Zastanawia mnie o co chodziło z tym pająkiem. Ma ktoś jakieś sugestie na ten temat?
To byla taka metafora "innosci", osobowosci psychopatycznej tej dziewczyny. Inne by od razu go zrzucily natomiast India poczula zaintygowanie cala sytuacja...
Ja się doszukiwałam w tym symbolu tego, że on powoli pnie się po jej nodze, docierając wreszcie do jej strefy intymnej, obrazuje to, jak dziewczyna staje się świadoma swojej intymności i powoli się do niej dopuszcza. Tak samo, jak wujek Charlie chciał się do niej zbliżyć, ale nie jako dziewczynki, tylko już do dorosłej kobiety. Może przesadzam ^^
Pająk symbolizuje pracę, przędzenie, twórcę, cierpliwość, pilność, roztropność, ostrożność, przebiegłość, podstęp, chytrość, okrucieństwo, agresję, pułapkę, krwiopijcę, truciciela, chciwość, wyzysk, skąpstwo, zwycięzcę, bezużyteczność, zmartwienie, nadzieję, pokusę, czarną magię, deszcz, czary, księżyc, wróżby, introwersję, narcyzm.
no i moze dziabnac a prawdziwi twardziele pozwalaja chodzic pajakom nawet po praciu!
pająk to wujo, pierwszego dnia pojawia się bez uprzedzenia - zostaje przyjety z chłodem, ale i zainteresowaniem dziewczyny, a pozniej zyskuje powoli jej " sympatie", az dostaje się tam, gdzie nikt inny nie dotarł. Większość symboli odnosi sie do neigo - tak samo jak krąg pudełek z butami zaciesniający sie wokol Indii. Takie tam zabawy w symbole.
Parę spoilerów być może....
Pająk to uosobienie "agresywnego odkrywcy", pożądania.
Stopniowo zbliża się do jej łona aż w końca na nim siada.
Ja natomiast zastanawiam się dlaczego niby ojciec tej dziewczyny przypuszczał, że jego córka - podobnie jak jego brat - może okazać się zabójczynią z umiłowania. A więc, jak sam mówił, czasami trzeba robić coś złego (zabijać zwierzęta) aby zapobiec czemuś gorszemu (zabijaniu ludzi). I stąd brał ją na polowania. Ale skąd taka jego pewność? - to nie wiem. Dopiero jego brat po przybyciu odkrył w niej jej naturę - dziewczyna lubiła śmierć. Śmierć ją podniecała (mamy przecież zjebów, którzy walą przy tzw. mongo movies/snuff movies). Scena w łazience gdy dziewczyna masturbuje się przypominając mordowanie jej kolegi z klasy to dobitnie ukazuje.
Warto zwrócić uwagę także na moment, kiedy Charlie robił 'aniołka' na piasku przy zjeżdżalni, po zajściu z braćmi i na moment kiedy India robiła to samo, ale na swoim łóżku.
brat już w lonie bratowej przewidział jej charakter,wiec dlatego pisal do malej listy.Ale bzdety:(
Chciałam właśnie zapytać o to samo. Mnie również zastanawia motyw pająka. Przedmówcy przedstawili swoje pomysły, ale mnie nie daje to spokoju. Najbardziej intryguje mnie to, że kiedy India zamordowała wujka pająk szedł właśnie po nim. Co to miało symbolizować? Przeszedł z Indii (sceny wcześniej) na wujka. Nie mogę tego rozgryźć...
Być może Van 21 x)
Jednakowoż moim skromnym zdaniem nie chodzi o niczyje "strefy intymne".
Po prostu na początku tym pająkiem,drapieżnikiem faktycznie jest wujek Stoker dla którego India jest smakowitą ofiarą czy też jak kto woli muchą w jego psychopatycznej pajęczynie ale koniec końców rolę się odwracają i to India jest pająkiem ,który ostatecznie nieoczekiwanie zaplata swoją pajęczynę na ofierze (wujku) i zabija ją (czy raczej w tym przypadku go).