PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501455}
7,0 82 tys. ocen
7,0 10 1 81608
7,2 53 krytyków
Rewers
powrót do forum filmu Rewers

No, no, no...

ocenił(a) film na 9

To już drugi w tym roku (po "Wojnie polsko-ruskiej") tak niezwykły i rewelacyjny film polski! Aż się wierzyć nie chce. "Rewers" jest wprost wyborny. Zaskakuje raz po raz - i to nie tylko niespodziewanym rozwojem akcji. Ogląda się go początkowo jak czarną komedię obyczajową w stylu noir, z ciekawie zarysowanym tłem historycznym i nieco absurdalnym humorem. Raz po raz ukazuje się jednak druga strona tej monety. Zaczynamy odczuwać opresyjną i niemal demoniczną prawdę tego okrutnego czasu oraz tragiczną moralną dwuznaczność wyborów dokonywanych przez bohaterów. Nikt nie jest tym, na kogo wygląda. Czarujący amant, zahukana urzędniczka od kultury, asekurancka matka, schorowana babcia, partyjny dyrektor, miły i odpowiedzialny księgowy - każdy posiada swoją drugą stronę, niewidoczną na co dzień. Twórcy filmu powoli odkrywają karty, co sprawia, że film jest niezwykle wciągający i ogląda się znakomicie. Oto wreszcie widzimy na polskim ekranie historię, która tak, jak w rzeczywistości, odbywa się w codziennym życiu zwykłych ludzi, a nie w świecie idei i typów ludzkich.
"Rewers" zachwyca też pod względem realizacyjnym. Świetnie poprowadzona opowieść, nad którą reżyser panuje po mistrzowsku; zachwycające i przemyślane zdjęcia, znakomite kostiumy i wnętrza, świetna muzyka... Wreszcie aktorzy! Nie ma tu słabej roli. Najbardziej zachwyca Agata Buzek, grą bardzo wyrazistą, acz pełną niuansów. Zaskakuje też Marcin Dorociński: to chyba jego pierwsza tak dobra rola - rozegrana nieco parodystycznie, a jednak przerażająca. Ta dwójka w niczym nie ustępuje tak doświadczonym aktorkom jak Krystyna Janda i Anna Polony. Warto zauważyć też dobrego Adama Woronowicza - mam nadzieję, że teraz będziemy mogli częściej oglądać go na naszych ekranach.
Co tu wiele gadać. Dobry rok w polskim kinie nam się przytrafił. Oby nie był odosobniony.

snoopy

Ja jeszcze "Rewersu" nie oglądałem, więc trochę nie na temat, ale podobno jeszcze 'Dom zły' (w kinach chyba pod koniec miesiąca) nam się bardzo udał, przynajmniej zbiera równie dobre oceny jak film Lankosza. Ja co prawda "Wojny..." nie uważam za film dobry, raczej co najwyżej za ciekawostkę, ale gdyby chociaż dwa dobre filmy polskie się jednego roku ukazały, to już by było coś :) Zwłaszcza, że ostatni naprawdę udany polski film, jaki widziałem to "Dzień świra" był chyba, a ten film to ma jakieś 7 lat ;)

ocenił(a) film na 1
snoopy

Czytajac takie rzeczy nic nie jest w stanie mnie zdziwic. Ten film to kanal, mniej niz zero w klasyfikacji. Gra aktorska dno, zdjecia pseudo-artystyczne bo czarno biale tez dno, fabula jeszcze gorsza. Kolo czarnej komedii to to nawet nie lezalo-to o rewersie. Wojna ... byla jeszcze gorsza mimo dobrej roli Szyca(zagrac dobrze w takim gownie to klasa sama w sobie). Ludzie nie cpajcie tyle, czesciej chodzcie do kina i wiecej ogladajcie i nie piszcie takich rzeczy. Jako pracownik kina widzialem w tym roku conajmniej 5 naszych filmow ktore bija na glowe rewers i wojne pod kazdym wzgledem.

99999

"zdjecia pseudo-artystyczne bo czarno białe tez dno"
czyli jak sobie pstryknę czarno białe zdjęcie to zostanę nazwany pozerem i pseudo-artystą?
I gdzie było to "dno" w grze aktorskiej bo nie zauważyłem? Janda ci się nie podobała? Polony? Dorociński? Buzek? Naprawdę nie było w tym emocji i wyczucia?
"Kolo czarnej komedii to to nawet nie lezalo" , ale dziwnym trafem na moim seansie, sala była pełna i wszyscy się śmieli.
Wierzę, że jako pracownik kina masz absolutną rację, widziałeś wszystko i wiesz wszystko, więc zdaję się, że nie ma o czym rozmawiać

ocenił(a) film na 9
99999

Czy ty przypadkiem nie pracujesz w jednym kinie, do którego chodzę? Tam jest taki gostek obsługujący rzutnik, który podczas seansu puszcza sobie radio na cały regulator i przeszkadza widzom - ale to pewnie nic dziwnego, skoro wszystko widział i wie, co warto, a co nie.

Ja chodzę do kina dosyć często. W tym roku byłem już na ponad 60 filmach, co chyba nie jest małą liczbą, zważywszy na to, że nie jestem pracownikiem kina.

Ciekawi mnie jakie to tegoroczne polskie filmy uważasz za lepsze?

ocenił(a) film na 6
snoopy

He he, na "L", cztery litery? :>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ocenił(a) film na 10
99999

Nie wiem ile razy byłem w kinie w tym roku, ale licząc od początku roku akademickiego (czyli od 1 października) dziś byłem po raz 25. Na chwile obecną mam na FilmWebie ocenione 1574 tytuły. Czy spełniam Twoje kryteria "znawstwa", o Wyrocznio?