PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224364
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Nie cuda

ocenił(a) film na 7

Motyw z piłą wzięty z Mad Maxa. Poza tym - zwyczajny thriller w stylu "Tożsamość" "Telefon" bądź "Siedem". Nie powiem że się nudziłem - ale jakoś odnoszę wrażenie że pewne rzeczy zostały już kiedyś przewałkowane. Koleś bawiący się w gierkę która z czasem okazuje się być nieco rozbudowana - miło oglądnąć ale jakiekolwiek górnolotne przesłania to raczej nie tutaj. Jeżeli całym mottem ma być "Naucz się cenić swe własne życie" - to jestem przekonany że można to było uzmysłowić w dużo krótszy a zarazem dogłębniejszy sposób.
Inna sprawa to technika kamerowania (sceny paniki) - z jednej strony efektowna a z drugiej zupełnie zbędna. Tak jakby reżyser mając mnie za kompletnego tępaka chciał mi dobitnie uzmysłowić - "Ona teraz przeżywa szaleństwo", bądź "On jest kompletnie załamany" - spokojnie panie R. ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę - Za to drażni mnie gdy ktoś myśli że popkultura kompletnie zabiła u mnie wyobraźnię - a z przykrością stwierdzam że takie właśnie odniosłem wrażenie. Mimo to moja ocena - 7/10. Było całkiem fajnie.

ocenił(a) film na 7
Meteooo

No i warto oprócz tego przyczepić się do pewnych niedorzecznych spraw.
1 - Ci faceci albo mieli dwie lewe ręce albo galaretę zamiast mózgu. Pojęcie "licha piła" nie istnieje - po pierwsze każdy rozsądny człowiek nie piłowałby łańcucha tylko kłódkę (i napewno nie tak jak robili to oni). Pozatym piły które dostali były z drobnym brzeszczotem - jak najbardziej do metalu. Ja mówię - dajcie mi konkretny pilnik do paznokci a w 6 godzin rozpracuję każdą kłódkę - a co dopiero piłę...
2 - Sprawa rzekomego podpięcia do prądu. Każdy normalny facet zdając sobie z czegoś takiego sprawę umiałby temu zapobiec - chociażby izolując nogę od metalu skrawkiem własnego ubrania.