Podawajcie tu swoje ulubione cytaty, mogą być w orginale (najczęściej lepiej brzmią:D), ale najlepiej przetłumaczone :) Oto moje:
JACK "She's safe, just like I promised. She's all set to marry Norrington, just like she promised. And you get to die for her, just like you promised. So we're all men of our word really... except for, of course, Elizabeth, who is in fact, a woman"
/Nie będę tego tłumaczyć, bo po polsku brzmi kompletnie inaczej, ze względu na grę słów i tak dalej.../
JACK "Me? I'm dishonest, and a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. It's the honest ones you want to watch out for, because you can never predict when they're going to do something incredibly... stupid."
/Ja? Ja jestem nieuczciwym łotrem, każdy to wie. Bać się należy ludzi uczciwych. Nie zdołasz przewidzieć, kiedy zrobią coś niesamowicie... głupiego./ -) wyrwane z kontekstu może nie brzmi tak jak należy, ale i tak jest to świetny moment :D
ELIZABETH "You like pain? Try wearing a corset" /Lubisz ból? Spróbuj założyć gorset/
BARBOSSA "What now, Jack Sparrow? Are we to be two immortals, locked in an epic battle until Judgment Day?" /Co teraz, Jack? Będziemy toczyć epicki pojedynek aż do sądnego dnia?/
JACK "Or you could surrender" /Możesz się poddać/
JACK "Where's the medallion?" /Gdzie medalion?/
ELIZABETH "Wretch." /Łajdak./
JACK "Ah, where is dear William?" /Ach, a gdzie drogi William?/
ELIZABETH "Will."
WILL "Elizabeth."
JACK "Monkey!" /Małpa!/
ELIZABETH "Whose side is Jack on?" /Po czyjej stronie jest Jack?/
WILL "At the moment?" /W tym momencie?/
JACK "Scarlett."
[plask]
JACK "Not sure I deserved that" /Nie jestem pewien, czy na to zasłużyłem/
JACK “Giselle.”
GISELLE “Who was she?” /Kto to był?/
JACK “What?” /Co?/
[plask]
JACK “I may have deserved that.” /Na to mogłem zasłużyć/
[Zanim Jack skradł Interceptora]
NORRINGTON “That is, without doubt, the worst pirate I've ever seen.” /To bez wątpienia najgorszy pirate, jakiego w życiu widziałem/
[Po tym, jak Jack skradł Interceptora]
OFICER „That's got to be the best pirate I've ever seen.” /To najlepszy pirate, jakiego w życiu widziałem”
NORRINGTON “So it would seem.” /Na to wygląda./
No i oczywiście fantastyczne jest słynne “Savvy?” Jacka :D On ogólnie wymiata ;)
Podawajcie swoje ulubione dialogi lub ich fragmenty :*
Chyba najlepszy tekst w filmie (według mnie):
-Ty! Powinieneś być martwy!
-A nie jestem?
-Poloni, Polone... Pakunek, Pakiet, Paczka, Papa...
-Pakt?
-Tak! To to! Pakt! Pakt!
-Niech morze pochłonie idiote który to wymyślił!
-Wiń Francuzów.
(W dodatkowych scenach ciąg dalszy):
-Wiń Francuzów. Wypożyczyli to słowo z łaciny. Wynalazcy majonezu.
-Lubię majonez.
moim zdaniem pon mowi
Now,bring me albo near the horizont" ten urywek zmam na pamiec:):)
a ja uwielbiam tyle cytatóm że chyba napisałabym większość kwesti Johnnego Deppa:)więc powiem: chcecie fajnych tekstów, oglądnijcie film
Wszystkie moje ulubione zostały wymienione, nie będę ich wszystkich powtarzać ale przytoczę tylko 1, który rozbroił mnie na całego:
Kiedy podczas walki nieopodal wyspy ze złotem, ten gruby mały pirat mówi coś takiego:
"Cholerni piraci, kradną nasz statek!"
Jakby sam nie był piratem :)
ja po prostu ubóstwiam to jego "Savy?" i "O bugger!". No i jeszcze to:
Jestem nieuczciwy i uczciwie możecie liczyć na moją nieuczciwość. Bo uczciwi ludzie są nieprzewidywalni. Zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie...(i tu jego słodkie "stupid")głupiego.
Mr. Gibs! Mamy kurs!
A wg mnie rządzi:
- Barbossa! Udziel nam ślubu!
- Chwilowo jestem zajęty!
- Barbossa! Teraz!
- No dobrze! Zebraliśmy się tu... aby przybić ci flaki do masztu francowata zarazo! :D
Ahh , tak , Piraci z Karaibów to cud świata ! :D
wszystkie moje ulubione cytaty juz wymieniliście :P
Mi jeden zapadł w pamięć z trójki:
Barbossa drze się na całego na Jacka, a Sparrow mu błyskotliwie odpowiada "Dziwnie pachniesz." ;d
Gips:... w nocy zaloga wczela bunt , pozucili Jacka na jakies wyspie by tam umarl gdy juz oszaleje z goraca
Will: wiec to dlatego...(i wtedy Will tak smiesznie udal Jacka)
Pintel: Jak juz uwolnimy sie od klatwy kupisz sobie oko zrobione ze szkla.
Rageti:od tego wchodza mi drzazgi.
Pintel:nie trzyj go !
Borbossa: dzieki Jack
Jack: niema za co
Barbossa: nie ty malpka (i ta malpka tak fajhnie sie usmiechnela... )
Jack: niedobrze ... spalilas caly cien i rum... dlaczego!
Eliz : tak spalilam bo ten niszczy kazdego czlowieka ( bla bla...) cala flota hnas szuka a tehn dym ma 1000 m... itp
Jack : ale dlaczego rum...!!
-chrustu chrustu
- mniam mniam dylu dylu
ludojatka 1: i po wodzu
ludojatka2:niemial powodzenia
Jack to deiviego johnsa: i co podpiszemy to krwia to zhnaczy artamehntem..
Jack sam do siebie:dlaczego on to zrobil bo jest welepiega ... i nie zaprosimy go na nasze gada party
Jack do swojego gbrata- co u mamusi
wtedy jego brat wyciga zkonserwowana glowke
i wiele innych tekstow ktore sie tu juz pojawily
Po pierwsze pisze się "Gibbs", a nie "Gips". Gips jest potrzebny na budowie, a nie w filmie. Rageti - Ragetti, jest Davy Jones, a nie Deivi Johnes.
skyline8 mi się wydaje że to był jego ojciec a nie brat A jeśli chodzi o moje ulubione cytaty to większość z nich było ale fajny jest jeszcze
ten:
" We must honour The Code!"
Jack do Elizabeth - "Najlepiej wyglądasz w sukience albo w niczym. Tak się składa że akurat nie mam sukienki w swojej kajucie..."
" Barbossa: Świat kiedyś był większy.
Jack Sparrow: Świat jest taki sam, tylko co raz w nim mniej " epic
Jestem nieuczciwy i możesz szczerze liczyć na moją nieuczciwość. Mówię uczciwie.
INNE:
-Co robisz w Port Royal, panie Smith?
-Tylko nie kłam!
[Jack] - No dobrze przyznam się. Zamierzam ukraść okręt, zebrać na Tortudze załogę, a potem łupić i plądrować aż padnę na mój piracki pysk.
-Miałeś nie kłamać.
-On chyba mówi prawdę.
-Gdyby to Była prawda to by nam nie powiedział.
[Jack] - Chyba, że wiedział, że mu nie uwierzycie
TEN TEŻ JEST DOBRY:
[Barbossa] - Pierwszy trybunał uwięził Calipso. my powinniśmy zwrócić jej wolność, w zamian ona obsypie na klejnotami łask.
[Jack] - Klejnotami, Twoimi? Zwodnicze durnoły, glendoły.
[Barbossa] - Jeśli masz lepszy pomysł, proszę przybliż go nam.
[Jack] - Mątwy. Nie zapominajmy, zacni druchwie o naszych zacnych druchah mątwach. Obleśne ożywione pęta kiełbas, zagnaj je do kupy a natychmiast wyżrą się nawzajem. To takie ludzkie Prawda, albo takie rybie. Cóż możemy się tu zamknąć z prowiantem i broniom. W miesiąc zostanie z nas połowa, co jest raczej ponurą perspektywą. Lub też...(blokuje go wielki mięśniak ) jak mój uczony przedmówca naiwnie proponował. Możemy uwolnić Calipso i modić się by była litościwa, w co bardzo wątpię. Możemy udawać, że nie jest kobietą, której gniew furię piekieł zniweczy? Nie możemy. Res Ipsa Loqtutur: Tabula In Naufragio. Pozostaje nam tylko jedna opcja. przyznaje rację, sam nie wieżę, że te słowa wychodzą z mych ust, kapitan Swann. musimy walczyć.