Psychoza

Psycho
1960
8,1 151 tys. ocen
8,1 10 1 151269
8,7 74   krytyków
Psychoza
powrót do forum filmu Psychoza

Jestem świeżo po obejrzeniu psychozy ( btw genialna!!), ale chciałam napisać, że jestem pod ogromnym wrażeniem gry Perkinsa, szczególnie jego mimiki. Genialnie gra twarzą, np. w scenie kiedy topi się samochód to zdenerwowanie na jego twarzy, no i oczywiście na końcu ten uśmieszek! Wow! :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
Chelle

W zupełności się zgadzam! Ponadczasowy film i wyznacznik dla niemal każdego powstającego dziś filmu!
Co do gry aktorskiej, to jestem bardzo zaskoczony, że w tamtym czasie żadna organizacja nagradzająca nie doceniła gry Perkinsa, czy nawet ogólnej propozycji tego obrazu (wykluczam jednego Złotego Globa). Mam nadzieję, że dziś mają ochotę zapaść się pod ziemię, kiedy widzą, że jest to jeden z nielicznych docenianych dziś klasyków, wyznacznik gatunku, który stworzył prześwietny reżyser Hitchcock i punkt zaczepienia dla niemal każdego filmu na świecie - czy to pod względem muzyki, zdjęć, czy historii :)

ocenił(a) film na 10
Jaredix

W tym filmie nie ma nic zbędnego, tło, jak też dialogi, są idealnie wkomponowane do zamierzonego celu, bez żadnego przeciągania. Dzisiejsze produkcje, powinny brać przykład ze sposobu, w jaki Hitchcock kręcił swoje filmy.
Ja także właśnie zwróciłem uwagę na grę Perkinsa - co też świadczy o tym, że ten aktor został odpowiednio dobrany.