no na pewno piła;) (wszystkie części)
szczególnie polecam też:
- statek widmo
- 6 zmysł
- dom woskowych ciał
- inni
- oszukać przeznaczenie (wszystkie części)
- krzyk (wszytskie części)
- ring
jak mi się cos przypomni to dopiszę;)
1. Dead silence - tworców Piły fabuła dość ciekawa z klimatem to juz zalezy jak kto ten film odbierze nom a koncowka rodem z Piły :P ale ciiii :D
2. Blair witch - tylko jedynke
3. 1408 - jak podobalo ci sie Lśnienie to i to musisz obejrzeć
4. nom i takie klasyki jak Koszmar z ulicy wiązów, Halloween, Piątek 13-tego, Laleczka Chucky 1-3
5. Saturn 3 - horror s-f dawno juz temu to ogladalem
6. Blob - tez stary film ale ciekawy i nawet tez moze wystarszyc
PS. Odnosnie wypowiedzi przedmowcy:
Szosty zmysl to raczej thriller a nie horror ale jak najbardziej tez ten film polecam a odnosnie Oszukac przeznaczenie to 1 w ostatecznosci 2 ale trojeczke to juz zapusc sobie jak naprawde nie bedziesz mial nic do roboty...
PZDR :)
*zdecydowanie Piła - wszystkie części
*Ring - obie częsci
*Klątwa :)
moim zdaniem najlepsze horrory :)
Ja polecę w sumie tylko pierwszą część "Ring",(2 to kaszana). Klątwę też można obejrzeć. A na reszcie tych horrorów polecanych przez przedmówców ja się po prostu śmiałem. Szczególnie na "Pile"...
problem Twój i psychiki Twojej :)) o gustach się nie dyskutuje, a już na pewno nie neguje sie czyjejś wypowiedzi z powodu swego ograniczenia umysłowego :)
a może podasz propozycję horrorów godnych polecenia wg Ciebie.. potrafisz zaproponować coś sensownego czy wolisz chamsko komentować i wyśmiewać wypowiedzi poprzedników..
czekam na Twoje propozycje z niecierpliwością
Poleciłem "Ring"(ale amerykański) i "Klątwę"(również amerykańską). Prócz tego, to klasyki, typu "Halloween". "Stilent Hill" nie jest najgorszy. Bardzo dobrym horrorem jest "Obcy", ale jedynka. Tylko na niej można się trochę "pobać" Obecnie kręcone horrory najczęściej przypominają "Ring", wiecie czarnowłose, blade dziewczynki z krzywymi kręgosłupami i w ogóle.
Uważasz mnie za ograniczonego, bo nie widzę sensu w pokazywaniu ludziom jak ważne jest życie poprzez zabijanie albo masakrowanie ich? Hmmm...
Ja nie wyśmiewam poprzedników. Ja wyśmiewam gniota, w którym co niektórzy dopatrują się jakiegoś przesłania.
"Piątek 13-tego" i "Krzyk" też nie były zły. A czy to moja wina, że takie "hity" jak "Laleczka Chucky" i "Blair Witch Project" mnie bawią? Film w stylu "Blair Witch'a" sam bym mógł nakręcić przeciętną cyfrówką. Wystarcz latać po lesie, gdzieniegdzie zostawić jakiś "znak obecności ciemnych, niezbadanych naukowo sił wyższych"(tudzież jakiś paciorek z drewna albo jakiś badziew na ziemi ułożony z patyków), i co jakiś czas drzeć się, że wiedźma nadchodzi, i usilnie nie kręcić miejsca, w którym rzekomo jest wiedźma. Ewentualnie niemiłosiernie trząść kamerą, że niby uciekam, albo udawać że ta się wyłączyła...
Piła to nie horror... To bajka...
A ja polece oczywiście azjatyckie ostatnio dość czesto przerabiane horrory... Ringi, Klątwy czy chocby Shuttera
No i oczywiście najlepszym horrorem jest Lśnienie... i powtarzać innych tytułów mi sie nie chce juz ;]
moim zdaniem lepsza jest amerykańska wersja zarówno Klątwy jak i Ringu.. japońskie mnie śmieszyły zamiast straszyć
Amerykańskie może i są straszniejsze niby,ale japońskie mają ten piękny klimat;]Niby aż tak sie nie boi człowiek,ale klimat filmu i to oczekiwanie aż wyskoczy coś jest piękne;] I w amerykanskich muzyka zdradza kiedys wyskoczy dziewczynka z włosami,i za często wyskakuje troche...
Tu się z Tobą zgodzę w 100%. Wiadomo, że to oryginały są najlepsze, a klimat w produkcjach azjatyckich sprawia, iż są one NIEPORÓWNYWALNE z amerykańskimi remake'ami.
"Piła" (tylko pierwsza część)
"Shutter"
"One Missed Call: Final"
"Klątwa" "Klątwa 2" (amerykańskie)
"Silent Hill"
- Silent Hill
- The Descent (zejście) - moj ulubiony :D
- Wrong Turn (zły skręt)
- The Grudge (klątwa 1 i 2 cz.)
- Final Destination (oszukac przeznaczenie 1 2 i 3)każda z tych 3 jest zajebista kontynuacja a nie tylko 2 bo o 3 rozne zdania slyszalem
- Death Tunel (tunel śmierci)
- Hill have eyes (wzgorza mają oczy 1 i 2)
- Stay Alive
- Teksańska masakra pilą mechaniczna ( 1 i 2 cześć)
- Creep (Lęk) - przy tym filmie spotkasz sie w duzej mierze z negatywnymi komentarzami.. proponuje Ci ten film ogladnac mimo negatywnych wypowiedzi, film trzyma w napięciu do ostatniej minuty filmu i nie pozwala choć na chwile odejść od myśli ze to co najstraszniejsze mamy za soba.. jest trochu krwi i innych scen takich jak przystalo na ten gatunek filmu :)
- Amityville
- Hide and Seek ( siła strachu .. bardziej thriller niz horror ale warto ogladnac nie zważajac na gatunek)
- When a Stranger Calls (kolejny dobry film na ktory warto poswiecic te 1.30h)
Moim zdaniem:
- Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną (ale koniecznie ta z 1974 roku!!!),
- Dead End (Droga Śmierci),
- Piła 1 i 2 (byle nie 3, bo to syf totalny),
- Silent Hill (choć mogli to zrobić lepiej),
- Lśnienie (to na 100%),
- Brain Dead (Martwica Mózgu - Petera Jacksona - koniecznie ;D),
- Egzorcysta,
Reszta to już według uznania, gdyż większość horrorów nie jest jakimiś ambitnymi produkcjami, godnymi szczególnego polecenia - chociaż takie serie jak Omen, Koszmar z Ulicy Wiązów, Piątek 13-tego (choć tu jest sporo śmiechu), to powinno się znać...
Ale w sumie to horrory po to są, żeby straszyć, a nie, żeby były megaambitnymi produkcjami.
Tylko jak się robi takie produkcje jak Omen666 czy Jason X lub Piła 3 to ja wysiadam. ;D
Ave Satan \m/ ;D