Piła to pseudo thriller , zachwyca tylko małolatów lub amatorów ... zacznijcie lepiej grzebac w kalsyce gatunku, polecam SIedem i Milczenie Owiec ... Co do Piły to film jest po prostu załosny, ten cały pseudo sadyzm jest najgorszym środkiem wyrazu jaki widziaełm 1/10 ... DNO!
- acha a zaskakujące zakończenie jest w Siedem albo Milczeniu Owiec :p -
pila dobty film... :) a SIEDEM to oglądałam.... najlepsze to Wzgorza maja oczy ... :) najlepszy film
Zgadzam sie z mieszkiemxxx, filmu nie oglądałem ale dużo o nim wiem. Piła to gówniany pomysł, tak samo jak gra "Postal" czyli zarabianie kasy i zachwycanie się okrucieństwem ludzkim i nic po za tym.
Matt 60 jak mozna wypowiadac sie o filmie którego sie nie ogladało.nawet jak o nim słyszałes to nie wiesz dokładnie o czym piszesz.
Moim zdaniem film nie jest sadystyczny...jedynie psyhologiczny bo mowi o tym jak ludzie nie doceniaja i marnuja życie.
No i co z tego, myśle że życie człowieka to jego prywatna sprawa, i czy je docenia czy nie to nie powinno nikogo obchodzić, to takie moje skromne zdanie, co obchodzi tego pierdolonego psychopate Jigsawa jak ktoś żyje czy on dał mu to życie?? raczej nie wiec nie ma teżprawa mu go odbierać. Jeszcze w taki a nie inny sposób.
Widzisz nie ogladales a sie wypowiadasz Jigsaw nikomu zycia nie odbieral ;] Ludzie sami sobie je odbierali :D
Ta jest horror psychologiczny:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D BUHABUBUHABUHA:D:D:D:D Nie jest sadystyczny?:D W dzisiejszych czasach horror to jedynie sadyzm i oblecha. Nic głębszego. A moim zdaniem puszczanie się nie jest marnowaniem życia. I co teraz? Nie starajcie się robić z niczego Bóg wie jak głebokiej i genialnej produkcji. No, ale jak dajesz "Czasowi apokalipsy" 4 to hmmmm.... no, ale o gustach sie nie rozmawia takze uszanuje to. Choć dziwi mnie, ze Zielonej Mili dajesz 10, a Czasowi apokalipsy nie:/
co do 3 czesci moge sie zgodzic ze jest sadystyczna ale pierwsza... a moze mam mocne nerwy i takie filmy mnie nie ryszają. Ale Hostel moim zdaniem był sadystyczny
Hahahahahaha najciekawsze są treści ludzi którzy albo filmu nie oglądali albo posiadają swój własny wyrobiony gust i bez oglądania potrafią powiedzieć co im się podoba a co nie. A najbardziej śmiać mi się chce jeśli gość wypisuje jakieś głupoty na temat co tego Jigsawa obchodzi życie osobiste jego ofiar, człowieku to jest film jak takie rzeczy cię nurtują to dlaczego w ogóle oglądasz filmy?! W filmach każdy jest czegoś ciekawy i film nie może być taki realistyczny aż do przesady, jeżeli by taki był to nikt by go nie oglądał bo zamiast tego wolałby wyjść na spacer i zakosztować naszych polskich realiów. A co do do wypisywania rzeczy typu że to film dla amatorów i małolatów to powiem że o gustach się nie rozmawia a nie można brać wszystkich równo bo niektórzy młodzi oglądają tak sadystyczne filmy że nie jednemu człowiekowi zrobiłoby się niedobrze.
Walasik, napisałeś prawie stuprocentową prawdę, ale mam wrażenie że w przygodzie z KINEMATOGRAFIĄ tacy jak Ty mają kontakt jedynie z filmami reklamowanymi w TV i gazetach co czyni ich chcąc niechcąc, amatorami. PS co miałeś na myśli pisząc, że film nie może być przesadnie realistyczny? Film musi pochłonąć widza na tyle, aby nie zwracał on uwagi na błędy w scenariuszu oraz grze aktorskiej :/ których w PILE nie brakuje.
Tak co do mojej przygody z filmami to popełniłeś duży błąd gdyż nie kupuje czasopism z filmami, a w TV to oglądam jedynie wiadomości a nie moja wina że chodząc do kina oglądam filmy tylko i wyłącznie te które są reklamowane w TV bo tak nawiasem mówiąc innych się nie obejrzy. A tak naprawdę to jestem miłośnikiem starych klasycznych filmów i oglądałem pierwszy film z 1888r. pierwszy film wyświetlany w kinach pierwszy western pierwszy film sci-fi oraz wiele innych filmów które zapisały się na stałe w historii kinematografii jako kultowe, a nawet wręcz genialne więc nie wydaje mi się że moja przygoda związana z kinematografią jest uboga ale powiedziałeś prawdę mówiąc że jestem tylko amatorem ale jeśli jesteś łaskaw to napisz kto nie jest amatorem i czy można być profesjonalistą w oglądaniu filmów. Pozdrawiam i bez obrazy.
Nie widziałem tego filmu - nie mam zamiaru oglądać takich rzeczy, jak zabijanie, odcinania nóg, rąk, głów itp.
Zastanawiam się tylko, co to za sztuka, pokazać coś paskudnego i obrzydzić. Sztuką jest dla mnie takie stopniowanie klimatu, żeby nie pokazać nic, a sprawić, że człowiekowi serce bije szyko.
Piła może ci się wydawać taka obrzydliwa, ale to jest naprawdę mocy thlirel i świetnie trzyma w napięciu.
Wg mnie film może nie tyle co wybitny,ale zaiste interesujący. Milczenie owiec to chyba nie ta półka, więc powstrzymam się od porównywania. Dla mnie jest OK, uważam, że warto go zobaczyć. Co do kolejnych części... totalna bzdura jak i wszystkie kontynuacje (prawie bez wyjątków. Moja ocena-> 8
Jeeeezu... A wy się księcia z bajki spodziewaliscie :D Piła to dobry i interesujacy thriller duzo lepszy od hostel'a... wiekszosc tu krytykujacych wypowiedzi bardziej pasuje do hostela a nie Piły :|
walasik wybacz ale Twoja poza filmoznawcy jest równie komiczna co komentarze w stylu "Piła to thriller psychologiczny" Chcesz być taki kozak, i puszyć się czego to Ty nie widziałeś ? Podawaj tytuły, wykaż się jakąś wiedzą, bo takich "amatorów" jak Ty zjada na śniadanie co drugi odbiorca dobrego(!) kina. Piła się do takowego nie zalicza, nie ma co do tego wątpliwości. A pierwszym filmem jest "Wyjście robotnic z fabryki w Lyonie" nakręcony przez braci Lumiere, jego premiera odbyła się w 1895 roku, natomiast pierwszy kinetoskop(urządzenie służące do utrwalania ruchomych obrazów) powstał w roku 1892. Sam więc widzisz jakim jesteś wybacz za określenie pozerem i amatorem.
A co do 2 sekundowego pokazu slajdów z roku 1888 o który Ci chodzi to jest on do pobrania w internecie (darmo) w formacie mov. lub avi. więc nie wiem czy jest się czym szczycić.... Druga rzecz to to byś nie zawsze korzystał z Wikipedii w swoich naukowych wywodach, ponieważ częstokroć artykuły na owej stronie są redagowane przez podobnych Tobie speców. Milczeniem pokryte...
Filmy sie porownuje tylko w zakresie gatunku... kozaka poki co ty rzniesz udajac znawce historii kina... jak mozna porownac jakis pierwszy film z filmem fabularnym... Gdybys byl takim znawca na jakiego sie kreujesz nie popelnilbys takiej gafy :/ A Piła jesli chodzi o thriller jest na bardzo dobrym poziomie...
A po drugie cwaniaczku na wikipedii tego nie szukam tylko mowie na podstawie filmow jakie widzialem ;] i poki co ty strasznego kozaka udajesz i zamet jakis chory probujesz wprowadzic...
Piła to thriller z elementami filmu psychologicznego, gore i nawet kryminału... no coz a ty skoro tak dobrze wikipedie znasz to moze czesciej tam przebywaj :/
w 1888 roku nie powstał film a jedynie projekcja slajdów. I nie krytykowałem Twojej wypowiedzi, a wypowiedź walasika. Więc bardzo proszę, nie wtrącaj się w dyskusję
A druga rzecz, Piła nie stoi na dobrym poziomie, jest tragicznie zagrana, scenariusz jest pełen absurdów i idiotyzmów których uniknąłby amator, twórcy mieli aspirację na wielkie dzieło a wyszła wielka kupa. To wszystko na ten temat
Zwracam honor... ale na przyszlosc odpisuj pod wypowiedzia do ktorej nawiazujesz ;P
Panie profesjonalny kinomanie jak nie wiesz o czym mówisz to najlepiej nie pisz a jak chcesz poznać moją wiedzę to chętnie sobie z tobą pogadam. Co do tego co widziałem to nie będę wypisywał tytułów bo oglądałem bardzo dużo filmów i wybacz nie pamiętam wszystkich ale na pewno jest ich ponad 10 tyś gdyż mój kuzyn był właścicielem wypożyczalni filmów i oglądałem znaczną większość z tego co posiadał, poza tym posiadam własną kolekcje filmów DVD i jeszcze dochodzi oczywiście TV. Co do pierwszego filmu to "Wyjście robotników z fabryki" był pierwszym filmem wyświetlonym publicznie w kinie a pierwszym filmem jest "Roundhay Garden Scene" i pochodzi z 1888 roku. Więc nie wiem czy powinieneś nazywać mnie pozerem i amatorem skoro sam nie popisałeś się wiedzą. Pozdrawiam
Ludzie! Dobry horror to ,,Lśnienie" a nie ,,Piła" ani tym bardziej ,,Wzgórza mają oczy" bo to jest żałosne.
horror? mylisz troche gatunki. piłę oceniam jako thriller. pierwsza czesc jest doskonala i miala ocenę 8,45 długo po premierze. 19 miejsce w top 100. wszystko sie zmienilo bo debilnych kontynuacjach - slasherach czy tam inne gówno.
"pierwsza czesc jest doskonala i miala ocenę 8,45"
Doskonałość.... hmmmm łatwo rzucić takie słowo. Proszę o argumenty.
Co do oceny to nie od dziś wiemy, że nie jest ona na tej stronie wymierna patrz np. Transporter czy nawet jego "genialny" sequel...
Ale tak właściwie to po co oglądać ciągle ambitne filmy? Czasem potrzebna jest odmiana i można sobie naładować do główki kompletnych bzdur.
No tak ja też uważam, że oglądać należy wszystko, ale to nie zmienia faktu, że piła ambitnym filmem nie jest:P
Do autora.
Jeśli uważasz, że w Pile (chodzi o 1 bo 2 i 3 to syf) zakończenie nie jest zaskakujące to chyba jasnowidzem jesteś.
Ja też do autora.
Zgodze się z Tobą gościu że Se7en i Milczenie owiec to klasyki nie ma co do tego wątpliwości...co do Se7en to śmiało mogę napisać że to njlepszy thriller jaki widziałem...ale jest małe "ale"...
piszesz( i nie tylko Ty) że Piła to tylko sadyzm, flaki, krew etc.
ale jak dla mnie Se7en jest nie mniej sadystycznym filem niż Saw...może sceny z morderstw są pokazywane po fakcie ale np. scena gdzie wielki grubas jest przwiązany do krzesła i siedzi we własnych szczynach i gównie jest...no coż...mało sadystyczna prawda???...krew, rzygi i wnętrzności w jednym to też lajcik ;p
-acha co do zakończenia...hmm...gościu jeżeli w trakcie oglądania Saw wiedziałeś jak się skończy to szacunek...naprawdę...ale obaj wiemy że tak nie było...
p.s. do "przeciwników" Saw:
powiedzcie mi czy widzicie jakieś plusy w tym filmie? scenariusz, muzyka, cokolwiek...???
Trzeba przyznać, że niezłe plakaty mają:P Tak poza tym to hmmmm scenariusz zrobiłby na mnie zapewne wrażenie gdyby nie fakt, iż widziałem Cuba:)
Najważniejsze rzeczy czyli reżyseria,scenariusz i aktorstwo- w pile te własnie rzeczy leżą...
A plusem jest nieoczekiwane zakończenie, no i trailery i plakaty-ludzie od marketingu to naprawdę mistrzowie...
No dobra co do aktorstwa to się zgodzę...troszkę lipa...chociaż z drugiej strony nie było aż tak źle ;) ale ok uzajmy faktycznie że do dupy...ale scenariusz...hmmm...moim zdaniem pomysł na film gość ciekawy i co ważne na pewno nie wtórny...ktoś gdzieś na forum Piły napisał że "scenariusz sciągnięty z Se7en"...no sorry ale dla mnie dwa zupełnie inne scenariusze i dwa zupełnie inne filmy...