZI I POWTARZA..." no, ale ja na to wpływu nie ma :/
A pewnie że mam, i tylko nie gówniarza bo założe się że jesteś ode mnie młodsza i to dużo. A o twoim koncie napisałem bo w ulubionych masz tylko Piłe jak by te gówno jakimś bóstwem było a w opisie "A co tu duzo pisać? Jestem fajna i tyle ;D " no to o czym niby to mówi, nawet niewiadomo nic więcej o Tobie bo nie masz żadnych tematów. Więc niewiem o czym tu mowa, ja najechałem na okrucieństwo Piły a wy zawzięcie tego okrucieństwa bronicie i jaki to sens.
mat jest zwykłym gejem który nie zan się na filmach a cwaniaczy i próbuje wmawiac że siedem jest lepszy niz piła. Jakbyś widzaił przesłanie piły to byś się zdziwuił ale tacy jak ty niestey nie widzą tego bo są nie do końca rozwinięci... :]
Niestety nie tylko MATT60 jest zdania, że Piła to słaby film. Zgadzam się z nim. Mamy tu doczynienia z klasyczną przewagą formy nad treścią. Film nie ma nic szczególnego do zaoferowania. Osobiście śmieszy mnie takie coś jak przesłanie w tym filmie. Jest to tylko typowy komercyjniak mający za cel pokazanie ciekawą, banalną historyjkę psychopatycznego mordercy. Więcej nic.
Wiem, że znajdą się obrońcy tego filmu, dlatego proszę żebyście nie pisali, że filmu nie rozumiem, albo że jestem zbyt głupi (najczęstsze kontrargumenty, niestety niezbyt celne).
Piła zasługuje na Oscara... Po kilku latach napewno ktoś jej go da...
Film jako horror-Słabo
Film jako Komedia-Już troche lepiej;]
Ogólnie średniawy.
Pila jest zalosnym filmem. :/ Pomysl byl fajny i ciekawy. Niestety wykonanie bylo straszne. Film mial pokazac chyba ludzka psychike - czyli jak ludzie reaguja w sytuacji majacej 2 wyjscia. Smierc w meczarniach, czy smierc w wiekszych meczarniach. :/ Dalem 3/10 za dobra kreacje Jigsawa. :/ Co bylo jeszcze dobrego w tym filmie. Nic. Akcja - dno. Nie moge powiedziec jednak by byl nudny, ale tylko dlatego, ze czekalem na jakas dobra rzecz w tym filmie. :/
pozdro
krokodyl ;]
PS: I sie nie przyczepiajcie sie do kogos ulubionych, bo to jest poprostu czyis gust. Jezeli kogos obrazilem tym postem to serdzecznie przepraszam. :)
Eh Matt60 (sorry, jezeli sie pomylilam...) tak sie troszku zatsanawiam, jak ta Twoja rzekoma dziewczyna z Tobą wytrzymuje..... Ty nie masz szacunku do kobiet, a wiec do niej tez nie....weź sie troche zastanów i jak najszybciej przepros dziewczyny z tehgo tematu, jezeli masz chociaz troche godnosci....
a jezeli chodzi o piłe to suuuper :D tylko... na pczątku bylo troche ndnawe ;) na końcu było bosko :D
Jak mozna dac 10/10 filmowi, ktory "daje rade"?! Przeciez to jest troche dziwne nieprawdaz??:) Film, ktoremu sie daje 10/10 musi miec wszystko idealne. ;]
Nie musi miec wszystkiego co jest idealne, ale film musi sie wyrozniac sposrod innych. Pila wyroznia sie tylko jednym, glupota. ;]
Cóż jak już kiedyś tam napisałam na innym forum ten film naprawdę wywołuje skrajne emocje, hahaha, mało kto jest wobec niego obojętny...
PS: Do MATT60... Krajzegą sie nie da "pierdolnąć" raczej pociąć? ewentualnie... (wiem to z filmu "Teksańska masakra piłą mechaniczną") :))))
Jak go 1 raz obejrzałem kilka lat temu to podobał mi sie. Jednak potem oglądałem go jeszcze ze 2 razy. I tylko widziałem jaki byłem kiedyś głupi;]