6,7 66 tys. ocen
6,7 10 1 65514
6,8 50   krytyków
Stoker
powrót do forum filmu Stoker

Film wypieszczony pod względem wizualnym, ale w scenariuszu są pewne miałkości. Np. dlaczego Charlie upodobał sobie tak Indię? W końcu do tego zakładu został zabrany jako dziecko, pozostawał tam dłużej z własnej woli (?) (rzekomo czekając na 18 urodziny dziewczyny), nie widział jej wcześniej i w filmie nie jest uzasadnione, dlaczego wysyłał do niej tyle listów, skąd wiedział, że jest do niego w pewien sposób podobna? Być może zostało to jakoś uzasadnione w filmie, byłabym wtedy wdzięczna za jakąś wskazówkę.
Wydaje się to kluczowym aspektem fabuły, więc szkoda żeby już na tym etapie scenariusz okazywał się wadliwy.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
tylkonieewela

może dzięki tej gosposi o tym wiedział, ona sama powiedziała, że była jego oczami, uszami itd

tylkonieewela

zgadzam się, też na to zwróciłam uwagę.
jeszcze ojciec trzymał rodzinę z daleka od swojego brata, więc ile ta gosposia mogła przekazać i w ogóle czemu by miała to robić...
dodatkowo motyw butów na urodziny, oczywiście wszystkie kobitki mają ten sam numer stopy a co rok buty trzeba zmienić na większe..

ocenił(a) film na 7
rashell

to prawda, chociaż buty traktuję jako symboliczny motyw. na pewno India dostawała je dzięki gosposi, ale to, skąd wzięła się "fascynacja" Charliego dziewczyną, nie jest jasne...

ocenił(a) film na 8
tylkonieewela

Wydaja mi się że cała rodzina Stokerów miała ciągoty do zabijania ( tu Charlie i India ), nie jestem pewna Richarda... W każdym bądź razie ojciec zauważył że córka przejawia takie same ciągoty co jego młodszy brat, dlatego aby nie zabijała ludzi uczy ją zabijania zwierząt ( czasami musisz zrobić coś złego aby nie zrobić czegoś znacznie gorszego ). Wydaje mi się że Charlie podświadomie czuł podobieństwo Indii do siebie samego, może Richard pisał do niego listy czy odwiedzał go i opowiadał mu o córce ? Tak jak mówi India na końcu ukończenie 18 roku życia daje wolność, może Charlie wierzył że łatwiej mu będzie mu pokierować taką dziewczyną, sama nie wiem ? A czy ktoś może ogarnia motyw z pająkiem, ciekawi mnie o co w tym chodzi ?

ocenił(a) film na 8
miska25

Pajak tez mnie zaciekawil, chociaz wydaje mi sie ze mial to w jakims stopniu podtekst erotyczny.
Pamietacie ze Richard byl zafascynowany swoim najmlodszym bratem Johnatanem, wiec Charli go zabil bo byl o niego zazdrosny. Moze dlatego Charli byl zafasycnowany India bo byla oczkiem w glowie Richarda.
India miala nierowno ;) pod sufitem z tymi ciagotami do zabijania.
Generalnie film jest bardzo fajny , te obrazy przechodzace..niesamowite.

ocenił(a) film na 9
tylkonieewela

gosposia rozmawiając z nim na osobności mówiła, że przecież cały czas robiła to, o co ją prosił i że mu donosiła o wszystkim. miała z nim kontakt cały czas. opowiadała mu pewnie o Indii, a on zaczął się nakręcać, że dziewczyna jest jedyną osobą, która go zrozumie, bo jest taka sama jak on.

a pająka rozumiałam osobiście trochę jak metaforę Charliego - przyciąga ją w pewnym sensie, ale jednocześnie wije sieć, w której ona ma być uwięziona.

Richard na bank nie odwiedzał Charliego. Za bardzo się go bał.

motyla

też jestem zdania że Richard nie odwiedzał brata, przemawia za tym scena kiedy widzi go przed odebraniem z ośrodka- jest wystraszony, zszokowany powiedziałbym, jakby zobaczył go pierwszy raz od kilkudziesięciu lat nie wiedząc jak wygląda.Gosposia była wtyką - dobrze na tym nie wyszła swoją drogą. Ojciec starał się ukierunkować jej żądze ale wujek dopiął swego i mamy dwa trupy na koniec filmu, no cóż DEXTER też długo był trzymany na smyczy, nie ma to jak 18 urodziny .

tylkonieewela

Myślę że Charles zabił młodszego brata bo był zazdrosny o Richarda. W scenie samochodowej powiedział, że on też kocha go już mniej (w końcu Richard w jakiś sposób w jego mniemaniu go porzucił) , i tak Charles prawdopodobnie przeniósł uczucia na Indię (była jego nowym Richardem).