PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683482}
6,0 8,2 tys. ocen
6,0 10 1 8230
5,6 7 krytyków
The Den
powrót do forum filmu The Den

Na ekranie przez 90% czasu widać pulpit komputera, wszystko dzieje się w okienkach kamerek
internetowych... i jeszcze ten dzielony ekran i foldery zasłaniające obraz :D
Wiem, że twórcy postawili na realizm, ale czułem się jakbym zwyczajnie oglądał film w okienku,
zamiast zrobić fullscreena, co było na tyle irytujące że skutecznie obrzydziło mi seans.

ocenił(a) film na 1
Cry_Wolf_

To miało wyglądać tak jak paranolmals activity czyli że niby zdazyło sięna prawdę. Muszę przyznać ze film w ogóle do bani.

Violetta_Stosel

Z tym że Paranormal, czy Blair Witch wyglądały po prostu jak kręcone amatorską kamerą - no i twórcy jednak zadbali by jakość nie przeszkadzała w odbiorze filmu

Natomiast oglądając The Den czułem się, jakbym patrzył na tutoriale z YouTuba: https://www.youtube.com/watch?v=10TcVQjnEFA
Ten pulpit komputera na ekranie nieustannie mi się z tym kojarzył... i nieustannie mnie wkurzał

ocenił(a) film na 1
Cry_Wolf_

Przyznam że też mi to troszeczkę przeszkadzało lecz nie zwracałam na to dóżo uwagi.

ocenił(a) film na 7
Violetta_Stosel

Ten film nie miał udawać, że zdarzyło się to naprawdę, tak samo nie miał tego udawać Paranormal Activity. Tylko Blair Witch Projekt taki miał być przed premierą.

Cry_Wolf_

Mnie nie irytowało z kolei, a nie znoszę filmów kręconych latającymi kamerkami jak Paranormal Activity, Project Monsters czy Blair Witch Project. The Den oglądało się przyjemnie. No i to napięcie przez pół filmu. Było czego się brać - w przeciwieństwie do takiego PA, nudniejszego niż obrady sejmu.

ocenił(a) film na 7
Cry_Wolf_

A ten film, Den, był majstersztykiem technicznym, dużo trudniejszy i droższy do zrealizowania niż gdyby mieli pokazać te historie tradycyjnym sposobem(zreszta tradycyjnym sposobem nie mialby ten film sensu)

Hildefix

Czy droższy i trudniejszy? Najpierw przecież nagrali to normalnym sposobem, a potem puścili na ekranie laptopa i ustawili przed nim kamerę:)

ocenił(a) film na 7
Cry_Wolf_

Tzn to ma swoje plusy i minusy. Plusy to oczywiście statyczność- oszczędnosc czasu na przestawianiu swiatel, jedno ich ustawienie, bo tylko jeden dlugi kąt ujecia. Utrudnienia - ujecia ruchome niby z komputery, kamerka przed twarza na kolanach przemiszczana, w dloni - duzo cięższa praca dla operatora. Kolejne utrudnienie - wydluzona praca przez to, ze wiekszosc scen zamknieta w mastershotach, a wiec jednym ujeciu, bez ciez, a wiec dluzsza scena, wiecej powtórzeń

Hildefix

Z tymi dłuższymi scenami, to pewnie szukali jakich sposobów, żeby je sobie podzielić :P

ocenił(a) film na 6
Cry_Wolf_

mnie ta forma filmu w horrorze działała odprężająco, tzn. nie nudziłem się oglądając go, czego nie powiem o innych horrorach , w których jest popularny trend duchów ....

Końcówka z uwięzieniem głównej aktorki trochę bezsensowna, ale ogólnie cały film nie jest zły, nie rozumiem tylko czego zabili policjanta...

heniu

O fabule z tobą nie pogadam, bo nie widziałem całego. Zbyt przeszkadzało mi oglądanie filmu w okienku zamiast na fullscreenie:)