PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430851}

Tajne przez poufne

Burn After Reading
2008
6,5 98 tys. ocen
6,5 10 1 97888
6,7 56 krytyków
Tajne przez poufne
powrót do forum filmu Tajne przez poufne

Szczerze mówiąc wątpiłem w ten film po "To nie jest kraj dla starych ludzi" [moc uprzedzeń], nie mniej z wielką ulgą i radością mogę powiedzieć, że to było genialne półtorej godziny.

Po pierwsze 100% Coenów w Coenach, kiedy w połowie filmu cała koncepcja, akcja obraca się o 180 stopni i zaczyna zasuwać jak szalona. Lecz o ile w np. "Barton Fink" po połowie filmu mieliśmy absurdalną komedie, tutaj o komedii, moim zdaniem, mowy nie ma. To absurdalny dramat. Czasem niemalże thriller zamknięty w głowach bohaterów.

Genialnie przedstawione postacie i ten powszechny egoizm. Świetna satyra, cholernie gorzka, mocna i bez owijania w bawełnę.

To nie jest komedia. Nie przede wszystkim.
Arcydzieło.

ocenił(a) film na 9
Gothi

zgadzam sie w 100%. jak dla mnie najlepszy film jaki wyprodukowano od lat, rowniez jezeli chodzi o braci. zarzuty dotyczace braku fabuly (jezeli ten film nie ma fabuly :| to pokazcie, ktory wg was ma), slabego aktorstwa (Brat Pitt genialnie grajacy glupka z silowni, John Malkovich jako nic nieznaczący agent i cala reszta oblednych postaci) i niesmiesznosci, sa dla mnie niezrozumiale, zapewne tak samo jak caly film dla tej calej rzeszy krytykow.