Pomijając brak Megan i śmierć Ironhide'a kolejnym minusem jest Shockwave. A mianowicie:
1. Jak niby znalazł się w Czarnobylu i po co?
2. Jak z Czarnobyla przeniósł się do Nowego Jorku? Teleport jakiś?
3. Co on w ogóle robi w tym filmie? Po co bije się z Autobotami? Nudzi mu się w jego opuszczonej
elektrowni atomowej? Ani nie pomaga Deceptikonom, ani Autobotom, więc dlaczego Bay wrzucił go
do filmu? Mam wrażenie, że jest to tylko po to, aby dyskretnie pominąć tą postać w kolejnej trylogii
W grze ,które jest prequelem tego filmu,podobno ten wątek z Czarnobylem został wyjaśniony.Co do pozostałych dwóch,to dobre pytanie.
W zasadzie Shockwave jest wypełnieniem fabuły samego filmu, więc nie ma powodów, aby czepiać się o takie szczególy. Zresztą według mnie sceny z jego udziałem są, mimo wszystko, bardzo efektowne.
1. Prawdopodobnie chodziło o zwrócenie uwagi Autobotów na obecność Arki na Księżycu. Ale to tylko moje spekulacje.
2. Jak już to Chicago, a nie Nowy Jork. A przemieścił się za pomocą tego swojego Drillera. To akurat łatwe do wyjaśnienia.
3. Ogólnie wsadzenie go do filmu miało na celu odwrócenie uwagi od Sentinela Prime. Chodzi o to, że Shockwave był promowany jako główny czarny charakter, pojawiał się w prawie każdym trailerze, na większości posterów itp. Ogólnie szkoda że taki los spotkał akurat Shockwave'a, który jest jednym z najciekawszym Decepticonem w uniwersum Transformers. W komiksach przejął nawet dowodzenie na Decepticonami. Jest też ważną postacią w grze "Transformers: Fall of Cybetron", jak i w ostatnich sezonach seriali "Transformers: Animated" i "Transformers: Prime".
Zgadzam sie z tym ze shockwavezostal wprowadzony bez sensu i przez to stracil mozliwosc pojawienia sie w 4 czesci a wlasnie tam powinno byc jego miejsce wraz z dino botami ktore zostaly stworzone by go zniszczyc. Fabula fabula a ja i tak kocham te filmy :D
Akurat trochę pomieszałeś, ponieważ Dinoboty nigdy nie było stworzone specjalnie po to, aby walczyć z Shockwave'em. Właściwie to są historie, w których to Shockwave odpowiadał za ich stworzenie (Transformers: Fall of Cybertron).
A wlasnie ze nie. Jesli poczytal bys stare komiksy dowiedzial bys sie ze wlasniee by pokonac shockwave stworzono dinoboty, a dokladnie storzyl to statek autobotow o nazwie ARKA gdy wyladowal miliony lat temu na ziemi. Gdy arka ruszyla z cybertronu za nia ruszyl shockwave. Uszkodzona Arka rozbila sie na ziemi tak samo jak shockwave (podobnie zrobili w pierwszym filmie alee z megatronem i cube) gdy ten odnalazl arke w ktore wnetrzu znajdowaly sie autoboty system statku zbudowal dinoboty aby odparly atak shockwave i tak tez sie stalo. Dinoboty wraz z sockwave zostaly zatopione w smolistym bagnie. Wiec niec nie pomieszalem tylko mam wiedze ktorej tobie brakuje i wymagam przeprosin :P