Dałbym mu nawet 9/10, ale kiedy włączyłem sobie trylogię "Obcy", ta ocena musiała być niższa ze względu na dużą różnicę artystyczną tych filmów. Ale może marudzę, bo "Obcy" to filmy s-f, a "Predator" to kino akcji. Jakby nie było, film i tak bardzo dobry.
'Obcy' to nie trylogia tylko 'Kwadrylogia'. Cóż, rozumiem, że mozna nie uznawać A:R za Obcego, ale niestety takie są realia i trzeba to zaakceptować;/ W każdym razie Obcy i Predator zasługują na 9/10 i tyle!
Celowo użyłem terminu TRYLOGIA, bo prawdziwi fani "Obcego", jak i przeciętni widzowie, jeśli mają choć trochę oleju w główie, to zauważą, że część 4. to nędzne popłuczyny po trylogii, film klasy B, zupełnie odmienny i niespójny z trzema częściami. I właśnie ta część to poziom obu "Predatorów".
"I właśnie ta część to poziom obu "Predatorów"."
Właśnie widać kto tu ma trochę oleju w głowie...
Zgadzam się z tym że Obcy 4 jest beznadziejny, ale z tym Predatorem to żeś przesadził! Być może dwójka była średnia, ale już jedynka to niemalże arcydzieło gatunku S-F!
Obie części Predatora trzymają ten sam poziom. Wiemy więcej dzięki niemu więcej o Łowcy, a także poznajemy jego nowe 'zabawki'. Jak dla mnie obie są świetne:)
A się krytyk znalazł, Alien to 4 częściowa saga i basta, i ty ani te twoje pseudo wydumane wypociny będące niby jakąś opinią nie zmienią na szczęście tego. I nie obrażaj nikogo komu się 4 część podobała uznając ich za bezmógów - bo akurat 4 część trzyma poziom 2 i 3 (wizualnie jest nawet lepsza, ale to nie odkrycie bo powstał dużo później). A jeśli przyjąć już twój conajmniej dziwaczny tok myślenia, to powinno się rzez, że prawdziwy Alien to tylko Ósmy Pasażer Nostromo i reszta jest już zerem. A tak przecież nie jest...
Dokładnie "trylogia obcego" jest zdecydowanie lepsza niż Predator, ale już czwarty Obcy zostaje daleko w tyle tak za poprzednimi trzema jak i obydwoma predatorami.
Predator 2 nijak nie jest tak dobry jak Jedynka ,która ma u mnie 10/10..
Dwójka miała by 8/10 ,gdyby nie bzdurny pojedynek Starzejącego się Glovera z Predatorem (który zgniótł by go na miazgę jednym uderzeniem).
Dlatego ma 6/10, głównie z powodu Predatora i jego nowych zabawek ,jak i dobrego klimatu do połowy filmu.
pozdro
Co? Dlaczego niby "Obcy 4" jest gorszy od pozostałej trójki ? Zbliżony jest do "Obcego 2". W ogóle "Obcy 1" to klasyk (kina\horroru\sf...). Obcy 3 ma moim zdaniem najlepszą atmosferę (przepesymistyczny). Natomiast częśc druga i czwarta to typowe kino akcji z elementami horroru i sf. Dużo strzelania, dużo efekciarstwa, duzo zabitych obcych. W sumie to chyba wolę część 4 od 2, mimo że jest mniej doceniana i honorowana.
Moje oceny wyglądają następująco:
OBCY
1. Obcy - ósmy pasażer Nostromo - 10/10 ARCYDZIEŁO GATUNKU!
2. Obcy - decydujące starcie (cz.2) - 9/10
3. Obcy 3 - 7/10
4. Obcy - przebudzenie (cz.4)- 4/10
------------------------
PREDATOR
1. Predator - 10/10 mistrzostwo
2. Predator - starcie w miejskiej dżungli (cz.2)- 8/10 (świetny Danny Glover)
-----------------------
OBCY I PREDATOR
1. Obcy kontra Predator - 6,5/10 pierwsza część całkiem niezła
2. Obcy kontra Predator cz.2- 3/10 bardzo słaby film
Pozdrawiam
Nie można odmówić "Obcemu 4" tego, że trzyma klimat ale niestety film jest głupi, a zakończenie fatalne. Na pewno nie jest gniotem ale nie dorasta do poprzednich trzech części. Co do Predatora to nie ma co za bardzo porównywać tego filmu do Alien bo to trochę wyższa liga niż Predator. Następne części Obcego już trochę przypominają poziomem Predatora.
TroopeR, po prostu Predator mimo, że jest świetnym filmem akcji nie dorównuje Alien Stotta i tyle. Predator jest dobry ale bez przesady.
Z resztą już dyskutawiliśmy na ten temat i drugi raz nie mam zamiaru. Nie raz rozmawiałem z fanami danego filmu i zazwyczaj Ci fani nie rozumieją, że film, którego są fanami nie musi być arcydzełem :] Ponadto są głusi na krytykę i argumenty.
Tylko, że ja jestem fanem obu serii xD Te filmy są genialne w równym stopniu i trudno nazwać Aliena bardziej oryginalnym. Co w nim jest takiego, czego nie ma w Predatorze? Mamy świetny klimat, mamy napięcie i oczekiwanie niespodziewanego. Potem świetne rozwiązanie akcji i mrożący krew w żyłach finał. Predator ma bardzo dobrą oprawę muzyczną by Alan Silvestri, a Alien ma....fajnie wyeksponowany tyłek w stringach by Siguerney Weaver;)
Generalnie oprócz efektów specjalnych wszystko jest lepsze w Obcym Scotta niż w Predatorze, więc długo by pisać. Z resztą już to przerabialiśmy.