...nie ma. Są naprawdę niesamowite zdjęcia, muzyka... ale na tym przygoda się kończy. Niestety reżyserzy skupili się na tych kulturach, które są wiecznie pokazywane i przerabiane typu "Hadżar" "Tybet" "Piramidy w Egipcie" " St Michael’s Mount" czy "Dubaj i jego Burj Dubai", a sceny o sposobie produkcji żywności czy ubóstwie w Azji Wschodniej też już nie wywołują większego poruszenia. MAX 8/10. Love
Podzielam opinię. Rozczarowały mnie trywialne obrazy o przejawach materializmu w kulturze oraz zaniedbanie wymiaru transcendencji. Baraka dzięki zrównoważeniu prezentowanych obrazów pozwalała odnaleźć w świecie aspekt uwznioślenia. Samsara jedynie przytłacza.
Z porównaniem do Baraki i Chronosa o wiele mniej :) Psychodeli tez bardzo mało. Lepiej obejrzeć Human Planet.
no też liczyłem na więcej, mając tyle kasy co on i taki sprzęt oraz ekipę mógłbym coś takiego zmontować. Niektóre obrazy były ciekawe jak np. równo wojsko maszerujące albo trumna w kształcie dubeltówki - to są obrazy ładne ciekawe. Ale jak rezyser pokazuje egipt dubaj itp. obrazy dobrze nam znane lub widziale na Natural geografic to juz nie jest take piekne. Za całokształt 7
Muszę przyznać rację, zabrakło innego spojrzenia na świat, Baraka była wg mnie lepsza, pokazała więcej kontrastów i nie nudziła jedną i tą samą kulturą. Tu był lekki przesyt skośnookich, widać że reżyser jest najbardziej zafascynowany tamtą częścią świata, a szkoda. Liczyłam, że Samsara będzie lepsza od Baraki, niestety się nie udało.
A czym ma się fascynować na zachodzie? Pedofilią i homoseksualizmem wśród księży? A może radiem Maryja?
Śmiech.
Nic nie pisałam o religii jakbyś nie doczytał...
Jeśli dla Ciebie na zachodzie nie ma nic godnego uwagi to współczuję bycia tak ograniczonym ;) Pozdro