PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119636}

Rent

2005
7,2 11 tys. ocen
7,2 10 1 10635
5,8 6 krytyków
Rent
powrót do forum filmu Rent

Muzyka świetna, fabuła świetna - serdecznie polecam!
No i oczywiście muszę tutaj wspomnieć o tym musicalu w Polsce - Teatr Rozrywki , Chorzów - byłam już 3 razy - tak samo świetne jak oryginał! :)
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
sensitive

Zgadzam się jak najbardziej. Rent jest boski. To jeden z takich filmów, które można oglądać setki razy, a i tak się nie znudzi. Ba! Wciąż wzrusza i porusza.
W Chorzowie jednak niestety nie byłam :(

ocenił(a) film na 10
sensitive

"Rent" jest świetnym musicalem, który otwiera ludzi na świat. Stara się walczyć o akceptację dla wszystkich. Cieszę się bardzo, że istnieją takie filmy, bo wielu, wielu, wielu ludzi jest nietolerancyjnych i może dzięki takim produkcjom uda im się zrozumieć, że ci, których oni uważają za podludzi (swoją drogą wiadomo, do czego taki stosunek doprowadził[!]) mają swoje uczucia i są nieraz wrażliwsi, milsi i rozumni niż inni.
(A co do musicalu w Chorzowie, to czy on jest w oryginale?)

taranah

Witam,

Musical w Chorzowie jest przelozony na jezyk polski - jednak przeklad jest bardzo dobry, tak samo jak sceniczna aranzacja. Pod wzgledem wokalnym jeden z ciekawszych musicali na deskach Rozrywki, natomiast fabula - mnie osobiscie - nie wciagnela zbyt mocno :P Niemniej byly momenty w trakcie spektaklu gdzie publicznosc wybuchala smiechem a w niektorych prawie krecila sie lezka w oku.

Ogolnie polecam spektakl wszystkim ktorzy lubia muzyke.

taranah

rent to gówno
ludzie wcale nie wyglądający na bezdomnych, wcale nie będący do końca zbuntowani i chlubiący się czymś co nie jest ich zasługą
mogło być lepiej

zresztą juz w 3 minucie chcialam wyłączyc ten film gdy uslyszalam w jednej z piosenek zeby mierzyc życie miłoscią bo ona jest od Pana

bardzo płytkie płytkie płytkie, o milosci o tym jak sie siebie szuka i odnajduje jak sie chce z kims byc i sie z nim jest na koniec filmu, tyle ze nie powiedziane ale wyspiewane
naprawde spodziewałam sie czegos lepszego
nie mowiac o tym ze ci ludzie sie sprzedali
za zajebiscie szczytny cel bo nie potrafili porzucic materialnego domu, nie chcieli zyc na ulicy a podobno są wolni, w ameryce wbrew pozorom nie bywa tak zimno zeby zamarzli na ulicy materialisci z nich piekielni

gryzą się bohaterowie z wizją autora bardzo

ocenił(a) film na 10
counting

Chciałabym zwrócić uwagę, że nie było powiedziane, że miłość jest "od pana", tylko, że otrzymujemy ją "z góry" (mała różnica między tłumaczeniem, a orginałem). Stwierdzenie takie nie ogranicza się wtedy do wiary katolickiej, ale do każdej, która uznaje panowanie nad ludźmi jakiegoś absolutu.

sensitive

Rent to pierwszy spektakl jaki mialem okazje zobaczyc w Teatrze Rozrywki w Chorzowie. Przyznam sie, ze przed wejsciem obawialem sie jakiejs "teatralnej nudy" i snu po 5 minutach jednak nic takiego nie mialo miejsca.. wrecz przeciwnie !! Gdy tylko zgasly swiatla i uslyszalem pierwsze dzwieki wiedzialem, ze mruganie oczami podczas spektaklu nie jest dobrym pomyslem gdyz straciloby sie zbyt wiele z tego przecudownego musicalu. Tak wiec patrzalem z wytrzeszczonymi galami i otwartymi ustami az do samego konca dochadzac do wniosku, ze to lepsze niz wiele hollywodzkich filmow. Rent zafascynowal mnie nie tylko samym spiewem i muzyką ale rowniez fabułą. O dziwo mozna bylo sie rowniez posmiac (z pewnego snu:) ). Na scenie tyle sie dzialo, ze musialbym jeszcze z 5 razy na to isc zeby wylowic wszystkie interesujace mnie szczegoly choreografii.. ahh coz to byl za wieczor.. no i 'bliska' kolezanka siedziala obok - smiala sie najglosniej :D

Polecam ten musical wszystkim niezaleznie od wieku (w odroznieniu od The Rocky Horror Show gdzie powinno sie wpuszczac raczej dojrzala mlodziez ;) )

sensitive

Chciałabym go obejrzeć ponieważ u mnie w mieście był musical na podstawie "Rentu",jak go mogę zdobyć ?

ocenił(a) film na 10
sensitive

Eh... też chciałabym obejrzeć go w Chorzowie:/ Trudno. Puki co muszę się zadowolić filmem. A ten jest po prostu świetny i oglądałam go już chyb ze sto razy. Polecam gorąco!

A propos.
Gdzie oni w "Seasons of love" śpiewają, że miłość jest od Pana, albo chociaż jak to napisał taranah "z góry"? Bo ja słuchałam tej piosenki setki razy i na taki fragment nie trafiłam:/ Dziwne

sensitive

woow jest w polsce?
kurde szkoda ze tak daleko!!!