PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224364
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Przerażają mnie krytycy filmu i ich argumentacja. To co czytam m.in. w niektórych recenzjach Piły na Filmwebie bardzo mnie dziwi. Jak można krytykowac Thriller za to że nie straszył a powinien bo to wedlug nich jest horror! Albo "oderwane konczyny na plakatach zapowaidaly mozne wrazenia w filmie" To jakich wrazen sie spodziewali? Takich jak w "Teksanskiej masakrze..."

ocenił(a) film na 8
Dr_Armageddon

Ja należe do jednych z największych krytyków Piły!!! Nie znosze tego filmu za to ze wywołal u mnie emocje jakich wywoływać być nie powinien:
a) zirytowania- bo oglądając żenującą grę zwłaszcza Moniki Potter można było się naprawdę nie żle zdenerwować
b) znudzenia- bo środek filmu był wyjątkowo monotonny.
c) śmiech- bo śmieszne było rozwiązanie rzekomo niezwykłej i intrygującej zagadki. Nie będe tu oczywiście zdradzał zakończenia by nie psuć zabawy tym, którzy go nie widzieli. Przyznam, że zakończenie może i było zaskakujące ale KOMPLETNIE mało prawdopodobne i szczerze mówiąc nielogiczne. A to odebrało mi naprawdę zabawę jaką powinien dostarczyć film i to bez względu czy jest horrorem czy thrillerem

ocenił(a) film na 8
Paulos84

Jak dla mnie Piła pod wzgledem aktorskim nie wypada zle. Moze pani Potter nie zachwyca ale bez przesady z tą irytacją. Jesli chodzi o znudzenie to tez go nie odczulem.
ALE jak mozna pisac ze zakonczenie bylo nielogiczne i malo prawdopodobne, to absurd. z calym szacunkiem ale zastanow sie co piszesz. Podaj szczegoly tego braku logicznosci a odepre zarzuty. Tylko kulturalnie bez błota.

ocenił(a) film na 8
Dr_Armageddon

Nie ma sprawy:
1) jak to możliwe że facet( mówię o mordercy!!!) leżał przez parę dobrych godzin na środku sali i ani nie drgnął
2) jak to możliwe że facet, który umiera, ledwie oddycha, porywa dwóch młodych gości i ma na tyle siły by ich przetransportować w jakieś daleko położone paskudne miejsce
3) jako osoba zajmująca się zawodowo biologią wiem że nie ma jakijśc cudownej trucizny na którą "odtrutkę" posiada tylko jedna osoba. Więc facet, któremu mordreca zlecił zabójstwa jako pracownik szpitala powinien zgłosić się czym prędzej do lekarza. Płukanie zołądka napewno by bardziej pomogło skoro była to rzeczywiście trucizna niż podanie jakiejś odtrutki.

Paulos84

1)wziął srodki nasenne lub uspokające
2)miał pomocnika (wyjasninoe w Pile 2 -ktorą odradzam)
3)jesli trucizna działala 24 h (vide : nasza słuzba zdrowia :D )

ocenił(a) film na 1
Dr_Armageddon

Głupi film zdecydowanie zawyrzona ocena, opowiada tylko o niestworzonych pomysłach na zabijanie, żadnego głębszego przemyślenia. Niby ludzie nieszanują życia, to karą za to ma być śmierć paranoja :I

ocenił(a) film na 10
Dr_Armageddon

wowwwwwwwwww, a jak ja bym się tak chciał przejmować każdym szczegółem w każdym filmie który widziałem, to chyba żaden by mi się nie podobał. Nie wiem czego niektórzy z was oczekiwali od filmu, którego budżet wyniósł ok 5 mln dolarów?? Jak dla mnie gra aktorska była naprawdę na dobrym poziomie. Jak można napisać, że żadnego głębszego przemyślenia?? Przecież cała końcowa scena i słowa Jigsaw'a chyba w jasny sposób wyjaśniają motyw jego dzieła. A wrażenia jakie towarzyszą większości ludzi po jego słowach, sprawiają, że tak na dobrą sprawę to największy plus tego filmu. Moim zdaniem to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat, końcówka jest tak zaskakująca, że wątpie żeby ktokolwiek się jej domyślił. A ludziom, którym się ten film nie podobał nic nie mogę powiedzieć, chyba każdy ma prawo do własnego zdania, ale trochę mnie dziwi, że do takich głupich szczegółów się klejicie, rozumie, jak byście tu jakieś dobre argumenty przedstawili, ale widze, że chyba nie potraficie... a jeśli nie potraficie to zrezygnujcie, pozdro

Franz_Ferdinand

MI film się podobał. Problematyka szanowania życia ludzkiego jest bardzo trudna- tu sobie średnio poradzili z tym ciężarem. Ale było OK. Gra aktorów- nic innego jak tylko poprawna. A ostatnie sekundy filmu wbiły mnie wprost w fotel!!! Naprawde się nie spodziewałem. A Piła II jest... durna. Scenarzysta wykorzystał ten film jako pole do pokazania coraz to bardziej wymyślych, okrutnych i paskudnych tortur (teraz jeszcze mnie wszystko boli jak przypomnę sobie scenę, w której dziewczyna wpada do dołu ze strzykawkami brrrrrr.... :/ ). 2. części nie polecam. Zato 1. część oceniam na 7/10.